Vlees Recepten

Keftedes (Griekse gehaktballen met tomatensaus)

De Griekse keuken houdt veel meer in dan enkel een ‘Mixed Grill’, zoals sommigen denken. Het is een gegeven dat vlees vaak terugkomt in de Griekse keuken, maar dan ook in meer ‘landelijke’ gerechten, zoals deze Keftedes. Op het eerste gezicht zou je denken dat het gewoonweg gehaktballen in tomatensaus zijn, maar niets is minder waar. De explosieve en kruidige smaak zorgt voor een smakelijke verrassing en menigeen die ik dit recept heb laten proeven, zullen het ook nooit meer vergeten.

Gehaktballen in tomatensaus stoven

Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus heten ‘Keftedes‘ . Traditioneel is mij aangeleerd om er gehaktstaven van te maken, maar in andere delen van Griekenland draait men er simpelweg gewoon ronde balletjes van. De heerlijke smaak dank je met name aan het gebruik van oregano en dan ook niet te zuinig hoor. Het zijn immers Grieken, geen Nederlanders. Een extra teentje knoflook kan ook zelfs geen kwaad. En dan het gehakt lekker laten sudderen in de tomatensaus, daar blijft het vlees zo lekker mals van.

Keftedes of bifteki

Hoewel ik keftedes als hoofdgerecht bij het diner serveer, kun je ook kleinere balletjes maken en deze serveren als borrelhapje. Bij sommige Griekse restaurant kun je vaak ook wat mezze bestellen, een soort Griekse tapas en dan kom je dit gerecht waarschijnlijk op de kaart tegen als bifteki. Ze worden dan vaak nog eens extra gevuld met een blokje feta. Maar mijn favoriete Griekse gehaktstaven serveer ik het liefst met gebakken aardappels uit de oven en wat gegrilde courgette. Eventueel nog een stukje brood erbij om die heerlijke saus lekker mee op te deppen.  Die Grieken weten wel wat lekker is.


Print

Recept: Keftedes (Griekse gehaktballen in tomatensaus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus heten ‘Keftedes‘ . Traditioneel is mij aangeleerd om er gehaktstaven van te maken, maar in andere delen van Griekenland draait men er simpelweg gewoon ronde balletjes van. Heerlijk op smaak gebracht met oregano, knoflook en een snufje kaneel is dit een Grieks vleesgerecht om van te smullen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Griekse Keuken

Ingredients

Scale
  • Voor de gehaktstaven:
  • 700 gram (half-om-half) gehakt
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel fijngehakte verse oregano
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels broodkruim
  • 1 groot ei
  • zout & peper

Voor de tomatensaus:

  • 1 blik tomatenstukjes (ca 400 gr)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 kaneelstokje
  • 2 takjes verse oregano, van de takjes gerist
  • 2 takjes verse munt, van de takjes gerist
  • peper & zout
  • olijfolie

Instructions

  1. Maak als eerste de gehaktstaven: meng in een kom het gehakt, met de sjalotjes, knoflook, fijngehakte oregano, fijngehakte peterselie, paprikapoeder, broodkruim en het ei. Breng op smaak met zout & peper en kneed goed door. Vorm hier vervolgens 16-20 gehaktballen of gehaktstaven (kleine, dikke, sigaren) van.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de keftedes rondom aan, op middelhoog vuur. Zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. Schep de gehaktballen/staven vervolgens uit de pan en zet apart.
  3. Vervolgens ga je de tomatensaus maken. In de gebruikte pan bak je de ui rondom glazig. Voeg het blik tomatenstukjes toe, samen met het kaneelstokje, de blaadjes oregano en munt en 1-2 kopjes water. Breng aan de kook op middelhoog vuur en breng op smaak met peper & zout.
  4. Leg de keftedes in de tomatensaus en verlaag het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat de gehaktballen/staven sudderen in de tomatensaus gedurende 15 minuten.
  5. Verwijder het kaneelstokje uit de pan en serveer de Griekse gehaktballen in tomatensaus direct. Keftedes zijn heerlijk met gekookte rijst, of gebakken aardappels.

Kali Orexi! (= Eet smakelijk!)

groetjes, Betty

Kali Orexi (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo Betina

    De halfomhalf gehakt is hier niet ongekruid te koop
    De rundergehakt wel ,dan kan ik die wel nemen denk,ik??

    • uiteraard kan rundergehakt ook! Het vlees wordt dan wel ietsjes droger, omdat het minder vet bevat.
      Maar de smaak liegt er niet om :-)
      Eet smakelijk alvast

  • Hoi, bij de ingrediënten van de keftedes staat een eetlepel peterselie. Bij de bereidingswijze wordt daar niet meer over gesproken, maar wel over munt. Moet de munt i.p.v. de peterselie of gewoon gezellig erbij?

    • Hi Babette, sorry voor de verwarring en ik heb het meteen aangepast:
      De gehaktstaven maak je met oregano en peterselie (lekker hartig)
      en de saus met oregano en munt (tikkeltje zoetig)
      maar je mag dit ook onderling uitwisselen hoor. Krijg je vanzelf wel weer een nieuwe lekkere smaakcombinatie van.
      Eet smakelijk alvast!

  • Dank je wel Bettina! We hebben het gisteravond gegeten, héérlijk! Ik was iets te zuinig met het zout. We gaan het voor vanavond weer maken (gisteravond was proefdraaien), dus dan ga ik iets scheutiger zijn!

    • Super leuk om te horen Babette!
      En geniet er ook de volgende keer weer heerlijk van!!
      Groetjes!

  • Hallo Betina

    Net terug uit zonovergoten Parga, waar we dit gerecht als starter aten bij restaurant Baross aan de haven.
    De vader van de eigenaar heeft een recept waarbij de ballen juist krokant van buiten zijn, en heerlijk smeuig van binnen.(echt een aanrader)
    Ik vermoed dan ook dat hij ze pas bij het serveren overdekt met de saus, anders wordt het alsnog een zacht “jasje”
    Je kunt dit recept ook heerlijk maken met gepureerde (geroosterde puntpaprika), in plaats van de tomaten.
    Voor de dame uit een eerdere review, die zei dat er geen halfom gehakt verkrijgbaar is, half runder, half lamsgehakt is ook heeeeeeel lekker.

    • Hi John, wat leuk om te horen!
      En super bedankt voor de mooie variatie tips, die kunnen we een volgende keer dan toepassen!
      Fijne dag!

  • Beste Betty, wij hebben vandaag jouw gehaktballetjes gemaakt ! Overheerlijk. We waren net even terug in Griekenland ! Dank je wel.

  • Hi Betina,
    Ik zou dit recept graag een dag van te voren willen voorbereiden (in ieder geval de gehaktballetjes). Kan dit en zo ja, hoe kan ik dit het beste doen?
    Alvast bedankt!

    • jazeker. Je kunt ze gewoonweg in de saus bewaren, in een afgesloten bakje in de koelkast. Of bak alleen de keftedes, maak de volgende dag de saus en warm ze daarin op. (altijd max 3 dagen houdbaar)

  • Hoi die Bentina
    Al vaker gemaakt en elke keer weer iets bijgeleerd.
    Gisteravond het gehaktgekruid en in de koelkast gezet om de kruiden nog meer in het gehakt te laten komen. Voor het aanbraden van de gehaktballetjes bestrooi ik het met een beetje bloem en rol ze nogmaals even licht. Hierna aanbraden in de olijfolie om daarna in de airfryer te doen. Als dit klaar is al het vocht gebruiken voor de saus te maken. Hierdoor krijg je lekkere knapperige balletjes. Daarna na het maken van de saus de balletjes overgieten met de saus en dan heerlijk smullen.

    Succes met je andere gerechten.

    • Er zijn meerdere wegen die leiden naar de Akropolis :-)
      Hartelijk dank voor deze tips Erik!

  • Wat een heerlijk recept. Maar een teentje knoflook extra in de gehakt (en in de saus) maakt het allemaal nog beter. Ik heb het al verschillende keren gemaakt (met opgebakken aardappeltjes) en het is elke keer weer een feest.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago