Ga jij dit jaar voor een vegetarische kerst? Of wil je groenten meer in de spotlight zetten tijdens het kerstdiner? Serveer dan deze Fake Tartare als voorgerecht voor kerst! Dat is een vegetarische tartaar van tomaten en die smaakt heel goed met bijvoorbeeld een bolletje burrata kaas en krokantjes van Parmezaanse kaas!

Vegetarische tartaar van tomaat maken

Met de feestdagen in aantocht ben ik deze weken bezig met kerst recepten voor jullie op een rijtje te zetten. Zo ook voorgerechten of amuses om het diner mee te openen. Gezien de groeiende voorliefde voor vegetarische recepten raakte ik helemaal geïnspireerd door een kerstrecept op de website van Jumbo Supermarkten! Deze zogehete Fake Tartare van tomaat is een heel leuk vega alternatief voor de steak tartare. Het is een mooi klein gerechtje dat licht pittig van smaak is. Op de website van Jumbo vind je deze en nog veel meer andere recepten en inspiratie op het kerstmenu terug!

Wist je dat tomaten een stofje bevatten die tevens je smaakpapillen ‘opent’ waardoor je nog veel meer en beter zult proeven. Een goed begin van het, vaak lange, kerstdiner dus!

Nog meer (kerst)recepten met tomaten

Je kunt hem vast wel: de ‘steak tartare’ gemaakt van rauwe biefstuk is immers een populair voorgerecht tijdens de feestdagen. Wij hebben het recept immers ook op deze website staan. Maar tomaten hebben echter ook een vrij vlezige structuur en zijn daarom een goede vervanging voor een stukje vlees. Serveer de Fake Tartare met een romige burrata voor extra eiwitten. De garnering van basilicum en crema di balsamico maken het feest helemaal compleet! Deze zachte kaassoort heeft de afgelopen jaren zeker populariteit gewonen over zijn zus mozzarella. Check hier nog meer lekkere (kerst) recepten met tomaten op een rijtje. Hoe dan ook: deze vegetarische tartaar van tomaten ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk! Laat het kerstfeest maar beginnen!


Print

Recept: Fake Tartare van Tomaat

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een heerlijk vegetarisch gerecht voor de feestdagen! Serveer deze Fake Tartare als voorgerecht voor het kerstdiner. Dat is een vegetarische tartaar van tomaten en die smaakt heel goed met bijvoorbeeld een bolletje burrata kaas en krokantjes van Parmezaanse kaas. Een mooi alternatief op de klassieke steak tartare met biefstuk en (spiegel)eitje.

  • Author: Afgeleid van Jumbo website
  • Prep Time: 30 + 30 min. marineren
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 65 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: voorgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl sojasaus (of tamari voor GV)
  • 2 tl tabasco chipotle
  • 1 tl citroensap
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 2 emmertjes Italiaanse burrata 50+
  • 4 takjes basilicum
  • 4 tl crema

Extra:

  • ronde bakring (Ø 10 cm)
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • bakpapier
  • bolzeef

Instructions

  1. Breng een pannetje met water aan de kook en zet tevens een kom koud water klaar. Kruis de tomaten met een scherp mesje in (alleen het vel). Leg een tomaat op een schuimspaan( of prik aan een vork) en leg 30 sec. in het kokende water. Schep vervolgens de tomaat uit de pan en in de kom met koud water. Herhaal deze stappen met de andere tomaten. Je zou nu heel gemakkelijk het vel van de tomaten moeten kunnen trekken.
  2. Snijd de ontvelde tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes en vervolgens in blokjes van een ½ x een ½ cm (brunoise). Stop de tomatenblokjes in een kom en meng er de sojasaus, tabasco, citroensap maar slechts 1 eetlepel olie door. Dek de kom af en laat minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
  3. Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur en verdeel de kaas over de pan. Wacht tot de kaas is gesmolten en schep vervolgens uit de pan met een spatel. Laat de kaas afkoelen en krokant worden op een stukje bakpapier.
  4. Laat de tomatenblokjes uitlekken in een zeef. Leg de ringvorm in het midden van een bord en schep een dun laagje tomatenblokjes in de vorm. Druk een beetje aan met de bolle kant van een lepel. Heel voorzichtig halveer je de burrata’s en leg de helft met de bolle kant naar boven op het laagje tomaat.
  5. Schep de ring vervolgens verder vol met tomatenblokjes, maar zorg ervoor de burrata er bovenuit blijft steken en dus goed zichtbaar is. Verwijder vervolgens de ringvorm.
  6. Haal 3-4 blaadjes van een takje basilicum en leg om de fake tartaar van tomaat. Besprenkel rondom elk bordje met een ½ eetlepel olie en 1 theelepel balsamico. Tot slot maak je het af met een snufje zout en vers gemalen peper. Maak zo nog 3 bordjes en serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt de crisps van Parmezaanse kaas en het tomatenmengsel max. 1 dag van tevoren bereiden. Dat helpt een beetje voorbereiden voor kerst 🙂

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze vegetarische tomaten tartaar ofwel Fake Tartare met tomaat wilt gaan maken voor de feestdagen!

Dit artikel betreft een samenwerking met Jumbo Supermarkten. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago