Als er een gerecht is dat voor mij met kerst is verbonden, dan is het wel de Crème brûlée! Letterlijk betekenis is ‘gebrande room’. Deze kleine, roompuddinkjes met vanille en een krokante ‘gebrande’ suikerlaag bovenop zijn de perfecte afsluiter van een kerst diner en liefhebber van velen!
Crème brûlée is een soort romige pudding, een custardachtig nagerecht (met vanille dus), met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, maar ook in de landen er omheen zijn nagerechten met ‘gekookte’ room erg bekend. Deze desserts zijn volromig van smaak, vaak niet te zoet en smelten op de tong. Het is een feestje en een mooie afsluiter voor de smaakpapillen, na een lang kerstdiner. Daarnaast is Crème brûlée vrij makkelijk te maken en voor te bereiden. Ideaal om een dag van tevoren of s’ochtends al de koelkast in te schuiven. Het kerstdessert dient namelijk een aantal uren op te stijven. En na afloop van het kerstdiner zet je daarna in een paar minuten een geweldig kerstdessert op tafel. Ook lekker: deze pittige crème brûlée variant met chocolade.
Heb je eiwitten over na het maken van Crème brûlée ? Die kun je dan weer fantastisch gebruiken in andere recepten! Check hier wat je allemaal kunt doen met overgebleven eiwitten!
Niet alleen de Crème brûlée is een klassieker voor kerst, maar ik heb nog meer romige desserts voor kerst in petto voor jullie! Want in Italië is men ook dol op desserts met ‘gekookte room’. Dus deze panna cotta met aardbeien en basilicum is ook een aanrader voor de feestdagen! En laten we natuurlijk de Italiaanse klassieker Tiramisu niet vergeten! Maar ook deze Cappuccino-pavlova is een echte aanrader hoor! Naast dit alles is slagroom natuurlijk ook het hoofdbestanddeel voor zelf roomijs maken, dus leef je uit tijdens de feestdagen! Check hier nog veel meer lekkere kerstdesserts op een rijtje!
Als er een gerecht is dat voor mij met kerst is verbonden, dan is het wel deCrème brûlée! Letterlijk betekenis is ‘gebrande room’. Deze kleine, roompuddinkjes met vanille en een krokante ‘gebrande’ suikerlaag bovenop zijn de perfecte afsluiter van een kerst diner en liefhebber van velen!
Topping:
Extra:
Eet smakelijk! groetjes, Betty
No Waste Tip: je uitgeschraapte vanillepeul kun je gebruiken om vanille extract mee te maken. Of steek in een potje suiker en maak hier je eigen vanille suiker mee. Check hier overigens ook recepten voor je leftover eiwitten!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor zelf crème brûlée maken.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…