Recepten algemeen

10x ontbijtrecepten met havermout

Nu het nieuwe jaar weer begonnen is, hoor ik iedereen zijn of haar goede voornemens uitspreken. Mijn voornemen is ook elk jaar weer: beter op de lijn te letten en gewoonweg gezonder te eten. En als dit ook jouw voornemens zijn, dan heb ik bij deze 10 ontbijtrecepten met havermout op een rijtje gezet. In de catorgorie: gezond, suikervrij, glutenvrij of Voedselzandloper proof. Heel veel succes met jouw goede voornemens!

Is havermout glutenvrij?

Deze vraag heb ik al vaker voorbij zien komen. Havermout is van nature glutenvrij, maar kan tijdens verwerking en transport toch in aanraking komen met tarweproducten, die gluten bevatten. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld met een muesli zonder noten: deze kan op een band hebben gelegen waar eerder die middag noten-producten zijn getransporteert en dus niet geschikt voor mensen met een noten-allergie. Check dus altijd de verpakking op een glutenvrij kenmerk en dan weet je het zeker.

10x ontbijtrecepten met havermout:


1. Tropical Granola

Ook al is het buiten waterkoud, kun je toch zomers genieten van deze ‘ Tropical Granola’ met banaan en kokos. Met gedroogd fruit zoals banaan, papaya en kokos, waan je je al gauw in een warm, tropisch oord.


2. Ontbijtsmoothie met mango en havermout

Ga jij liever voor een drinkbare variant van ‘tropisch’? Proef dan zeker deze supereenvoudige ontbijtsmoothie met mango en havermout. Alleen van het felle kleurtje wordt je al erg blij op de vroege morgen!


3. Marrakech Nachten Granola

Verlang je naar Arabische sferen en 1001 nachten? Dan maak je deze krokante Marrakech granola met abrikozen en pistache. Schenk er een glaasje muntthee bij in, en je morgen is compleet.


4. Hartige havermout met portobello

Of misschien ben je meer liefhebber van ‘hartige ontbijtjes’? Maak dan eens deze hartige havermout ontbijtpap met Parmezaanse kaas en geroosterde portobello & trostomaten. Een heerlijk warm en hartig ontbijt voor herfstachtige dagen!


5. Appeltaart havermoutpap

Warme pap is natuurk het allerlekkerst tijdens koude en winterse dagen. Deze variant met appel, rozijnen en kaneel brengt je dan ook helemaal in de winterse sfeer. Alsof je een appeltaart-pap aan het eten bent. Hartverwarmend lekker!


6. Granola met appel en cranberry

Geen fan van warme pap? Maak dan deze homemade granola met gedroogde appel en cranberry. Met een flinke bakplaat vol, kom jij die koude winterse ochtenden wel door!


7. Havermouttaartje met bananen

Voor de liefhebbers van bananen: bak dit heerlijke havermouttaartje met bananen in de oven. Wie had gedacht dat een ‘taartje’ zo lekker en gezond kon zijn als ontbijt? Genieten doe je zeker!


8. Yoghurt Pannenkoekjes met havermout

Of maak deze heerlijke suikervrij yoghurt pannenkoekjes met gemalen havermout. Door de toevoeging van yoghurt krijg je een heel bijzonder pannenkoekje!


9. Overnight Oats met gojibessen

Dit is eigenlijk mijn favoriet voor in de warme zomermaanden: een ijskoude overnight oats met gojibessen. Maar omdat hij zo lekker is, hoort hij natuurlijk ook thuis in dit rijtje! Simpelweg een nachtje laten weken en dan kun je de volgende ochtend heerlijk genieten van deze ‘ Overnight Oats’.


10. Havermout met appel uit de oven

En tot slot een makkelijk bak recept uit de oven: een taartje van havermout met appel, rozijnen en kaneel. Lekker warm voor herfstachtige dagen en bovenal lekker genieten!


Wie had had dat nou gedacht, gezond en ook nog eens heel lekker allemaal. Welk recept zou jij graag willen proberen?

Groetjes,
Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Geweldig! Ik ben al havermout fan, maar nieuwe ideeën zijn altijd welkom. En sinds ik een blender heb ka ik ook de havermout smoothies maken :)

  • Alleen als er duidelijk op de verpakking staat de de haver/havermout glutenvrij is, is het ook echt glutenvrij.
    In Nederland vind er veel kruisbesmetting plaats door de manier waarop het verbouwd wordt.

  • Mmm, ik hou echt van ontbijtjes als deze. Vooral de granola's zien er overheerlijk uit!
    Wat een leuke blog heb je hier! Ik ben je nieuwste volger :) Zo veel leuke recepten!

    Liefs, Sofie x

Recent Posts

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

5 uur ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

1 dag ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

2 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago