Gevogelte Recepten

Kip curry met grapefruit en komkommer

Onlangs hed ik het genoegen om kennis te maken met TV Kok Mathijs Vrieze. Hij gaf namelijk een kookworkshop met de zoetsappige Florida Grapefruit, en aangezien het eindresultaat zo lekker was, moet ik uiteraard het recept voor deze kip curry met grapefruit met jullie delen.

Mathijs Vrieze is een tv kok met passie en een flinke portie humor. Hij gaf een kookworkshop in de Kookstudio in Amsterdam en daarbij stond de Florida Grapefruit centraal.  Het is een beetje een vergeten fruitsoort aan het worden, maar de grapefruit zit boordevol goede vitamientjes en is tijdens de wintermaanden heerlijk zoet en volop te verkrijgen. En de rode grapefruits van Florida zijn ook de meest zoete in hun soort. Ze zorgen daarbij voor een heerlijke zoete – zure twist in dit recept voor kip curry met grapefruit en komkommer.

Grapefruit in ontvelde partjes snijden

Voor de meeste mensen, die de vrucht bitter vinden, heb ik een gouden tip:  Verwijder de vliesjes! Oftewel snijd partjes van enkel het zoetsappige vruchtvlees. Deze kun je vervolgens gebruiken in een smoothie (bijvoorbeeld i.p.v. sinaasappelsap), door een salade of als frisse bite door een warme maaltijd, zoals deze kip curry met grapefruit. Ik maakte een handige tutorial video voor het uitsnijden van citrus vruchten.

Zelf kip curry met grapefruit maken

Het originele recept voor deze kip curry met grapefruit, komkommer en paddestoelen komt dan ook van Mathijs Vrieze, maar ik zou mezelf niet zijn als ik hier een andere draai aan zou geven. Een beetje van mezelf en een beetje van Mathijs dus. Hij is lekker pittig (dus laat de rode peper achterwege als je hier niet tegen kunt), maar krijgt een heerlijk contrast met die sappige grapefruit! Enjoy!


Print

Recept: Kip curry met grapefruit en komkommer

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een heerlijk recept met de zoetsappige Florida Grapefruit. Deze Aziatische kip curry met grapefruit en frisse komkommer, paddestoelen en rijst is een geweldige combinatie van zoet-zuur-fris.

  • Author: Afgeleid van Matthijs Vrieze
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met kip
  • Cuisine: Aziatische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 350 gram pandan rijst
  • 500 gram kippendij filet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 250 gram paddestoelen (bijvoorbeeld champignons, shi-take en oesterzwammen)
  • 1 eetlepel kerrie poeder (bijvoorbeeld Kerrie Madras)
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 Florida Grapefruits
  • 2 stengels bosui
  • Peper & zout
  • Olijfolie en/of roomboter

Instructions

  1. Breng als eerste een pan water + snuf zout aan de kook, en breng de rijst aan de kook volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Halveer de kippendijfilets, zodat je gelijke stukken krijgt. Laat wat roomboter en een scheutje olijfolie uitbruisen in een hapjes- of braadpan. Bak de kippendijtjes aan beide kanten op hoog vuur aan, todat deze dichtgeschroeid en bruin krokant beginnen te worden. Zet het vuur lager en doe de deksel op de pan.
  3. Pel de knoflook en pers deze uit. Snijd het groen van de rode peper en snijd in dunne ringetjes. (Je kunt eventueel de zaadjes vooraf verwijderen voor minder pittig.) Was de paprika, verwijder de zaadlijsten + steel en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de komkommer, snijd in repen en vervolgens in blokjes. Boen de paddestoelen schoon en hak deze in stukken.
  4. Draai het vuur weer naar middelmatige temperatuur, en voeg eventueel nog een extra scheutje olijfolie toe aan de hapjes- of braadpan. Fruit de knoflook en rode peper samen met de kippendijtjes. Voeg na 1 minuut de paprika, komkommer en paddestoelen toe en roerbak deze mee gedurende 5 minuten of totdat de groente zacht begint te worden. Voeg het kerriepoeder toe, samen met de kokosmelk. Roer het geheel goed door en laat 10 minuten sudderen op laag vuur, met de deksel op de pan.
  5. Check ondertussen of de rijst gaar is, giet deze af, en zet apart met de deksel op de pan, om warm te houden. Pel tevens de grapefruits en snijd het vruchtvlees in partjes (zie bovenstaande video). En snijd het uiteinde van de bosui, en snijd de stengel in (scheve) plakjes.
  6. Voeg de grapefruit in de laatste minuut toe aan de curry en laat meestoven. (Niet roeren, gewoon er bovenop neerleggen).  Schep de rijst in diepe kommen of borden, verdeel hier de kip curry met grapefruit en saus overheen, en garneer het geheel met de bosui.

Eet smakelijk! 

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een heerlijk recept! Leuk dat je hier de grapefruit gebruikt! Ook heel inspirerend hoe Mathijs de citrusvruchten snijdt!

  • Lekker! Ik vind het altijd zo lastig om citrusvruchten op deze manier te snijden, zelfs na het kijken van filmpjes... Maar oefening baart kunst, hoop ik!

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago