Vlees Recepten

Gemarineerde Buikspek van de BBQ

In menig restaurants kom ik zacht gegaarde buikspek regelmatig tegen. Maar zelf thuis bereiden is eigenlijk ook heel makkelijk. Met dit recept voor gemarineerde buikspek van de barbecue heb je een overheerlijk – en relatief snel – barbecue recept voor slowcooked vlees te pakken.

Lekker en makkelijk recept voor gemarineerd buikspek

Het merk Aviko, beter bekend van de diverse aardappel producten te vinden in de supermarkt, brengt de afgelopen jaren steeds een ‘Buurttafel receptenboek’ uit. Ze hebben hiervoor de handen ineen geslagen met Vlaamse chef kok Wim Ballieu (24Kitchen en restaurant Balls & Glory) en dan mag je overheerlijke recepten met hun aardappels verwachten. Vorig jaar ging ik aan de slag met dit recept voor ricotta uit de oven. En in het boek van dit jaar staat een lekker en makkelijk recept voor gemarineerde buikspek met venkel, oregano en BLT gratins.

Hoewel het boek van 2020 al compleet uitverkocht is, wilde ik toch heel graag dit recept voor gemarineerde buikspek met jullie delen, want wat hebben wij hiervan gesmuld zeg! En eigenlijk is het best een makkelijk recept! Loop dus gerust even binnen bij je lokale slager en vraag om een kilo buikspek. Hij zal het vrijwel standaard op voorraad hebben liggen, want hier worden immers dagelijks de verse speklappen van gesneden.

Nog meer BBQ recepten met vlees

Kun je geen genoegen krijgen van barbecue recepten zoals dit gemarineerde buikspek? Check hier maar liefst 20x BBQ recepten met vlees, vis of gevogelte op een rijtje! En voor nog zo’n lekker recept met buikspek wil ik je graag verwijzen naar de Koreaanse Gua Bao. Dat is regelrechte streetfood met ‘sticky’ varkensvlees! Ook lekker zijn deze zoete speklapjes in ketjapsaus, die je zowel op de barbecue als op het fornuis kunt bereiden. Geniet dus heerlijk van spek!


Print

Recept: Gemarineerde Buikspek van de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

In menig restaurants kom ik zacht gegaarde buikspek regelmatig tegen. Maar zelf thuis bereiden is eigenlijk ook heel makkelijk. Met dit recept voor gemarineerde buikspek van de barbecue heb je een overheerlijk – en relatief snel – barbecue recept voor slowcooked vlees te pakken. Heerlijk met de BLT gratins van Aviko!

  • Author: Aviko Kookboek – Wim Ballieu
  • Prep Time: 20 minuten + 2 uur marineren
  • Cook Time: 1.5 – 2 uur
  • Total Time: 4 – 4.5 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Method: Grillen
  • Cuisine: BBQ keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo buikspek, zonder zwoerd
  • 1 el venkelzaad
  • 1 el gedroogde oregano
  • 4 el olijfolie

Extra:

  • vijzel
  • blaadslede of ovenschaal
  • lekbakje met een laagje water
  • BBQ

Instructions

  1. Dep het buikspek droog met wat keukenpapier. Gebruik een vijzel om het venkelzaad en oregano te kneuzen en vijzel er de olijfolie door.
  2. Leg het buikspek in de schaal en wrijf hem geheel goed in met de marinade. Dek de schaal af en laat minstens 2 uur marineren in de koelkast.
  3. Verhit de BBQ (of oven) voor tot 160 graden. Plaats, onder het rooster, een (aluminium) lekbakje met een laagje water om het vet op te vangen. Leg dan het buikspek rechtstreeks op het barbecuerooster (INDIRECTE hitte) en bestrooi met zout en peper. Sluit de barbecue en rooster het buikspek in 1,5 – 2 uur bruin en gaar.
  4. Haal het buikspek van de barbecue en verplaats op een grote snijplank. Laat onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Snijd daarna in plakken.en serveer direct.

Eet smakelijk!

Notes

Voor de bereiding van het buikspek kun je ook een thermometer gebruiken. Steek deze in het dikste stuk van het spek. Blijf verwarmen tot je een kerntemperatuur van 80 graden bereikt hebt. Dit duurde bij ons ook circa 2 uur.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je gemarineerde buikspek voor op de BBQ wilt gaan bereiden!

Voor dit recept heb ik het kookboek opgestuurd gekregen van Aviko. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en ervaring. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Na het succes van jouw pulled pork recept werd ik nieuwsgierig naar dit recept. Wij houden niet van venkel als groente, maar wel als smaakmaker, zoals venkelworst. Nou, we zijn zeker niet teleurgesteld! Ik had buikspek nog nooit bereid, maar het is eigenlijk super simpel. Dus geen enkel excuus om dit vaker te eten!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago