Dit weekend loopt de Ramadan ten einde en dat wordt maandag wereldwijd gevierd met het Suikerfeest! Speciaal voor de lekkere trek heb ik een snack gemaakt die geïnspireerd is op de bekende zoete versnapering Baklava. En deze baklava cruffins wil jij ook gaan maken!

Croissant Muffins met pistache en suikersiroop

De afgelopen paar jaren waren de cruffins niet meer weg te denken en er zijn inmiddels al wat muffins recepten met croissantdeeg online verschenen. Speciaal voor de Ramadan maand leek het mij een leuk idee om eens baklava cruffins te maken. Geinspireerd op mierzoete baklava lekkernij die bij verschillende Turkse en Marrokkaanse bakkers kunt kopen. Dit ‘gebakje’ bestaat uit filodeeg en heeft een vulling van pistachenoten. Na het bakken wordt het deeg overgoten met een soort suiker-honing siroop dat alles doordrenkt. Dus deed ik hetzelfde met deze croissant muffins met pistache en suikersiroop. En voila! de Baklava cruffins waren een feit!

Nog meer Marokkaanse gerechten om van te smullen.

Heb jij de afgelopen maand meegedaan met de Ramadan? Dan heb je ongetwijfeld ook genoten van de Marokkaanse Harira soep. Dat is een hartverwarmende soep met linzen en kikkererwten. Zelf maakte ik een variant met bouillon getrokken van lamsvlees en dat is echt een aanrader. Maar ik ging eerder ook aan de slag met dit recept voor Marokkaanse couscous met pulled chicken en abrikozen. Heb je overigens ooit bastilla geproefd? Deze filodeeg taart met kip, kaneel en amandelen is het perfecte huwelijk tussen zoet en zout. Check hier onze recepten uit de veelal Arabische Keuken voor nog meer Marokkaanse gerechten om van te smullen!

Eid Mubarak!


Print

Baklava Cruffins

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Ramadan loopt bijna ten einde en dan wereldwijd gevierd met het Suikerfeest! Speciaal voor de lekkere trek heb ik een snack gemaakt die geïnspireerd is op de bekende zoete versnapering Baklava. En deze baklava cruffins wil jij ook gaan maken!

Ingredients

Scale
  • 1 blik koelvers croissantdeeg (voor 6 medium croissants)
  • 100 gr pistachenoten + extra
  • 50 gr walnoten
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei, geklutst

Voor de suikersiroop:

  • 100 ml kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 2 el honing
  • sap van ½ citroen

Extra:

  • foodprocessor of hakmolen
  • muffintray voor 12 muffins
  • bakspray
  • keukenpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Spray bakspray in 6 holtes van een muffintray. Tip: Gebruik niet 6 holtes naast elkaar maar om-en-om, dan rijzen de cruffins hoger en beter.
  2. Ga als eerste de suikersiroop maken: stop het water in een steelpannetje samen met de kristalsuiker. Breng dit aan de kook en laat gedurende 2-3 minuten doorkoken. Draai daarna het vuur uit en zet even apart om af te koelen.
  3. Rol het croissantdeeg uit op het aanrecht en snijd in 3 stukken (zie stippenlijn). Knijp met je vingers bij elk stuk de diagonale lijn dicht zodat je geen gaatjes krijgt.
  4. Stop de pistachenoten, walnoten met de poedersuiker en kaneel in de foodprocessor en maal deze grof (niet tot poeder!).
  5. Roer de honing en citroensap door de beetje afgekoelde syrup, net zo lang tot de honing oplost. Voeg nu 5 -6  eetlepels van de syrup toe aan het notenmengsel en roer goed door elkaar. De noten zouden nu een beetje moeten gaan plakken dus besmeer direct de 3 lappen croissant deeg met dit mengsel.
  6. Rol de drie stukken bladerdeeg in de lengte op, zodat je 3 lange dunne worsten krijgt. Snijd elke worst in de lengte doormidden, zodat je totaal 6 nog dunnere stukken deeg krijgt.
  7. Rol de stukken deeg op, met de noten naar binnen, en plaats elke cruffin in een ingevette muffin holte. Kwast elke baklava cruffin in met het geklutste ei en plaats de muffintray in het midden van de oven. Bak de cruffins in 10-15 minuten gaar en goudbruin. Laat even een minuutje koelen in de vorm.
  8. Haal de baklava cruffins uit de vorm en verplaatst naar een rooster, met daaronder keukenpapier. Kwast alle baklava cruffins in met de overgebleven suikersiroop en laat iets opdrogen voor het serveren.

Besaha! (=eet smakelijk!)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze baklava cruffins!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago