Gevogelte Recepten

Bastilla met kip, kaneel en amandelen

Tijdens een Marokkaanse trouwerij proefde ik voor het eerst de bastilla met kip. Het is een Marokkaanse filodeeg taart ofwel pastei en is het perfecte huwelijk tussen zoet en hartig! Dit recept staat al heel wat jaren op mijn to-cook lijstje en als je eenmaal ziet wat de vulling is, dan wil jij deze taart ook proeven!

Marokkaanse filodeeg pastei met kip

Stel je een feestzaal vol mensen vol en overal wordt op tafels een grote ronde kipbastilla neergezet van 30 – 40 cm doorsnede. Deze krokante filodeeg pastei wordt gevuld met gekruide kip, roerei en een crunch van amandelen en kaneel. De gebakken Marokkaanse filodeeg taart wordt vervolgens afgetopt met poedersuiker om er een zoete twist aan te geven. Daarnaast wordt de bovenkant vaak ook nog extra versierd met (gehakte) amandelen en gemalen kaneel. Deze taart ziet er niet alleen super mooi uit maar het is tevens de perfecte balans tussen zoet en hartig.

Zelf bastilla met kip maken

Ik nam al te gretig nog een klein puntje extra en ik zou deze kip bastilla in ieder geval nooooooit meer kunnen vergeten. In de jaren die volgenden kwam ik hem vervolgens vaker tegen op ceremonies en feestelijke gelegenheden. Tijdens het suikerfeest na afloop van de Ramadan bijvoorbeeld. Het is dan ook een filodeeg taart om te delen met familie en vrienden en zeker eentje die ik zelf ook heel erg graag thuis wilde maken. En wat denk je? Afgelopen week liet ik deze bastilla met kip aan een aantal Nederlandse familieleden proeven en zij waren op slag ook verkocht! Deze taart is echt magisch en iedereen wordt er fan van!

Over het Grote Kookmutsjes kook- en bakboek

De kipbastilla is een grote zacht krokante hartige taart met daarin verschillende laagjes vulling. Het recept voor deze Marokkaanse filodeeg taart of pastei met kip komt uit Het Grote Kookmutsjes Kook- en Bakboek. Dankzij hun afkomst vindt je op hun website en youtube kanaal heel veel recepten uit de Marokkaanse keuken terug. Ik ben zelf al jaren fan van hun verrukkelijke broodjes recepten en maakte dan ook eerder deze copycat ‘Subway’ rolls klaar. Maar de Kookmutsjes zussen Najat en Nadia zijn ook thuis in Turkse, Surinaamse en zelfs Aziatische keukens. Het super dikke kookboek is dan ook een aanrader voor de kook- en bakliefhebbers onder jullie. Elk recept is voorzien van heel veel stap-voor-stap foto’s waardoor iedereen zich er eigenlijk wel aan kan wagen! Dankzij hun duidelijke recept en foto’s kan ik de bastilla met kip nu dan ook eindelijk van mijn to-do lijstje afstrepen. Ja, het maken van deze pastei is nogal een karweitje, maar ik vond het heel leuk om te doen en na afloop zo erg de moeite waard geweest! Ga jij hem ook eens maken?


Heb jij deze al in huis?

Nog meer Marokkaanse recepten om van te smullen

Smaakt deze Bastilla met kip, kaneel en amandelen jou naar meer? Ik vind de Marokkaanse keuken altijd verrassend lekker en dat komt omdat je heel vaak een zoetje in een hartig gerecht aantreft! Gedroogd fruit komt ook vaak terug, dus ik heb nog meer Marokkaanse recepten om van te smullen voor jullie! Wat dacht je van een Marokkaanse couscous met pulled chicken? Linda deelde het recept voor deze Marrokkaanse stoofschotel met vis met ons. En onze Nanda maakte tevens deze vegetarische Marokkaanse Quinoa Bowl met gedroogd fruit en amandelen. Vind je de smaakmakers uit de Marokkaanse keuken heerlijk? Maak dan ook eens zelf Marrakech granola met abrikozen en smikkel zo een heerlijk yoghurt ontbijt naar binnen!

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze kip bastilla er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Bastilla met kip, kaneel en amandelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens een Marrokaanse trouwerij proefde ik voor het eerst de bastilla met kip. Het is een Marokkaanse filodeeg taart ofwel pastei en is het perfecte huwelijk tussen zoet en hartig! Deze krokante filodeeg pastei wordt gevuld met gekruide kip, eieren en een crunch van amandelen en kaneel. Top hem af met poedersuiker om verder in balans te brengen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 85 + 15 min
  • Total Time: 3 uur
  • Yield: 810 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Marokkaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de kip:

  • 6 uien
  • 20 gr verse koriander
  • 15 gr verse peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 1 ½ kg kippenbouten, met bot en zonder vel
  • 2 ½ tl zwarte peper (5 gram)
  • 1 ½ tl zout (10 gram)
  • 12 tl kaneel (2 gram)
  • 2 ½ tl kurkuma (8 gram)
  • 1 ½ tl gemberpoeder (5 gram)
  • 650 ml water

Voor het eimengsel:

  • 8 medium eieren

Voor de amandelvulling:

  • 300 gr blanke amandelen
  • 50 gr poedersuiker
  • 30 gr roomboter
  • 1 tl kaneel (2 gram)
  • zonnebloemolie om in te bakken

Voor de korst:

  • 75 gr roomboter
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 470 gr filodeeg

Garnering:

  • poedersuiker
  • gemalen kaneel
  • gemalen amandelen

Extra:

  • foodprocessor (of gebruik een losse rasp en hakmolentje)
  • braadpan
  • koekenpan
  • bolzeef
  • ronde ovenschaal 34 cm doorsnede
  • bakkwast

Instructions

  1. Verhit alvast voor de amandelvulling wat zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de blanke amandelen op middelhoog vuur mooi goudbruin. Zet daarna het vuur uit en laat de amandelen volledig afkoelen.
  2. Vervolgens gaan we de kip voorbereiden. Rasp hiervoor de helft van de uien grof (met de foodprocessor of rasp). De andere helft van de uien snipper je fijn. Hak tevens de koriander, peterselie en knoflook fijn.
  3. Verhit de zonnebloem olie in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de geraspte en gesnipperde ui gedurende 3 minuten glazig. Plaats dan de kip hier boven op, samen met de koriander, peterselie,  knoflook, zwarte peper, zout, kaneel, kurkuma, gember en het water. Plaats de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat de kip gedurende 1 uur zachtjes doorkoken.
  4. Schep daarna de kippenbouten uit de pan op een ruim bord en laat 10 minuten afkoelen.  Pluk het kippenvlees van de botten, met je handen of twee vorken. Zet het vlees apart in een kom om goed af te koelen.
  5. Breng de achtergebleven saus in de braadpan aan de kook, zonder deksel. Laat deze op hoog vuur gedurende 5 minuten inkoken.
  6. Kluts de eieren in een ruime kom. Giet deze in een dun straaltje bij de saus. Zodra al het ei gestold is haal je de pan van het vuur. Giet het roerei door een bolzeef en laat goed uitlekken.
  7. Voor de amandel vulling maal je de gebakken amandelen fijn (Met een foodprocessor of hakmolentje). Plaats in een diepe kom en voeg hier de poedersuiker, kaneel een roomboter aan toe. Kneed het geheel kruimelig maar goed door elkaar met je handen en zet apart.
  8. Smelt voor de korst alleen nog de roomboter in een pannetje. Zet daarna het vuur uit en roer hier goed de zonnebloemolie doorheen.
  9. Verwarm de oven nu voor op 175 graden (160 hetelucht). Zet nu het filodeeg, botermengsel, de geplukte kip, eimengsel en gehakte amandelen klaar voor het maken van de kipbastilla.
  10. Vet een grote ronde ovenschaal in met het botermengsel en leg 1 vel filodeeg in het midden. Vet het deeg lichtjes in met de kwast en plaats hier nog 1 vel filodeeg op. Dit vormt de ‘bodem’ van de bastilla
  11. Nu bedek je de randen van de vorm met 5 stuks , naar buiten overhangende, vellen filodeeg. Zorg ervoor dat je elke vel snel inkwast. (Deze vellen worden aan het eind terug over de taart heen gevouwen). Bedek deze 5 vellen met nogmaals 5 vellen (die dus ook naar buiten overhangen) en die je ook weer invet.
  12. Bedek de bodem van de schaal met de geplukte kip. Druk een beetje aan en verdeel hier vervolgens het eimengsel overheen. Spreid gelijkmatig uit en druk ook weer een beetje aan. Maak het af met de laag amandelen die je ook weer goed uitspreid.
  13. Vouw de overhangende vellen filodeeg om en om naar binnen, over de vulling heen. Vet elke vel na het terugvouwen opnieuw in met de kwast. Vouw de bastilla goed dicht en zorg ervoor dat het deeg plat en glad is.
  14. Vet de bovenkant in en leg hier 1 los vel filodeeg overheen. Vouw de overhangende randen van het deeg voorzichtig onder de bastilla.  Herhaal deze stappen met nog 3 losse vellen filodeeg en vet tussendoor de vellen steeds goed in. Zorg dat het deeg weer glad en plat is.
  15. Bak de bastilla met kip in 12-15 minuten goudbruin in de oven. Garneer de kipbastilla naar wens met poedersuiker, gemalen kaneel en eventueel extra gemalen amandelen. Snijd in punten en geniet er van!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Gehakte amandelen als garnering:

Je kunt de ingredienten voor de gehakte amandelen ook x 1,5 doen. Dus gebruik 450 gr blanke amandelen, 75 gr poedersuiker, 1,5 tl kaneel en 45 gr roomboter. Hak en meng dit zoals vermeld bij stap 7 maar haal dus een derde hiervan uit de kom en zet apart voor de garnering. Verwerk de rest zoals vermeld in stap 12.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze bastilla met kip! Laat je me weten wat je van deze Marokkaanse filodeeg taart vindt?

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago