Kun je wel even een oppepper voor je weerstand gebruiken? Maak dan deze tropische Sri Lankaanse knoflookcurry met bonenrijst. Er gaan namelijk maar liefst 20 teentjes knoflook per persoon in! Dat klinkt heftiger dan het is, want knoflook wordt namelijk lekker zacht en minder scherp als je het zachtjes doorkookt.

Kookworkshop Knoflookcurry maken

Tijdens een fantastische reis door Sri Lanka heb ik, foodie als ik ben, natuurlijk ook kookworkshops gevolgd. De Sri Lankaanse keuken beviel me namelijk wel heel goed. Mocht je nu eens in Sri Lanka zijn en dit ook leuk vinden, beveel ik je absoluut de kookworkshop aan van Ella Spice Garden (in Ella dus). Zo’n workshop kost 2.500 SR (zo’n 13 euro) per persoon. Voor lokale begrippen niet heel goedkoop maar je krijgt er wel een hele goede kookles en een heerlijk diner voor terug:) Ze hebben een kruidentuin die je ook kunt bezoeken. Deze kruiden uit eigen tuin gebruik ze dan ook voor de curry’s. Ik maakt verschillende vegetarische curry’s, dus er zal er binnenkort nog wel één verschijnen hier op de blog… Maar vandaag heb ik dus deze knoflookcurry met bonenrijst voor jullie op het menu staan. De knoflook wordt lekker zoet en is nog eens heel goed voor je weerstand, hart en bloedvaten!

Aziatische supermarkt

Het nadeel van een ‘exotische’ kookworkshop vind ik nog wel eens dat de ingrediënten niet te verkrijgen zijn in de supermarkt. Ik moet je teleurstellen, dat is hier dus ook het geval. Maar bij een Aziatische supermarkt, die in de meeste grote steden wel te vinden is, kun je je slag slaan. Ik heb er zelf ook alle ingrediënten gevonden. En dan kun je lekker aan de slag met deze traditionele knoflookcurry met bonenrijst.

Print

Knoflookcurry met bonenrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Sri Lankaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 75 gram rijst
  • 75 gram black eyed beans (‘zwartoogbonen’)
  • 40 teentjes knoflook (1 bolletje heeft gemiddeld iets meer dan 10 teentjes)
  • Een halve rode ui
  • 0.5 tl. zout
  • Een flinke snuf kurkuma
  • Een halve groene chilipeper
  • 5 curryblaadjes (vers of gedroogd)
  • 2 bladeren pandan
  • 2 tl. geroosterde currypoeder
  • Kaneelstokje van 1 bij 1 cm.
  • 75 ml. kokosmelk
  • Zonnebloemolie

Instructions

  1. Bereid de bonen en rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Gebruik je gedroogde bonen hou dan rekening met week- of kooktijd. De black eyed beans die ik gebruikte moesten namelijk 1 uur zachtjes doorkoken. Kook de bonen en rijst in een aparte pan. Als je dat lekker vindt, voeg dan wat reepjes pandan (1 van de 2 bladeren) toe aan de rijst tijdens het koken. Verwijder deze wel weer voor het serveren. Schep de bonen en rijst door elkaar zodra ze beide gaar zijn.
  2. Snij de uiteinden van de knoflook en halveer alle teentjes in de lengte. Pel vervolgens het schilletje ervan af. Meng de knoflook in een kom met het zout en de kurkuma. Zet apart.
  3. Vervolgens snij je de ui in hele dunne halve ringen, de chilipeper snij je ook alvast heel fijn en knip het andere blad pandan in reepjes. Gebruik 4 reepjes van 1 bij 2 cm.
  4. Verwarm een el. zonnebloemolie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg de ui, pandan, chilipeper, het kaneelstokje en de curryblaadjes toe. Schep alles goed door elkaar en bak totdat de ui karameliseert. Zet het vuur zachter en voeg de knoflook toe. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de geroosterde currypoeder toe. Roer het mengel nog eens goed. Als laatste schep je de kokosmelk en 75 ml. gekookt water erdoorheen.
  5. Laat de knoflookcurry zachtjes doorkoken voor 25-30 minuten. Roer regelmatig. De curry is klaar zodra de saus dik is en wanneer je roert de bodem zichtbaar blijft.
  6. Voor het serveren verwijder je de pandan en het kaneelstokje. De curryblaadjes kun je eten, maar als je dit niet lekker vindt verwijder je deze ook uit de knoflookcurry.

Geniet ervan!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago