Print

Recept: Bastilla met kip, kaneel en amandelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens een Marrokaanse trouwerij proefde ik voor het eerst de bastilla met kip. Het is een Marokkaanse filodeeg taart ofwel pastei en is het perfecte huwelijk tussen zoet en hartig! Deze krokante filodeeg pastei wordt gevuld met gekruide kip, eieren en een crunch van amandelen en kaneel. Top hem af met poedersuiker om verder in balans te brengen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 85 + 15 min
  • Total Time: 3 uur
  • Yield: 8-10 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Marokkaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de kip:

  • 6 uien
  • 20 gr verse koriander
  • 15 gr verse peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 1 ½ kg kippenbouten, met bot en zonder vel
  • 2 ½ tl zwarte peper (5 gram)
  • 1 ½ tl zout (10 gram)
  • 12 tl kaneel (2 gram)
  • 2 ½ tl kurkuma (8 gram)
  • 1 ½ tl gemberpoeder (5 gram)
  • 650 ml water

Voor het eimengsel:

  • 8 medium eieren

Voor de amandelvulling:

  • 300 gr blanke amandelen
  • 50 gr poedersuiker
  • 30 gr roomboter
  • 1 tl kaneel (2 gram)
  • zonnebloemolie om in te bakken

Voor de korst:

  • 75 gr roomboter
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 470 gr filodeeg

Garnering:

  • poedersuiker
  • gemalen kaneel
  • gemalen amandelen

Extra:

  • foodprocessor (of gebruik een losse rasp en hakmolentje)
  • braadpan
  • koekenpan
  • bolzeef
  • ronde ovenschaal 34 cm doorsnede
  • bakkwast

Instructions

  1. Verhit alvast voor de amandelvulling wat zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de blanke amandelen op middelhoog vuur mooi goudbruin. Zet daarna het vuur uit en laat de amandelen volledig afkoelen.
  2. Vervolgens gaan we de kip voorbereiden. Rasp hiervoor de helft van de uien grof (met de foodprocessor of rasp). De andere helft van de uien snipper je fijn. Hak tevens de koriander, peterselie en knoflook fijn.
  3. Verhit de zonnebloem olie in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de geraspte en gesnipperde ui gedurende 3 minuten glazig. Plaats dan de kip hier boven op, samen met de koriander, peterselie,  knoflook, zwarte peper, zout, kaneel, kurkuma, gember en het water. Plaats de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat de kip gedurende 1 uur zachtjes doorkoken.
  4. Schep daarna de kippenbouten uit de pan op een ruim bord en laat 10 minuten afkoelen.  Pluk het kippenvlees van de botten, met je handen of twee vorken. Zet het vlees apart in een kom om goed af te koelen.
  5. Breng de achtergebleven saus in de braadpan aan de kook, zonder deksel. Laat deze op hoog vuur gedurende 5 minuten inkoken.
  6. Kluts de eieren in een ruime kom. Giet deze in een dun straaltje bij de saus. Zodra al het ei gestold is haal je de pan van het vuur. Giet het roerei door een bolzeef en laat goed uitlekken.
  7. Voor de amandel vulling maal je de gebakken amandelen fijn (Met een foodprocessor of hakmolentje). Plaats in een diepe kom en voeg hier de poedersuiker, kaneel een roomboter aan toe. Kneed het geheel kruimelig maar goed door elkaar met je handen en zet apart.
  8. Smelt voor de korst alleen nog de roomboter in een pannetje. Zet daarna het vuur uit en roer hier goed de zonnebloemolie doorheen. 
  9. Verwarm de oven nu voor op 175 graden (160 hetelucht). Zet nu het filodeeg, botermengsel, de geplukte kip, eimengsel en gehakte amandelen klaar voor het maken van de kipbastilla.
  10. Vet een grote ronde ovenschaal in met het botermengsel en leg 1 vel filodeeg in het midden. Vet het deeg lichtjes in met de kwast en plaats hier nog 1 vel filodeeg op. Dit vormt de ‘bodem’ van de bastilla
  11. Nu bedek je de randen van de vorm met 5 stuks , naar buiten overhangende, vellen filodeeg. Zorg ervoor dat je elke vel snel inkwast. (Deze vellen worden aan het eind terug over de taart heen gevouwen). Bedek deze 5 vellen met nogmaals 5 vellen (die dus ook naar buiten overhangen) en die je ook weer invet.
  12. Bedek de bodem van de schaal met de geplukte kip. Druk een beetje aan en verdeel hier vervolgens het eimengsel overheen. Spreid gelijkmatig uit en druk ook weer een beetje aan. Maak het af met de laag amandelen die je ook weer goed uitspreid.
  13. Vouw de overhangende vellen filodeeg om en om naar binnen, over de vulling heen. Vet elke vel na het terugvouwen opnieuw in met de kwast. Vouw de bastilla goed dicht en zorg ervoor dat het deeg plat en glad is.
  14. Vet de bovenkant in en leg hier 1 los vel filodeeg overheen. Vouw de overhangende randen van het deeg voorzichtig onder de bastilla.  Herhaal deze stappen met nog 3 losse vellen filodeeg en vet tussendoor de vellen steeds goed in. Zorg dat het deeg weer glad en plat is.
  15. Bak de bastilla met kip in 12-15 minuten goudbruin in de oven. Garneer de kipbastilla naar wens met poedersuiker, gemalen kaneel en eventueel extra gemalen amandelen. Snijd in punten en geniet er van!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Gehakte amandelen als garnering:

Je kunt de ingredienten voor de gehakte amandelen ook x 1,5 doen. Dus gebruik 450 gr blanke amandelen, 75 gr poedersuiker, 1,5 tl kaneel en 45 gr roomboter. Hak en meng dit zoals vermeld bij stap 7 maar haal dus een derde hiervan uit de kom en zet apart voor de garnering. Verwerk de rest zoals vermeld in stap 12.