Print

Recept: Bananencake met pindakaas en kokos

Onlangs maakte ik deze bananencake met pindakaas en kokos. Dit was een groot succes want er is geen suiker aan toegevoegd! Dit is dus met recht een gezonde cake waar je van blijft en mag snoepen en is is dan ook zeker mijn aanrader voor dit weekend! Geniet er lekker van!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 9-16 stuks 1x
  • Category: Cake recepten
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Diabetic

Ingredients

Scale
  • 4 rijpe bananen
  • 50 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 125 gram pindakaas (zo puur mogelijk, zonder suiker)
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gr boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 30 gram geraspte kokos
  • 0.5 tl gemalen kardemom
  • flinke snuf zout *
  • Handje kokos schaafsel

(* Check of de pindakaas reeds zout bevat, anders toevoegen aan dit recept.)

Extra:

  • vierkante brownie vorm 25×25 cm
  • bakpapier & bakspray
  • zilverfolie

Instructions

  1. Verwarm de over voor op 180 graden Celsius. Vet alvast een bak- of cakeblik in met wat boter of bakspray. Zet nog even apart.
  2. Prak 3 bananen fijn met een vork. Mix in een ruime beslagkom de boter zacht samen met de eieren. Vervolgens voeg je de pindakaas, Griekse yoghurt en geprakte bananen toe en mix dit door elkaar.
  3. Voeg daarna het amandelmeel, boekweitmeel, geraspte kokos, kardemom en een flinke snuf zout toe aan de kom en mix tot een egaal beslag.
  4. Giet het beslag in de brownie bakvorm. Halveer de overgebleven banaan in de lengte. Druk voorzichtig beide helften met de platte kant naar boven in het deeg. Verdeel de kokosflakes over de cake.
  5. Dek de vorm af met zilverfolie en bak de bananencake 10 minuen in het midden van de oven. Verwijder daarna de folie en bak nog eens 25 minuten. (de folie zorgt ervoor dat de bovenkant niet te donker wordt).
  6. Prik de bananencake in met een sateprikker. Komt deze er droog uit dan is de cake gaar. Laat even afkoelen in de vorm. Til daarna de overhangende zijden van het bakpapier op en til de cake uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Je kunt deze glutenvrije cake in 9 of 16 vierkantjes snijden, of 12 rechthoeken.  

Geniet ervan!

Liefs, Nanda

Keywords: cake, glutenvrij, suikervrij, bananen, eieren, pindakaas, kokos