Bijgerechten

Geroosterde Wortels met Yoghurt en Dukkah

Het is weer een Meatless Monday en ik heb me toch een heerlijk vegetarisch recept voor jullie! Het is er eentje uit de midden-Oosterse keuken en heeft een heel hoog ‘Ottolenghi’ gehalte. Deze geroosterde wortel met yoghurt en dukkah serveer je het liefst met pita broodjes. Voor extra eiwitten kun je er zelfs nog falafel of hummus bij serveren. Enjoy!

Zelf geroosterde wortel met yoghurt maken

Dit is zo’n recept waarbij je de groente echt een hoofdrol laat spelen! Die -toch wel vrij Hollandse winterpeen – steek je even in een heerlijk Midden-Oosters jasje door te serveren met een frisse citroen yoghurt en kruidige specerijen die je meevoeren naar verre oordern. Het is een heerlijke hartige maaltijd waar je een stukje vlees totaal niet bij zult missen. Je serveert deze geroosterde wortel met (uitgehangen) dikke yoghurt en een krokante topping genaamd ‘Dukka’ bestaande uit noten en specerijen.

Nog meer lekkere recepten a la Ottolenghi

Onderstaand recept voor geroosterde worteltjes met yoghurt en dukkah is er eentje die je zomaar in de winkels en restaurants van Ottolenghi tegen zou kunnen komen. Alle smaken komen namelijk perfect samen en veeg je zo met een stukje pita van je bord in je mond. Om de bekende chef nog meer eer aan te doen heb ik dan ook nog meer lekkere recepten a la Ottolenghi voor je op de website staan. Maak bijvoorbeeld ook eens:


Print

Geroosterde wortel met Yoghurt en Dukkah

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor geroosterde wortel met yoghurt en dukkah had er zo eentje van Ottolenghi kunnen zijn. Je kunt bospeen of gewone worteltjes gebruiken. Maar gezien het winterseizoen gebruik ik een budgetvriendelijke zak met (kromme) winterpenen. De zachte groenten met de lobbige yoghurt, frisse smaken , gegrituurde uitjes en krokante notenmelange maakt het een fantastisch gerecht om te delen met elkaar.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 46 persone 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Levantijnse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 750 gram winterpeen
  • 2 el. olijfolie
  • peper & zout
  • 2 el. fijngehakte verse peterselie of dille
  • 1 gele ui
  • 1 tl. maizena
  • (zonnebloem)olie, voor het frituren
  • 200 gram dikke yoghurt *
  • 2 tl. citroensap
  • ¼ tl.  zout
  • 4 el. Dukkah, als topping

 

Extra:

  • dunschiller
  • medium ovenschaal
  • keukenpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Vet de ovenschaal licht in met olie.
  2. Was de winterpenen en snijd snijd met de dunschiller rondom om de buitenste laag te verwijderen. Snijd de harde topjes er af, leg de penen vervolgens plat op een snijplank en snijd in de lengte doormidden. Leg met de snijvlakken omlaag en snijd elk stuk nogmaals doormidden tot repen. Extra dikke penen mag je gerust nog een extra keer doorsnijden zodat alle stukken nagenoeg dezelfde dikte en bereidingstijd hebben.
  3. Plaats de wortels in de ovenschaal. Giet hier de olie overheen en breng op smaak met zout, peper en peterselie (of dille). Hussel het geheel om met de vingers. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en rooster de winterpenen in 40 minuten goudbruin en gaar. Schep halverwege even om. Laat daarna 10 minuten buiten de oven afkoelen.
  4. Pel de ui en snijd deze in evenredige ringetjes. Plaats in een kommetje, voeg de maizena toe en zorg dat alles goed bedekt wordt. Verhit 2 cm olie in een diep pannetje.Laat goed heet worden en frituur de ui hierin lichtbruin. Schep uit de pan en laat de gefrituurde ui op een bord met keukenpapier uitlekken.
  5. Vlak voor het einde van de bereidingstijd roer je de dikke yoghurt los met citroensap en het zout. Lepel dit over een serveerschaal en gebruik de bolle zijde van de lepel om een beetje uit te smeren.
  6. Schep de wortels uit de ovenschaal en rangschik bovenop de yoghurt. Bestrooi met de gefrituurde uien, de dukkah en eventueel nog wat extra verse peterselie of dille. Serveer dit gerecht direct of op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Notes

* gebruik voor dit recept echte lekkere dikke yoghurt zoals Griekse yoghurt, Turkse of Bulgaarse kan ook. Helemaal geweldig is om hier vooraf hangop of labneh maken.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Levantijnse geroosterde wortels met yoghurt en dukkah.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Witlof stamppot met piccalilly

Deze verfrissende witlof stamppot met piccalilly is een overheerlijke winterse maaltijd. Met frisse stukjes appel…

5 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Loempias met champignons en kaas

Op deze Meatless Monday maakte ik loempia's gevuld met champignons, kaas en cashewnoten. Een heerlijk…

1 week ago

Babi Pangang – uit het Smaakmenutie Kookboek

Als er een gerecht is dat wij allemaal wel kennen van de 'afhaalchinees' dan is…

2 weken ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

2 weken ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

2 weken ago