Vlees Recepten

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend. Maar wist je dat je ook een heerlijk zachter alternatief hebt genaamd Gulai Domba? Dat is een verrukkelijke lamsvlees curry met kokos en kaneel. Heerlijk als onderdeel van een Indische rijsttafel, maar als je er een groentegerecht en rijst bij maakt heb je zelfs een complete maaltijd te pakken.

Indonesische lamsvlees curry met kokos en kaneel maken

Gulai Domba is een bekend stoofvlees recept uit de Indonesische keuken! Het is een soort kruidige lamsvlees curry met kaneel en kokosmelk en zoete smaakmakers zoals limoenblad en venkelzaad. Het is niet perse pittig van smaak en daarom is het ook een heerlijk alternatief op bijvoorbeeld de bekende pittige Rendang! Een beetje zoet van smaak maar bovenal erg lekker recept voor Indisch stoofvlees maken. Probeer het gerust eens uit en laat me weten wat je er van vindt.

Wat eet je met Gulai Domba lamsvlees curry?

Deze Indonesische lamsvlees curry met kokos en kaneel is een verrukkelijk hoofdgerecht om te serveren met gestoomde rijst en een Indonesisch groente gerecht zoals pittige sambal boontjes of ga voor de zachtzoete snijbonen in kokosmelk. Wil je een kleine zure tegenhanger voor het vlees en (Kokos)vet in deze Gulai Domba, dan maak je er ook bijvoorbeeld atjar van komkommer bij. En als toetje kan ik je de klassieker Pisang Goreng aanbevelen 🙂


Print

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gulai Domba is een bekend stoofvlees recept uit de Indonesische keuken! Het is een soort kruidige lamsvlees curry met kaneel en kokosmelk en zoete smaakmakers zoals limoenblad en venkelzaad. Een verukkelijk hoofdgerecht om te serveren met gestoomde rijst en een Indisch groente gerecht zoals sambal boontjes of zelfs snijbonen in kokosmelk. 

Ingredients

Scale

  • 700 gram lamsbout of lam steak (seizoensproduct), in blokken
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 400 ml. kokosmelk
  • 2 blaadjes Indonesische laurier (salam)
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 12 el. palmsuiker
  • zout en peper, naar smaak
  • seroendeng (gebakken kokos met pinda’s)

Voor de boemboe:

  • 4 kemiri noten
  • 4 cm verse gember
  • 4 cm verse laos
  • 4 teentjes knoflook (ca 1 el. gehakt of puree)
  • 4 blaadjes citroenblad (djeroek poeroet)
  • 1 el. sambal oelek
  • 1 tl. gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 tl. gemalen komijn (djintan)
  • 1 tl. gemalen kurkuma
  • 1 tl. gemalen kruidnagel
  • 1 tl. gemalen nootmuskaat
  • 1 tl. (gemalen) venkelzaadjes
  • ½ tl zout, meer naar wens
  • 3 el. zonnebloemolie

Instructions

  1. Als eerste ga je de kemiri noten roosteren in een koekenpannetje. Doe dit zonder olie of boter en gedurende een paar minuten en tot ze een beetje beginnen te kleuren. Dit doe je omdat deze noten soms een beetje giftig kunnen zijn. Zet daarna het vuur uit.
  2. Maak nu de boemboe: stop alle ingrediënten in een hakmolentje of vijzel, voeg eventueel een klein scheutje water toe en pulseer tot een grove boemboe. Verhit een braadpan op medium hoog vuur en bak de boemboe gedurende 2 minuten al roerende aan.
  3. Voeg dan de uien toe en bak deze gedurende 3 minuten zacht in de boemboe.
  4. Verlaag nu het vuur naar middelmatig. Stop de kaneelstokjes, steranijs en de blokken lamsvlees erbij en schep deze alroerende om gedurende een paar minuten, of totdat het vlees rondom aangebakken is.
  5. Schenk de kokosmelk erbij, vul het blikje met een gelijke hoeveelheid water (=400 ml) en voeg net zoveel water toe als nodig is om alles net onder te zetten.
  6. Kneus de citroengras stengels en leg er een knoop in.  Stop salam, sereh en palmsuiker in de pan en roer goed door.
  7. Plaats de deksel op de braadpan en laat de lamvlees curry met kokos en kaneel lekker zachtjes stoven op laag vuur, gedurende 3 uren.
  8. Verwijder de knopen citroengras en serveer de `Gulai Domba’ direct. Lekker met een beetje seroendeng (gebakken kokos & pinda’s) er over heen gestrooid.

Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)

Notes

Let op! Lamsvlees uit Nederland is vaak enkel korte tijd rond Pasen verkrijgbaar. Je kunt echter nog wel geïmporteerd vlees kopen of check eens bij Halal slagers als je dit recept op een ander moment wilt bereiden.

serveersuggestie

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Gulai Domba, de bekende Indonesische lamvlees curry met kokos en kaneel.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

2 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

4 dagen ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

5 dagen ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

1 week ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

1 week ago

Thaise Gele Curry met Vis en Bloemkool

Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…

1 week ago