Cake recepten

Bananencake met pindakaas en kokos

Onlangs maakte ik deze bananencake met pindakaas en kokos. Dit was een groot succes want er is geen suiker aan toegevoegd! Dit is dus met recht een gezonde cake waar je van blijft en mag snoepen en is is dan ook zeker mijn aanrader voor dit weekend! Geniet er lekker van!

Suikervrije bananencake met pindakaas ontbijt

Dit is zo’n bakrecept dat eigenlijk voor elk moment van de dag geschikt is. Van lekker bij de koffie, of als tussendoortje. Maar thuis serveerde ik de bananencake met pindakaas en kokos gewoon bij het ontbijt. Er is namelijk geen suiker aan toegevoegd, maar wel lekker noten (pindakaas en amandel) eieren en slechts een beetje roomboter. En vezelrijke bananen dus. Echt heel fijn en licht als onbijt, maar bovenal heel erg lekkers. Wij hadden echt nog flink wat over na het ontbijt, dus toen we later op de dag bezoek kregen, kon ik ze mooi nog een stuk geven voor bij de koffie. Je kunt de cake nog enkele dagen goed afgesloten en droog bewaren of stop in een luchtdicht zakje en vries ze meteen in na het afkoelen. Als ik je een tip mag geven bij dit soort gezonde bakrecepten: gebruik wel echt (over)rijpe bananen in het recept. Deze zijn namelijk van nature heel zoet en dan heb je ook echt geen suiker nodig!

Nog meer recepten met pindakaas en banaan

Ik vind pindakaas en banaan echt zo’n gouden combinatie samen. Dus ik probeer hier regelmatig nieuwe recepten mee uit. Je kunt er namelijk eindeloos in variëren. En bovendien krijg je door deze ingrediënten een flinke energie-boost! Naast dit recept voor de suikervrije en glutenvrije bananencake met pindakaas kun je bijvoorbeeld ook een lekkere tosti met banaan en pindakaas maken! Eerder maakte ik eens dit heerlijke lunchgerecht van Toast brood met romige pindakaas-banaan spread. En deze Gezonde bananen bonbons als tussendoortje zijn ook om je vingers bij af te likken. Betty ging aan de slag met een vegan pindakaastaart met banaan, chocolade en kokos. Geniet er lekker van dus!


Print

Recept: Bananencake met pindakaas en kokos

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Onlangs maakte ik deze bananencake met pindakaas en kokos. Dit was een groot succes want er is geen suiker aan toegevoegd! Dit is dus met recht een gezonde cake waar je van blijft en mag snoepen en is is dan ook zeker mijn aanrader voor dit weekend! Geniet er lekker van!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 916 stuks 1x
  • Category: Cake recepten
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Diabetic

Ingredients

Scale
  • 4 rijpe bananen
  • 50 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 125 gram pindakaas (zo puur mogelijk, zonder suiker)
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gr boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 30 gram geraspte kokos
  • 0.5 tl gemalen kardemom
  • flinke snuf zout *
  • Handje kokos schaafsel

(* Check of de pindakaas reeds zout bevat, anders toevoegen aan dit recept.)

Extra:

  • vierkante brownie vorm 25×25 cm
  • bakpapier & bakspray
  • zilverfolie

Instructions

  1. Verwarm de over voor op 180 graden Celsius. Vet alvast een bak- of cakeblik in met wat boter of bakspray. Zet nog even apart.
  2. Prak 3 bananen fijn met een vork. Mix in een ruime beslagkom de boter zacht samen met de eieren. Vervolgens voeg je de pindakaas, Griekse yoghurt en geprakte bananen toe en mix dit door elkaar.
  3. Voeg daarna het amandelmeel, boekweitmeel, geraspte kokos, kardemom en een flinke snuf zout toe aan de kom en mix tot een egaal beslag.
  4. Giet het beslag in de brownie bakvorm. Halveer de overgebleven banaan in de lengte. Druk voorzichtig beide helften met de platte kant naar boven in het deeg. Verdeel de kokosflakes over de cake.
  5. Dek de vorm af met zilverfolie en bak de bananencake 10 minuen in het midden van de oven. Verwijder daarna de folie en bak nog eens 25 minuten. (de folie zorgt ervoor dat de bovenkant niet te donker wordt).
  6. Prik de bananencake in met een sateprikker. Komt deze er droog uit dan is de cake gaar. Laat even afkoelen in de vorm. Til daarna de overhangende zijden van het bakpapier op en til de cake uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Je kunt deze glutenvrije cake in 9 of 16 vierkantjes snijden, of 12 rechthoeken.

Geniet ervan!

Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met Kaiserschmarrn maken.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa

De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…

12 uur ago

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…

1 dag ago

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…

4 dagen ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

5 dagen ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

1 week ago

Gevulde paprika met quinoa

Als Meatless Monday voor vandaag bedacht ik deze kleurrijke gevulde paprika met quinoa. Dit gerechtje…

1 week ago