Gezondheid

Hoe maak je een gezonde hamburger?

Wat is het toch verrukkelijk om zo’n stevige hamburger in je handen te pakken en een flinke hap te nemen. Maar we moeten ook eerlijk zijn; de doorsnee hamburger is nou niet echt gezond te noemen. Gelukkig is daar huisdiëtist Jonathan Klaassen met tips. Volg deze op en jij kunt ook eenvoudig een gezonde hamburger maken. Yeah!

4 Tips voor gezonde Hamburger maken:


Tip 1: gezonde frietjes erbij?
Allereerst, dit hoeft natuurlijk niet, maar stel je wilt wél friet bij de hamburger, ga dan niet voor de standaard portie gefrituurde friet. Want ja, dan krijg je bij voorbaat al een hoop calorieën binnen. Maak er maar eens een gezonde variant van! Denk aan: oven friet van zoete aardappel, pompoen, wortel, pastinaak, pompoen of wat denk je van knolselderij? En ben je helemaal in een wilde bui maak deze groentefriet van Betty! Ook lekker: maak eens een gepofte zoete aardappel!


Tip 2: kies voor home-made sausjes
Niks mis om bij de gezonde frietjes wat saus te nemen. En hoewel er niks mis is met een toef mayonaise of ketchup kun je ook zelf aan de slag om een saus te maken. Denk aan gezonde sausjes zoals: yoghurt of zelfgemaakte knoflooksaus, een heerlijke Griekse tzatiziki met komkommer, simpelweg een lepeltje tahini, maar ook Indiase mangochutney, een van deze heerlijke hoemoes recpeten, een lekkere pesto met basilicum en pijnboompitten, de bekende guacamole van avocado’s of een simpele tomatensaus met een beetje chili of Turkse peper pasta als je graag pittig eet.



Tip 3: minder vlees, meer groente!
Bij de eerste de beste fastfood tent krijg je vaak als basis een homp vlees en als je geluk hebt nog wat groenten. Om er een gezonde variant van te maken gaan wij deze volgorde omdraaien; minder vlees, meer groente! Je mag echt wel wat vlees, kip of vis op je burger broodje leggen, maar beleg deze eerst maar met een dikke laag van je lievelingsgroente. Voorbeelden: komkommer, tomaat, uienringen, geraspte wortel, gegrilde groenten, kiemgroenten zoals alfalfa of tuinkers, spinazie, rucola, plakjes avocado. Of voeg zelfs peulvruchten toe als je een vegetariër bent. Check hier bijvoorbeeld een aantal gezonde vegaburger recepten.


Tip 4: kies 80% voedzame producten
Zie het als een sport om producten te kiezen die voedzaam zijn, denk aan het maken van aan hambuger van mager vlees, of gevogelte (tartaar, kabeljauwfilet, kip, kipgehakt, kalkoen) of wees aardig voor het milieu en neem een vegetarische burger. Neem geen wit bolletje – laat die echt links liggen – maar kies een volkoren (pita) broodje, meergranenbroodje of zelfs een volkoren roti plaat of volkoren tortilla wrap. Ook lekker zijn de broodjes van No Fairytales (no spon).

En oja, niks mis met kaas, maar kies liever voor magere varianten zoals mozzarella of huttekase en ga liever voor 20+ of 30+ kaas. Met deze gezondere en bewustere keuzes kun je vanzelf een gezondere hamburger maken.


Wil je nou meer tips over voeding? Volg mij dan bijvoorbeeld ook op Instagram: @JonathanKlaassen .

Lees meer artikelen van Jonathan Klaasen:


Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Neem een kijkje op www.jonathanklaassen.nl voor meer informatie of intakegesprek.

Recent Posts

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

22 uur ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

2 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

3 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

4 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago