Print

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gulai Domba is een bekend stoofvlees recept uit de Indonesische keuken! Het is een soort kruidige lamsvlees curry met kaneel en kokosmelk en zoete smaakmakers zoals limoenblad en venkelzaad. Een verukkelijk hoofdgerecht om te serveren met gestoomde rijst en een Indisch groente gerecht zoals sambal boontjes of zelfs snijbonen in kokosmelk. 

Ingredients

Scale

  • 700 gram lamsbout of lam steak (seizoensproduct), in blokken
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 400 ml. kokosmelk
  • 2 blaadjes Indonesische laurier (salam)
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 12 el. palmsuiker
  • zout en peper, naar smaak
  • seroendeng (gebakken kokos met pinda’s)

Voor de boemboe:

  • 4 kemiri noten
  • 4 cm verse gember
  • 4 cm verse laos
  • 4 teentjes knoflook (ca 1 el. gehakt of puree)
  • 4 blaadjes citroenblad (djeroek poeroet)
  • 1 el. sambal oelek
  • 1 tl. gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 tl. gemalen komijn (djintan)
  • 1 tl. gemalen kurkuma
  • 1 tl. gemalen kruidnagel
  • 1 tl. gemalen nootmuskaat
  • 1 tl. (gemalen) venkelzaadjes
  • ½ tl zout, meer naar wens
  • 3 el. zonnebloemolie
  •  

Instructions

  1. Als eerste ga je de kemiri noten roosteren in een koekenpannetje. Doe dit zonder olie of boter en gedurende een paar minuten en tot ze een beetje beginnen te kleuren. Dit doe je omdat deze noten soms een beetje giftig kunnen zijn. Zet daarna het vuur uit.
  2. Maak nu de boemboe: stop alle ingrediënten in een hakmolentje of vijzel, voeg eventueel een klein scheutje water toe en pulseer tot een grove boemboe. Verhit een braadpan op medium hoog vuur en bak de boemboe gedurende 2 minuten al roerende aan. 
  3. Voeg dan de uien toe en bak deze gedurende 3 minuten zacht in de boemboe.
  4. Verlaag nu het vuur naar middelmatig. Stop de kaneelstokjes, steranijs en de blokken lamsvlees erbij en schep deze alroerende om gedurende een paar minuten, of totdat het vlees rondom aangebakken is.
  5. Schenk de kokosmelk erbij, vul het blikje met een gelijke hoeveelheid water (=400 ml) en voeg net zoveel water toe als nodig is om alles net onder te zetten.
  6. Kneus de citroengras stengels en leg er een knoop in.  Stop salam, sereh en palmsuiker in de pan en roer goed door.
  7. Plaats de deksel op de braadpan en laat de lamvlees curry met kokos en kaneel lekker zachtjes stoven op laag vuur, gedurende 3 uren
  8. Verwijder de knopen citroengras en serveer de `Gulai Domba’ direct. Lekker met een beetje seroendeng (gebakken kokos & pinda’s) er over heen gestrooid.

Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)

Notes

Let op! Lamsvlees uit Nederland is vaak enkel korte tijd rond Pasen verkrijgbaar. Je kunt echter nog wel geïmporteerd vlees kopen of check eens bij Halal slagers als je dit recept op een ander moment wilt bereiden.