We genieten deze week van heerlijk barbecue weer dus hoog tijd om een lekker barbecue recept te posten. En hebben jullie wel eens een hele vis bereid op de barbecue? Het is namelijk vrij eenvoudig, dus ik heb een te gek visrecept voor jullie gemaakt. Leg de volgende keer deze hele roodbaars op de grill die je marineert in een ‘Chermoula’ marinade voor vis en zeevruchten.

Hele Roodbaars kopen

Ga eens langs zij je lokale visboer en vraag of ze een hele roodbaars voor je willen bestellen. Ik haalde de mijne bij de groothandel (Makro) en de medewerker daar maakt de vis helemaal schoon (ingewanden, schubben etc) waardoor deze thuis meteen klaar voor gebruik is. Uiteraard dien je de hele vis thuis af te spoelen en droog te deppen met keukenpapier. Daarna kun je de vis marineren met jouw persoonlijke favoriete smaakmakers.

Hele roodbaars op de grill maken

Citrusvruchten doen het altijd goed in combinatie met vis. Maar qua kruiden kun je eigenlijk alle kanten wel op! Ga voor citroen en Italiaanse kruiden, of lekker Caribisch met limoen, paprika en pepers. Ik koos echter voor Chermoula, dat is een typisch marinade uit de Noord-Afrikaanse keuken met o.a. peterselie en koriander. Dit maakt een gerecht dat rechtstreeks uit bijv. de Marokkaanse keuken komt. Tevens dien je de vis slechts 15-20 minuten te grillen op de barbecue (of in de oven) en kun je de tussentijd gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een couscous bijgerecht.

Nog meer visrecepten voor op de barbecue

En als je dan deze hele roodbaars op de gril hebt bereid is het heerlijk om hem te serveren met bijvoorbeeld Marokkaanse couscous of ‘smashed potatoes‘ van de barbecue. Heb je meer trek in een Caribische versie met vis, probeer dan eens de Caribische viscurry die ik op de barbecue bereid.


Print

Recept: Hele Roodbaars op de grill

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een hele vis bereiden op de barbecue is super lekker. Zoals deze hele roodbaars met de Noord-Afrikaanse’ chermoula’ marinade voor vis en zeevruchten. Hou bij het bereiden van een hele vis rekening met 300-350 gram per persoon.

Ingredients

Scale
  • 1 hele roodbaars (ca 1 – 1,2 kilo), schoongemaakt
  • 1 citroen, in plakjes gesneden

Voor de Chermoula marinade:

  • 15 gram verse peterselie
  • 15 gram verse koriander
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 rode of groene Spaanse peper, in plakken
  • 1 tl. koriander poeder
  • 1 tl. komijnzaad poeder
  • 1 tl. (gerookt) paprika poeder
  • 1 tl. gember poeder
  • ½ tl. zout
  • sap en zeste van 1 citroen
  • 100 ml zachte olijfolie (geen extra vierge)

Instructions

  1. Spoel de roodbaars af onder de koude kraan en dep hierna goed droog met keukenpapier.
  2. Stop alle ingredienten voor de chermoula marinade in een blender of foodprocessor en mix deze kort en grof tot een marinade. Wrijf deze rondom en in de holte van de vis. Leg daarna een paar plakjes citroen in de holte. Dek de vis af en laat minstens 2 uren marineren in de koelkast.
  3. Verwarm de barbecue voor op MATIGE hitte (tussen 175 en 230 graden). En zorg dat je genoeg plek vrij maakt om de hele roodbaars te grillen.
  4. Plaats de hele roodbaars op het grillrooster van de barbecue, dek af met de deksel en grill op INDIRECTE hitte op de barbecue, gedurende 15-20 minuten. Of grill op DIRECTE hitte gedurende 12-15 minuten. Je kunt de vis eventueel halverwege keren, met behulp van 2 spatels. Wacht dan wel wel tot hij goed gaar is en makkelijker loslaat van het grillrooster, om uit elkaar vallen te voorkomen.
  5. Schep met de 2 spatels de hele roodbaars van de barbecue op een groot bord. Geef aan tafel nog wat extra citroen partjes erbij en serveer bijvoorbeeld met een couscous salade  en gegrilde groente van de barbecue.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Officieel bereid je de chermoula marinade met een vijzel. Maar voor het gemak koos ik voor een foodprocessor. Je kunt de marinade in een afgesloten bakje maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor hele roodbaars op de barbecue.

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago