Onlang ging ik proeven bij Atelier Bar en Restaurant in Amsterdam. Dit lig op een bijzondere locatie, in het hart van industriegebied Schinkelbuurt in Amsterdam. Bij het parkeren dachten we echt van: waar zijn wij nou beland ? 😉 Want je verwacht op dit terrein namelijk niet een restaurant.

Wij liepen door de buiten ingang naar het restaurant en hadden onze bedenkingen toen we de containers, oude roestige stukken ijzer zagen, maar kwamen daar gelukkig snel van terug. Uniek in Amsterdam is gratis parkeren op het terrein.Het restaurant was voorheen namelijk een wasstraat van Volkswagen!

Van Wasstraat naar restaurant

Eenmaal binnengekomen waren we verrast door het interieur en hoe goed de oude elementen van de wasstraat terugkwamen. De rolluiken waar vroeger de auto’s naar binnenreden en de  industriële uitstraling van het restaurant. Het brengt je even terug naar vervlogen tijden. De eyecatcher van het Atelier is de prachtige bar waarbij een indrukwekkende koperen bier ketel eruit blinkt. De bar oogt stoer maar heeft tevens een warm uiterlijk. Met trots vertelde de barman dat ze over een uitgebreide bierkaart beschikken.

Onder het genot van het biertje, met uitzicht op drukke terras, kwam Kevin Bonet (mede eigenaar Atelier) bij ons zitten en vertelde over het ontstaan van deze unieke plek. Dit is namelijk niet alleen een restaurant, maar tevens ook een evenementen locatie. Kevin zijn historie ligt in het organiseren van grote en kleine festivals zoals De Wasstraat en Bitterfest. Deze laatste was zo’n succes dat er in november een tweede winter editie van komt. Kevin had altijd een multifunctionele locatie in zijn hoofd en het Atelier is, buiten het restaurant, dan ook een dans gelegenheid en workshop ruimte. Je kunt je niet voorstellen als je hier zit te eten, dat in de avond de meest wilde feesten worden gehouden!

Door de nabijheid van Universiteiten en evenementen bureaus zoals Loveland en Alda events, is het publiek bij Atelier jong en bestaat veelal uit creatievelingen. Zelfs Armin van Buuren’s Armada kantoor ligt in dezelfde straat en hij komt dan ook wel eens vorkje mee prikken.

Wij werpen een blik op de beperkte maar tevens betaalbare menukaart en kozen het ‘menu om te delen’ met 4 gerechten per persoon. Dit bestond uit 4 gangen met verschillende gerechten en een dessert. Natuurlijk kun je ook side dishes zoals huisgemaakte krokante frites met citroen mayonaise en ratatouille bestellen!

Dit eet je bij Atelier Bar en Restaurant

We kregen vooraf een heerlijke verse bol met olijven, olijfolie, zout en een leuke gekleurde water fles. Deze prijkt op elke tafel in een andere kleur.

Wij vonden de sfeer heel prettig en aangenaam door de 70’s en 80’s muziek en de relaxte bediening was vriendelijk , enthousiast en goed op elkaar afgestemd. De uitstraling word warm door de accenten van kleuren, kussens op de banken, verschillende houten zitjes bestaande uit 2-4-6 persoons en grotere groepen.

De open keuken was goed gepositioneerd en als je goed kijkt dan zie je een kunst schilderij van Gabor Gaerthe Art met… 😉 De keukenbrigade was enthousiast en chefkok en mede eigenaar Nino Starreveld kwam persoonlijk de mooie en zeer verrassende gerechten brengen.

1e gang

Als je in het Atelier zit verwacht je een stoere keuken, maar we kregen verfijnde gerechten. Ze zagen er uit als schilderijen, op werkelijk prachtige borden van verschillende materialen en kleuren. We begonnen met twee sharing gerechten; gepofte biet, buerre Blanc (ijs-zeer verrassende combi!), en een crumble van walnoten en hazelnoten en balsamico. De heerlijke zoet-zure smaak en de verschillende texturen was een goed begin!

Het tweede sharing gerecht was wederom prachtig opgemaakt!. En spannend qua smaak doordat men stoere ingrediënten gebruikt hebben zoals een ‘kopstootje (bier-jenever) en Amsterdamse Ceviche van makreel en Piccalilly crème.

2e gang

De verrassende gerechten bleven maar komen we werden steeds enthousiaster van de gebruikte ingrediënten en hiervoor alle lof aan de chef-kok!
Wij kregen twee vleesgerechten van spannende combinaties:  De steak tartaar met parelgort, gerookte eierdooier en groene asperges lijkt een zachte smaak te hebben,  maar als je ‘m eenmaal proeft dan is deze verrassend spicy en uitdagend. De bijpassende wijn was een mooie Pinot Noir uit Nieuw Zeeland, met een klein pepertje. Zeer goed uitgekozen.

Het tweede gerecht was buikspek welke 24 uur  was gegaard en dat proefde je! Vooral de appel compote was heerlijk en deed Oosters aan. De knoflookcreme en pastinaak chips maakten het geheel af.

3e gang

Paella el Nino (grappige naam!) bestaande uit een zachte Dorade met saffraan-citroen schuim en Mushy peas (doperwtenpuree). Dit gerecht was onze favoriet! Dit gerecht doet je denken aan vakantie, ik zou deze zeker aanraden na een dag strand.

Beef Chimichurri was een feest voor je ogen en je mond! Heerlijke zachte texturen en vooral de gegrilde aubergine met krokante glasnoedels maakt het geheel compleet. Shared Dining is een leuk concept, maar soms is het best moeilijk om je gerecht af te staan aan je partner 😉

4e gang

Dessert time! We kregen op het bord een ongebakken cheesecake, met witte en pure chocolade ijs van Koupe. Dat is ijs met de helft minder calorieën, maar wel veel met eiwitten en vezels, dus ook populair onder de sporters. Geserveerd met cookie dough en zwarte bessen gel.  De peche melba panna cotta met vanille ijs van Koupe was zacht en romig.

Als afsluiter hadden we nog een mooit gesprek met chef-kok Nino Starreveld. Het is geweldig om te horen dat hij ooit als afwasser begonnen is in een restaurant en nu op zo’n jonge leeftijd mede-eigenaar is van dit goede concept en unieke locatie. Wij wensen Kevin en Nino dan ook heel veel succes met deze fantastische hotspot. Wij komen zeker nog een keer terug bij Atelier!

Gegroet, Vincent

Review Atelier Bar Restaurant in Amsterdam

 

  • Unieke  en multifunctionele locatie voor DJ parties, workshops, festivals etc,
  • Gratis parkeren,
  • Een echte hotspot,
  • Zeer verrassende gerechten!
  • Bitterfest festival met tientallen verschillende bitterballen,
  • Prachtig en stoer interieur,
  • Een opvallende vriendelijke bediening,
  • Prijs-kwaliteit verhouding,
  • Ze houden rekening met allergieën en kinderen,
  • Groot buitenterras,
  • Easy going en relaxte sfeer.

  • Bereikbaarheid: Geen tot weinig mogelijkheid openbaar vervoer. Station is op 20 minuten loopafstand,
  • Terras buiten mag nog wel wat aantrekkelijker worden gemaakt,
  • De buitenentree kan voor mensen een drempel zijn aangezien het excentrieke uiterlijk, daar moet je van houden!
  • Dinsdag tot vrijdag alleen lunch mogelijkheid.

 

Cijfers:    Prijs: €       Eten: 8.0       Service: 7.5      Decor: 7.0     Totaal:  7.5

Atelier Bar Restaurant
Valschermkade 16A
1059 CD, Amsterdam
https://atelier-schinkel.nl

Voor deze review was ik uitgenodigd door Atelier, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.

Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago