Ben jij ook fan van Indiase gerechten? Dan weet je dat een goede chutney niet mag ontbreken aan tafel! Deze zoetzure goedjes zijn de ultieme smaakmakers en brengen je gerechten naar een hogere smaakbeleving. Deze keer heb ik dan ook een pittige Indiase tomaten chutney om thuis te proberen.

Wat is een Indiase tomaten Chutney

Een chutney kun je maken met groenten of fruit in de basis. Deze worden ingekookt met bijvoorbeeld uien, knoflook en Indiase specerijen tot een soort grove jam. Onmisbaar zijn de suiker en azijn om je chutney te kunnen conserveren. Daarnaast bieden die zoete, zure en kruidige smaken een mooi contrast en maakt je gerecht net even wat spannender! Deze keer gebruiken we tomaten en rode peper in de basis, die sowieso je smaakpapillen openen tijdens het eten en gewoonweg een geweldige smaakmaker zijn voor bijvoorbeeld kip of peulvruchten curry’s uit de Indiase keuken.

Pittige Indiase Tomaten Curry maken

Chutney’s zijn een geweldig Indiaas bijgerecht voor heel veel gerechten. Zet gerust verschillende chutney’s op tafel en laat je gasten zelf kiezen. Voor een beetje opbouw in smaken heb ik er maar liefst 3 voor je. Namelijk een milde en zoete mango chutney maar ook een super pittige groene chutney met koriander en munt. Voor daartussenin kun je dus onderstaande Indiase tomaten curry maken. Ze smaken alle drie heerlijk als dip bij deze vegetarische Indiase samosa deeghapjes, of simpel weg met naan of chapati. Maar zijn ook een fantastisch zoetje en aanvulling op bijvoorbeeld deze groene palak paneer curry met spinazie en paneer kaas. En wat dacht je van te serveren bij deze Tandoori lamspiezen van de barbecue? Check hier nog veel meer lekkere Indiase recepten op een rijtje.


Print

Recept: Indiase Tomaten Chutney

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze pittige Indiase tomaten chutney is een geweldige smaakmaker uit de Indiase keuken. Tomaten en uien worden ingekookt tot een zoet zure compotejamchutney en die smaakt fantastisch bij bijvoorbeeld curry gerechten, maar ook diverse indiase deeghapjes, of simpelweg bij platbrood zoals naan en chapati.

  • Author: Nanda Appelman
  • Yield: 1 medium weckpot (ca 1 liter) 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 2 grote witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode spaanse peper
  • 500 gram trostomaten
  • 2 tl komijn
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • 50 ml. rode wijn azijn
  • 3 el. bruine suiker
  • 3 el gehakte gember
  • neutrale plantaardige olie, om te bakken

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in blokjes. Pel de knoflook en pers deze uit. Verwijder de steel van de peper, eventueel verwijder je de zaadlijst (uitschrapen met een lepel) om minder pittig te maken. Snijd de tomaten doormidden, vervolgens in partjes en daarna in blokjes. Het vocht en de zaadjes wordt ook gebruikt in dit recept.
  2. Verwarm 2 el. olie in een ruime hapjespan en bak de uien daarin op middelhoog vuur totdat ze glazig worden. Voeg de knoflook, peper en tomaten toe en bak 1 minuut mee.
  3. Daarna gaat de komijn, zout, paprikapoeder en zwarte peper erbij en bak je deze ook 1 minuut aan om de smaken los te laten komen.
  4. Giet nu rode wijnazijn, bruine suiker en gehakte gember erbij en roer goed door.  Voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en breng aan de kook. Zet daarna het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor regelmatig. Als de tomaten chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schenk daarna de hete tomaten chutney in een weckpot en sluit direct de deksel.

Notes

Bewaar deze tomaten chutney in een goed afsluitbare weckpot. Laat hem vacuüm trekken tijdens het afkoelen en dan kun je deze 2 maanden in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de mango chutney 2-3 weken in de koelkast. 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van je eigen Indiase tomaten chutney!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago