Wist je dat de Indiase keuken ook een van mijn favorieten is? Heerlijke kruidige gerechten en zoveel verschillende smaakervaringen in een. Deze week houden we dan ook een soort Indiase week op de blog en we trappen af met een vegetarische bloemkool curry met aardappel.

Zelf Bloemkool Curry met aardappel maken

Een Indiase vriendin van mij kookt regelmatig een variant van deze bloemkool curry met aardappel en tomaten. Het is werkelijk een van mijn favoriete gerechten met bloemkool geworden en door de jaren heb heb ik er zelf mijn eigen draai aan gegeven. Je kunt aan de slag gaan met zelf een Garam masala kruidenmengel samen te stellen. Maar om te voorkomen dat je 7 kruidenpotjes slechts een paar keer gebruikt, kun je beter een Garam masala kruidenmix in de toko halen. Deze Indiase curry wordt in de volksmond ook Aloo Gobi genoemd, want aloo betekent aardappel en gobi is het Indiase woord voor bloemkool.

Nog meer Indiase recepten om van te smullen!

Serveer deze bloemkool curry met aardappel, en bijvoorbeeld wat extra gekookte basmatirijst. Wat in ieder geval nooit mag ontbreken is de verfrissende yogurtsaus raita die de pittigheid ook een beetje remt en het gerecht in balans brengt. En natuurlijk maken we er nog wat (homemade) naanbrood bij voor de ultieme ervaring. Die gebruik je namelijk om wat curry mee te deppen en je dient als een soort ‘lepel’.

Check hier nog meer overheerlijke recepten uit de Indiase keuken!


Print

Recept: Bloemkool curry met aardappel (aloo gobi)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 3 reviews

Deze vegetarische bloemkool curry met aardappel is een persoonlijk favoriet recept uit de Indiase keuken. Je maakt zelf een Garam masala curry met bloemkool, stukken aardappel en tomaten. Serveer de Aloo Gobi met basmatirijst, raita en naanbrood voor de ultieme ervaring. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Vegetarischq
  • Cuisine: Indiase Keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gr vastkokende aardappels
  • 150 gr uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 finke duim gember
  • ½ tl mosterdzaadjes of komijnzaad
  • 500 gram bloemkoolroosjes, gehalveerd
  • 2 tl Garam Masala kruidenmix
  • ½ theelepel kurkuma
  • 12 theelepels zout
  • 200 gram gepelde tomaten (dat is een ½ blik)
  • kokosolie of zonnebloemolie.

Extra:

Instructions

  1. Schil de aardappels, snijd in parten en kook in een pan met ruim water gaar. Giet af en zet apart.
  2. Pel de uien en knoflook. Verwijder de steel van de rode peper en schil de gember. Pureer alle 4 tezamen tot een dikke pasta in een foodprocessor of blender. Zet apart.
  3. Verhit een braadpan met een scheut olie en voeg het mosterdzaad (of komijnzaad) toe. Roer door gedurende 1 minuut, zodat alle smaken loskomen en voeg de gehalveerde bloemkoolroosjes toe. Bak om en om tot ze een beetje bruin kleuren en schep vervolgens uit de pan.
  4. Voeg het uienmengsel toe aan de pan en bak dit gedurende 3 minuten aan. Roer dan de Garam Masala, kurkuma, zout en gepelde tomaten erdoor. Gebruik een pureestamper om de tomaten wat te pletten.
  5. Voeg dan de gebakken bloemkool en gekookte aardappels toe. Roer het geheel goed door en voeg een half kopje water toe zodat alles een beetje onder staat. Breng aan de kook en laat zo’n 10 minuten op medium vuur doorkoken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Serveer de Aloo Gobi direct met basmatirijst en naanbrood.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Deze bloemkool curry met aardappels  smaakt heerlijk met naanbrood en raita yoghurt saus. Ook lekker: geef er gekookte of gestoomde basmatirijst bij en bestrooi met wat ringetjes bosui.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik had dit een keer gegeten als een restje bij iemand en die wist alleen dat het Indisch was.
    Ik ben gaan googlenen en dit recept kwam het meest in de buurt van wat ik geproefd had, ik heb het gemaakt, alleen met licht kruimige aardappelen en een bakje tomato frito van Heinz.
    Ik heb zitten smullen en had gelukkig veel te veel gemaakt, de volgende dag bleef er onverwachts een vriend eten en ook hij heeft zitten smullen.
    Dank je wel voor het delen van dit heerlijke recept.
    Eén fout van mij is dat de bloemkool iets te zacht was geworden, maar heerlijk!
    Met vriendelijke groetjes, Jacqueline

  • Ik zag het gerecht bij mijn plaatselijke vegan traiteur. Heb thuis jouw recept opgezocht en het gemaakt. Mijn man zei meerdere keren tijdens het eten hoe lekker hij het vond, en ik smulde er ook van. Dank voor het delen, lieve Betty!

  • Ga deze voor de 2e keer maken met tandoori kip uit de oven, naar, en raita en natuurlijk, een heerlijke witte wijn Zin an!

    • Superleuk om te horen! Aloo Gobi is bij ons thuis ook echt een grote favoriet!
      Eet smakelijk in ieder geval!

  • Ziet er heerlijk uit, ik wil het recept dan ook gaan maken. Ik zie echter dat je het over 400 gram gepelde tomaten hebt, een half blik, maar een blik is toch 400 gram? De verwarring komt doordat wanneer ik het recept verdubbel staat er 800 gram tomaten, 1 blik maar dat zouden dan 2 blikken moeten zijn?

    • Hi Len,
      dank je wel dat je het even aangeeft. De app pakt het niet helemaal goed zie ik, dus ik zal de zin even herschrijven zodat het wel goed berekend wordt.
      Je gebruikt voor een 1x portie slechts een half blik van 400 gram - dus slechts 200 gram.
      je mag meer toevoegen hoor, maar dan heb je best veel vocht dat je weer droog dient te koken

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago