Vlees Recepten

Daging Roedjak (uit de slowcooker)

Dit is natuurlijk de tijd van het jaar om je slowcooker weer even aan het werk te zetten. Een stukje energie zuiniger dan stoofvlees in een braadpan bereiden. Maar bovenal wordt een Indisch stoofvlees gerecht zoals deze Indische Daging Roedjak nog vele malen lekkerder door een bereiding in de Crock-Pot.

Wat is Daging Roedjak?

Roedjak is een typisch Indonesisch bijgerecht, dat veelal uit gemengd fruit en (knol)groenten bestaat. Deze worden dan gemarineerd worden in een roedjak-saus van o.a. chilipepers, suiker, tamarinde, trassi en zout. Maar die saus doet het ook heel goed bij gestoofd rundvlees. Het zuur uit de tamarinde maakt het vlees lekker mals. Daarnaast ‘slowcooken’ we met dit recept het vlees lekker romig en zacht in kokosmelk en voegen de citroengras stengels een verrukkelijke smaak toe. Deze daging roedjak uit de slowcooker is wel een gerecht met lekker wat pit, maar hij is milder dan bijvoorbeeld Daging Rendang!

Wil je liever een Indonesische hoofdgerecht maken dat juist niet zo pittig van smaak is? Neem dan een kijkje bij dit recept voor Ajam Paniki kip in kokosmelk of ga voor de zoete Babi Kecap van varkensvlees.

Daging Roedjak eet je met:

Bij dit Indische stoofvlees eet je natuurlijk (gestoomde) rijst en bijvoorbeeld Sambal Goreng Buncis (pittige sperziebonen). Maar je kunt er ook een echte Indonesische rijsttafel van maken en serveer met een keur aan typische Indonesische bijgerechten. Bij Daging Roedjak smaakt bijvoorbeeld dit zoetzuur van bloemkool en gesneden kool (atjar tjampoer) of zoetzure komkommer (acar ketimun)erg lekker. Voor de liefhebbers mag een stokje Indonesische kipsate ook nooit ontbreken evenals een homemade sambal. Dus leef je lekker uit! Op deze site vind je nog veel meer lekkere Indonesische gerechten terug.


Heb je deze al in huis?

Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.


Print

Recept: Daging Roedjak (uit de slowcooker)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is natuurlijk de tijd van het jaar om je slowcooker weer even aan het werk te zetten. Een Indisch stoofvlees gerecht zoals deze Indische Daging Roedjak nog vele malen lekkerder door een bereiding in de Crock-Pot. Met een pittige en kruidige saus van kokosmelk, tamarinde, kurkuma, chilipepers en gember moet dit wel een onweerstaanbaar gerecht zijn. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 6 uren
  • Total Time: 6 uur en 15 minuten
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: slowcooker
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 700 gram sukadelappen
  • 1 el tamarinde
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • duimpje gember
  • 12 el Sambal Oelek
  • 1 el gemalen kurkuma
  • 3 stengels citroengras (sereh)
  • 3 kemiri noten
  • ½ tl zout, meer naar wens,
  • 200 ml kokosmelk
  • seroendeng, ter garnering

 

Extra:

  • koekenpannetje
  • slowcooker
  • hakmolentje (of gebruik een staafmixer)

Instructions

  1. Als eerste ga je de kemiri noten roosteren in een koekenpannetje. Doe dit zonder olie of boter en gedurende een paar minuten en tot ze een beetje beginnen te kleuren. Dit doe je omdat deze noten soms een beetje giftig kunnen zijn. Zet daarna het vuur uit.
  2. Snijd de sukadelappen in blokken van 2 -3 cm. Stop in de slowcooker en verdeel goed over de bodem. Lepel hier de tamarinde over heen.
  3. Snipper de uien en strooi over het vlees. Pel de knoflook en snijd in stukken. Schil de gember en snijd in stukjes. Stop de kemiri noten, knoflook, gember, sambal, kurkuma en zout in een hakmolentje, voeg een scheutje water toe en maal tot een pasta. Giet dit over het vlees.
  4. Kneus de citroengras stengels en leg er een knoop in. Plaats deze ook in de slowcooker tussen het vlees. Overgiet het geheel met de kokosmelk en zorg dat alles net onder staat.
  5. Plaats de deksel op de slowcooker, zet de instelling op ‘HOOG‘ en de timer op 6 uur. Breng daarna pas eventueel op smaak met zout als je dat nodig vindt.
  6. Verwijder de knopen citroengras en serveer de `Daging Roedjak met een beetje seroendeng (gebakken kokos & pinda’s) er over.

Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Eventuele vervangingsopties voor dit recept: 

  • Vervang de tamarinde door gelijke hoeveelheid granaatappel melasse.
  • Een duimpje verse gember kun je vervangen door 2 – 3 theelepels gemalen gemberpoeder.
  • Geen citroengras stengels in huis? Boen een limoen schoon onder de kraan en schil een paar repen van de schil,  het liefst zonder het ‘wit’ en leg deze tussen het vlees in de slowcooker.
  • 200 ml kokosmelk kun je vervangen door 40 gram santen + 160 ml water.
  • Je kunt de kemiri noten ook vervangen door macadamia noten. Deze hoef je niet vooraf te bakken.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indonesisch stoofgerecht met rundvlees genaamd Daging Rudjak wilt gaan maken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago