Een van de meest beroemde salades ter wereld is toch wel de Caesar Salad. Hij heeft alleen niets met Julius Caesar te maken – maar is puur een simpele salade met een een gouden combinatie van sla, croutons, Parmezaanse kaas en een verbluffend makkelijke salade dressing.
De Caesar salade is vernoemd naar chef-kok Cesare Cardini (1896-1956). Hij woonde in San Diego (V.S.) en had een restaurant net over de grens in Tijuana (Mexico). Het was op 4 juli 1924, het was heel druk in de zaak en meerdere ingrediënten waren niet meer op voorraad. Maar de chef maakte desondanks een fantastische en simpele salade met Romaine sla, croutons, knoflook, worcestershire sauce, citroen, olijfolie en Parmezaanse kaas in een handomdraai klaar. Toen mensen later terugkwamen en speciaal naar deze salade vroegen, was het duidelijk dat zijn pure noodzaak iets bijzonders gecreëerd had.
De knapperige ingrediënten uit de salade komen perfect samen met die romige Caesar salade dressing namelijk. Lekker lobbig door een homemade mayonaise (olie en eigeel) met een kick van knoflook en een lekker zuurtje door het citroensap. Hoewel het origineel worcestershire sauce bevat, kun je deze ook vervangen door 2 of 3 anjovis filetjes. Die geven namelijk ook een heel typische smaak aan de dressing en zijn heel eenvoudig om op voorraad te houden. TOp het geheel af met parmezaanse kaas en je hebt een salade waar je ‘U’ tegen zegt.
Met dit recept voor zelf Caesar Salade dressing maken wil ik je ook meteen laten zien hoe je de klassieke salade zelf samenstelt. Heb je echter behoefte aan meer eiwitten en proteine maak dan bijvoorbeeld ook deze variant met aardappel, ei en bacon, die is namelijk heerlijk vullend en ook geschikt op koude dagen. Of ga voor lekker low carb en maak eens de Caesar salade met gebakken kip en een gekookte ei. Ook lekker is deze gegrilde Little Gem salade met gorgonzola en zomerfruit. Op warme zomerse dagen is deze watermeloensalade met venkel ook een aanrader. En heb je ook wel eens deze Turkse Herderssalade op tafel gezet? Geniet dus heerlijk van salades maken!
Voor de dressing:
(* of gebruik 2 tl worchestershire saus ipv anjovis)
Voor de Caesar salade:
(* of vervang 2 stuks little gem door 1 grote krop Romaine sla)
Bereiding dressing:
Voor het maken van de Caesar dressing kun je het beste alle ingrediënten in een hoge kan doen en pureren met een staafmixer. Proef en breng evt. op smaak met extra peper, zout of citroensap.
Heb je geen staafmixer?
Wrijf de anjovis files met zout en knoflook fijn, dit werkt het beste in een vijzel. Stop in en kom en roer los met alle overige ingrediënten tot je een lobbige dressing hebt.
Caesar salade maken:
Pluk de blaadjes Little Gem (of romaine sla) en was deze. Schud goed uit om te drogen. Scheur de sla of snijd deze grof. Bestrooi met croutons en lepel de Caesar Salade dressing er overheen. Tot slot rasp je nog wat extra Parmezaanse kaas voor topping. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf Caesar Salade dressing wilt gaan maken.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…