Dit is toch misschien wel het meest decadente koekje uit Groot Brittanie! De Millionares Shortbread is wellicht bij iedereen al bekend en in de video laat ik je zien hoe je hem zelf maakt!

Shortbread met karamel en chocolade

Die Britten houden me toch een partij van bakken. Er zijn zoveel verschillende soorten deeg die ze gebruiken en ‘shortbread‘ is nog het beste te omschrijven als een soort zanddeeg! In een poging om deze sobere deegsoort te pimpen wordt hij dus afgetopt met een dikke laag karamel en een decadente laag chocolade bovenop. Zo is hij zelfs nog waardig om aan ‘ruikelui’ te serveren. Shortbread met karamel en chocolade is in ieder geval en super lekkere koek geworden. Te herkennen aan zijn vierkante (of driehoek) vorm, al dan niet met witte chocolade patroon om het helemaal af te maken. Wist je dat je Millionaire shortbread ook volledig vegan kunt maken?

Nog meer overheerlijk recepten met karamel

Jaaaa die millionaires shortbread staat ook in huize geregeld op tafel voor bij de koffie! En ja je ziet het goed: ik smelt mijn chocolade gewoonweg in een pannetje! Dat kan namelijk op de laagste stand op een inductie kookplaat, zoals ik hier al tipte! Maar we hebben nog meer lekkers om te maken van karamel en chocolade hoor! Wat dacht je van deze overheerlijke chocolade fudgetaart met zeezout? Of ga voor een kleine ronde chocolade-karameltaart. Vind je gezouten karamel en chocolade een goede combi, dan moet je ook deze pretzeltaart proeven! Ook leuk: tijdens Halloween maak je natuurlijk deze Halloween Millionaires Shortbread variatie!



Recept video: Millionaires Shortbread maken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Millionaires Shortbread

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is toch misschien wel het meest decadente koekje uit Groot Brittanie! De Millionares Shortbread is een heel bekend koekjes gemaakt van ‘shortbread’ zanddeeg, een dikke laag karamel en een dikke laag chocolade. Al dan niet afgetopt met witte chocolade strepen of patroon.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur en 5 minuten
  • Yield: 1216 koeken 1x
  • Category: Koekjes
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Voor de shortbread:

  • 225 gram bloem,
  • 150 gram koude roomboter,
  • 80 gram fijne suiker,
  • 1 theelepel vanille extract,
  • snufje zout,

Voor de karamellaag:

  • 100 gram roomboter,
  • 100 gram bruine basterdsuiker,
  • snufje zout,
  • 1 blik gecondenseerde melk (ca. 400 gram),

Voor de toplaag:

  • 100 gram melkchocolade,
  • 150 gram pure chocolade,
  • 50 gram witte chocolade.

Extra:

  • vierkante bakvorm 25x25 cm,
  • bakpapier,
  • klein pannetje,
  • au-bain marie
  • sateprikker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed de bakvorm met het bakpapier en zet apart.
  2. Maak als eerste het shortbread deeg: Meng de bloem met de suiker en zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg samen met de vanille toe aan de bloem. Kneed met je hand snel tot een samenhangend deeg. Duw dit in de bakvorm uit tot een vierkante plak. Strijk de bovenkant goed glad, met de bolle kant van een lepel en bak de shortbread in 25-30  minuten af in de oven.
  3. Ondertussen ga je de karamellaag maken: Smelt de boter in het pannetje, op laag vuur. Voeg de bruine suiker en snufje zout toe en roer goed door om op te lossen. Schenk de gecondenseerde melk erbij en laat het geheel 15 minuten inkoken op laag vuur. Blijf wel continue doorroeren om aanbranden te voorkomen. Schenk de karamel op de afgebakken shortbread bodem, dek de vorm af met zilverfolie en stop 2 uur in de koelkast om goed af te koelen.
  4. Tegen het einde van de koeltijd, ga je de toplaag maken: Breek de melk en pure chocolade in stukjes en smelt au-bain marie. Lepel uit over de karamel en kantel je bakvorm iets heen en weer om de chocolade goed en gelijkmatig te verdelen over de toplaag. Laat een paar minuten afkoelen op het aanrecht.
  5. Ondertussen smelt je tevens de witte chocolade. Schep daarna over in een plastic (spuit) zakje. Knip een klein hoekje uit het zakje en trek 10 evenredige strepen bovenop de pure chocoladelaag. Trek met een (dunne) sateprikker een zig zag motief. Laat de chocoladelaag vervolgens nog minstens een uur afkoelen in de koelkast.
  6. Haal de Millionaire Shortbread zo’n 5 minuten voor serveren uit de koelkast en snijd met een groot koksmes in stukken of blokjes.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je millionaires shortbread wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago