Dit is een goed basis bakrecept voor elke thuisbakker! Ga je zelf aan de slag met stapeltaarten maken of cupcakes decoreren? Ik laat je zien hoe je zelf een standaard maar ook verrijkte botercreme kunt maken om je (stapel) taarten af te werken, te vullen en te decoreren.

Botercreme maken voor stapelbare taarten

Voor feestelijke gedecoreerde en stapelbare taarten is botercreme echt onmisbaar. Niet alleen geeft de creme een heerlijke romige smaak, maar het ‘plakt’ ook de biscuitbodems aan elkaar tot een grote taart. Daarnaast kun je de creme ook gebruikten voor het strak afsmeren van je taarten, grote toeven spuiten, en decoratie mee vastzetten zoals macarons, eetbare bloemen etc. Je kunt je taarten en cupcakes natuurlijk versieren met slagroom, creamcheese frosting, maar ik gebruik het liefst de verrijkte botercrème van Laura’s Bakery. Voor feestelijke gedecoreerde en stapelbare taarten is botercreme echt onmisbaar. Deze vanille botercreme met een basis van bloem en melk is net even wat rijker van smaak en lekker stevig om mooie toeven van te spuiten.

Botercreme voor fondant taarten

Ga je een biscuit taart bekleden met rolfondant (zoals bijvoorbeeld deze spinnenwebtaart) dan is Laura’s botercreme niet zo heel geschikt vanwege de melk. Dit tast namelijk het fondant aan. In dat geval kun je beter een standaard botercreme maken van gelijke verhoudingen poedersuiker en boter. In de verhouding 1:1 dus.

Help! Mijn boter crème is geschift!

Het kan inderdaad gebeuren dat je tijdens het mixen van het bloemmengsel en botermengsel ineens ziet dat je botercreme ‘korrelig’ wordt. In dat geval is je botercreme gaan schiften. Waarschijnlijk is dit veroorzaak omdat je melkmengsel nog niet goed genoeg afgekoeld was. En het temperatuurverschil heeft voor het schiften gezorgd. Geen nood want je kunt hem nog steeds redden! Blijf de creme gewoon rustig doorkloppen maar richt een warme fohn in de mixer kom. Door de warmte smelten alle bestanddelen samen en komt het weer goed. Een eetlepel kokend water toevoegen kan ook. Zet daarna de kom wel een kwartiertje in de koeling om weer af te koelen voor je een eerste laag creme gaat uitsmeren op een taart.

Taart recepten waar ik botercrème bij heb gebruikt:

Heb je een speciale gelegenheid die om een gedecoreerde taart vraagt? Vul je taarten met deze overheerlijke vanille botercrème. Ook de decoratie, buitenkant afsmeren en toeven spuiten werkt heel goed met deze creme. Check hier enkele recepten waarbij ik botercreme heb gebruikt:

Geniet heerlijk van deze recepten met botercrème! Groetjes, Betty

Mermaid taart met roze botercreme en fondant

Print

Zelf botercrème maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor feestelijke gedecoreerde en stapelbare taarten is botercreme echt onmisbaar. je kunt hiervoor gelijke delen roomboter en poedersuiker mixen tot botercreme. Maar deze vanille botercreme met een basis van bloem en melk is net even wat rijker van smaak en lekker stevig om mooie toeven van te spuiten. Met dit recept voor botercreme kun je 16 tot 20 toeven (voor cupcakes) spuiten. Of een taart van 20 cm zo’n 2 keer rijkelijk vullen. 

  • Author: Naar recept van Laura’s Bakery
  • Prep Time: 15 min. + koelen
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 1620 toeven / 2 x vullen 20cm taart 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 240 ml melk
  • 45 gram bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Instructions

  1. Giet de melk in een steelpannetje. Zeef de bloem hierboven en klop met een garde door elkaar om klontjes te verwijderen. Zet het pannetje op het middelmatig vuur en blijf roeren terwijl je het langzaam aan de kook brengt. Zodra het mengsel kookt draai je het vuur lager.
  2. Het mengsel begint tussendoor ook in te dikken, na ongeveer vijf minuten verwarmen is het dik genoeg. Je zou als het ware een houten prikker in het mengsel moeten kunnen steken die vervolgens rechtop blijft staan. Check tevens of het bloemmengsel GEEN klontjes bevat. Anders kun je hem het beste nog even door een zeef drukken. Doe het bloemmengsel in een kom of breed bord met hoge randen en dek deze af met plastic folie. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot deze is opgenomen.
  4. Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!
  5. Wil je de botercreme langer bewaren? Stop in een luchtdicht potje en bewaar dan maximaal 1 week in de koelkast. Hetzelfde doe je met de taarten en cupcakes die je gedecoreerd hebt met botercreme.

Enjoy! Groetjes, Betty

Notes

Variaties met botercreme maken.

Tijdens de laatste stap van de bereiding kun je nog wat smaakmakers toevoegen om een variatie botercreme te maken. Mix deze dan even kort mee om goed te mengen. 

  • 1 eetlepel geraspte citroenschillen voor een kleine lemon-twist op het recept.
  • 2 theelepels cacaopoeder voor een chocolade twist. Je kunt echter ook volromige chocolademelk in dit recept gebruiken in plaats van gewone melk.
  • 1-2 theelepels espresso oploskoffie poeder – geen korrels!
  • 1-2 theelepels pumpkin spice kruiden / speculaaskruiden / of zelfs enkel kaneel voor een herfstachtige twist.
  • 1-2 el poeder van gevriesdroogde frambozen, aardbeien etc.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze zelf aan de slag wilt gaan met het maken van botercreme voor jouw stapelbare of fondant taarten.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago