Mama & Kind

Alcoholvrije tips tijdens je zwangerschap

Ook zwangere dames hebben dorst! Hoewel water je beste vriend is tijdens een zwangerschap, wil je soms ook nog eens wat anders alcoholvrij kunnen drinken.  En met deze alcoholvrije tips is het lang niet zo moeilijk als  je denkt.

Of je nu nog even je buikje wil verbergen voor anderen, of omdat je gewoonweg op zoek bent naar een alternatief voor bier, wijn etc. Check dus hieronder mijn alcoholvrije tips tijdens je zwangerschap.

Ik wil jullie bij voorbaat wel duidelijk maken dat dit géén gesponsored artikel betreft en onderstaande genoemde merken zijn simpelweg mijn persoonlijke favorieten. Ik weet dat smaken verschillen, dus vul gerust aan als je een beter alternatief hebt, maar bovenal wil ik je met dit artikel meegeven, dat je echt niet hoeft te gaan zitten treuren omdat je 9 maanden geen wijntje meer mag 🙂

Is alcoholvrij ook écht alcoholvrij?

Helaas is het antwoord hierop nee! In sommige landen mag je met bijvoorbeeld 0.5% alcohol, je bier of wijn gewoon alcoholvrij noemen. Check dus met name je (buitenlandse) etiketten als je dit zeker wilt weten. Bij wijnen wordt de alcohol er namelijk vaak na afloop nog uit gehaald, en blijft er een klein (verwaarloosbaar) percentage achter. Bij bieren kun je echter wel goed op zoek naar 0.0% bieren.


Alcoholvrije tips tijdens je zwangerschap:

Prosecco\ Champagne

Echte dames kunnen niet zonder bubbels. En omdat je soms gewoonweg ook écht wat te vieren hebt, is een alcoholvrije prosecco in de kast nooit weg.  Deze PasDuTout alcoholvrije prosecco (€ 7.99) van Grapedistrict komt dan ook zeer goed in de buurt. Let op! het is soms een knaller, dus graag boven de wasbak open maken.

Maar mijn ultieme tip voor buitenshuis: Bestel een ginger ale in een champagne glas !  Deze sprankelende gemberdrank heeft dezelfde kleur en bruist net zoals prosecco of champagne. Je moet dan natuurlijk wel van gember houden. Deze kwam goed van pas tijdens diverse Nieuwjaarsborrels in restaurants, zo kon ik toch een beetje mee proosten met de meiden. Daarnaast heeft menig restaurant of bar wel ginger ale op voorraad. Oh en gember kan ook helpen tegen te misselijkheid in deze periode!


 

Gin Tonic

Hier is iedereen met open ogen ingetuind! Tijdens een meidenavondje, met Gin Tonics op het menu, bedacht manlief het volgende: Terwijl hij cocktails maakte voor de dames, MET gin er in….. kreeg ik een Gin-tonic glas met ook veel ijsklontjes, Spa Rood en daarin dezelfde garnituren als de rest. Denk aan een komkommer krul, citrus partje, zelfs de sinaasappel met kruidnagel kwam voorbij. En zelfs een roze gekleurde Gin Tonic, werd voor mij vervangen door mineraalwater, met een gelijkende hoeveelheid grenadine siroop. Kun je na afloop heel leuk om lachen met manlief en je vriendinnen.


Wijn

Wat is het leven toch fijn met een glas wijn. Vooral in de zomermaanden is de witte wijn niet aan te slepen, dus ging ik op zoek naar een vervanger. En dat werd voor mij deze milddroge Torres Natureo White alcoholvrije witte wijn (€ 7.49) bij GallGall. Maar daarnaast kun je witte wijn ook vervangen door bijvoorbeeld een glas appelsap of DubbelFris. Maak het moment extra feestelijk en laat deze (in een restaurant) gewoon serveren in een wijnglas. Niemand die doorheeft dat jij iets anders zit te drinken.

Toch liever Rosé? Probeer dan eens de alcoholvrije Rosé wijn van  Faber Sparkling Rosé (€ 4.99) van GallGall. Lekker fris en niet te zoet. Drink deze rosé wel goed gekoeld!  En tijdens de kerstdagen kon ik niet zonder een glaasje rode wijn. Deze Torres Natureo alcoholvrije rode wijn (€ 7.49) bij GallGall was een goede aanvulling op het kerstdiner en ruikt tenminste ook naar rode wijn.


Bier

Hier hoef ik eigenlijk weinig woorden aan vuil te maken: met de 0% biertjes van tegenwoordig heb je een prima alternatief voor zwangere dames, of voor diegenen die nog een stukje moeten auto rijden. Mijn persoonlijke favorieten zijn wel de Wiekse Witte 0.0%: echt een heerlijk zomers witbiertje met citroensmaak. En de Amstel 0.0%  kwam voor mij het dichtst in de buurt van een alcoholvrije pils. Beiden kun je gewoon in de supermarkt kopen. En anders kun je met een bierglas vol appelsap ook een hoop mensen om de tuin leiden. Het is mij afgelopen oktober ook gelukt, terwijl ik een bierproeverij bij mij thuis gaf 😉


Alcoholvrije drankjes recepten

Naast deze alternatieven, zijn er natuurlijk ook nog tal van overheerlijke mocktails of andere alcoholvrije recepten online te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:


Tot zo ver mijn alcoholvrije tips tijdens je zwangerschap. Ik heb er lekker van genoten, zonder het gevoel te hebben iets te moeten missen in deze maanden. Zelfs nu de kleine meid er is, en ik borstvoeding geef, hou ik het nog steeds bij deze alcoholvrije alternatieven en het bevalt mij nog steeds prima.

Mochten jullie zelf ook een lekkere alcoholvrije tip of goed merk weten, deel het dan met ons in de comments hieronder. Alvast bedankt, namens alle zwangere dames.

Bron foto’s: zwangere dame met fles

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Voor de zwangeren onder de lezers: de wijnen van Torres' zijn niet 100% alcoholvrij, maar bevatten zoals veel buitenlandse alcoholvrije producten tot 0,5% alcohol.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago