Print

Recept: Hele Roodbaars op de grill

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een hele vis bereiden op de barbecue is super lekker. Zoals deze hele roodbaars met de Noord-Afrikaanse’ chermoula’ marinade voor vis en zeevruchten. Hou bij het bereiden van een hele vis rekening met 300-350 gram per persoon.

Ingredients

Scale
  • 1 hele roodbaars (ca 1 – 1,2 kilo), schoongemaakt
  • 1 citroen, in plakjes gesneden

Voor de Chermoula marinade:

  • 15 gram verse peterselie
  • 15 gram verse koriander
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 rode of groene Spaanse peper, in plakken
  • 1 tl. koriander poeder
  • 1 tl. komijnzaad poeder
  • 1 tl. (gerookt) paprika poeder
  • 1 tl. gember poeder
  • ½ tl. zout
  • sap en zeste van 1 citroen
  • 100 ml zachte olijfolie (geen extra vierge)

Instructions

  1. Spoel de roodbaars af onder de koude kraan en dep hierna goed droog met keukenpapier.
  2. Stop alle ingredienten voor de chermoula marinade in een blender of foodprocessor en mix deze kort en grof tot een marinade. Wrijf deze rondom en in de holte van de vis. Leg daarna een paar plakjes citroen in de holte. Dek de vis af en laat minstens 2 uren marineren in de koelkast.
  3. Verwarm de barbecue voor op MATIGE hitte (tussen 175 en 230 graden). En zorg dat je genoeg plek vrij maakt om de hele roodbaars te grillen.
  4. Plaats de hele roodbaars op het grillrooster van de barbecue, dek af met de deksel en grill op INDIRECTE hitte op de barbecue, gedurende 15-20 minuten. Of grill op DIRECTE hitte gedurende 12-15 minuten. Je kunt de vis eventueel halverwege keren, met behulp van 2 spatels. Wacht dan wel wel tot hij goed gaar is en makkelijker loslaat van het grillrooster, om uit elkaar vallen te voorkomen.
  5. Schep met de 2 spatels de hele roodbaars van de barbecue op een groot bord. Geef aan tafel nog wat extra citroen partjes erbij en serveer bijvoorbeeld met een couscous salade  en gegrilde groente van de barbecue.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Officieel bereid je de chermoula marinade met een vijzel. Maar voor het gemak koos ik voor een foodprocessor. Je kunt de marinade in een afgesloten bakje maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren.