Print

Recept: Millionaires Shortbread

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is toch misschien wel het meest decadente koekje uit Groot Brittanie! De Millionares Shortbread is een heel bekend koekjes gemaakt van ‘shortbread’ zanddeeg, een dikke laag karamel en een dikke laag chocolade. Al dan niet afgetopt met witte chocolade strepen of patroon.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur en 5 minuten
  • Yield: 12- 16 koeken 1x
  • Category: Koekjes
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Voor de shortbread:

  • 225 gram bloem,
  • 150 gram koude roomboter,
  • 80 gram fijne suiker,
  • 1 theelepel vanille extract,
  • snufje zout,

Voor de karamellaag:

  • 100 gram roomboter,
  • 100 gram bruine basterdsuiker,
  • snufje zout,
  • 1 blik gecondenseerde melk (ca. 400 gram),

Voor de toplaag:

  • 100 gram melkchocolade,
  • 150 gram pure chocolade,
  • 50 gram witte chocolade.

Extra:

  • vierkante bakvorm 25x25 cm,
  • bakpapier,
  • klein pannetje,
  • au-bain marie
  • sateprikker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed de bakvorm met het bakpapier en zet apart.
  2. Maak als eerste het shortbread deeg: Meng de bloem met de suiker en zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg samen met de vanille toe aan de bloem. Kneed met je hand snel tot een samenhangend deeg. Duw dit in de bakvorm uit tot een vierkante plak. Strijk de bovenkant goed glad, met de bolle kant van een lepel en bak de shortbread in 25-30  minuten af in de oven.
  3. Ondertussen ga je de karamellaag maken: Smelt de boter in het pannetje, op laag vuur. Voeg de bruine suiker en snufje zout toe en roer goed door om op te lossen. Schenk de gecondenseerde melk erbij en laat het geheel 15 minuten inkoken op laag vuur. Blijf wel continue doorroeren om aanbranden te voorkomen. Schenk de karamel op de afgebakken shortbread bodem, dek de vorm af met zilverfolie en stop 2 uur in de koelkast om goed af te koelen.
  4. Tegen het einde van de koeltijd, ga je de toplaag maken: Breek de melk en pure chocolade in stukjes en smelt au-bain marie. Lepel uit over de karamel en kantel je bakvorm iets heen en weer om de chocolade goed en gelijkmatig te verdelen over de toplaag. Laat een paar minuten afkoelen op het aanrecht.
  5. Ondertussen smelt je tevens de witte chocolade. Schep daarna over in een plastic (spuit) zakje. Knip een klein hoekje uit het zakje en trek 10 evenredige strepen bovenop de pure chocoladelaag. Trek met een (dunne) sateprikker een zig zag motief. Laat de chocoladelaag vervolgens nog minstens een uur afkoelen in de koelkast.
  6. Haal de Millionaire Shortbread zo’n 5 minuten voor serveren uit de koelkast en snijd met een groot koksmes in stukken of blokjes.

Eet smakelijk!