Koekjes recepten

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 50 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we dan ook vieren met een van haar favoriete koekjes: de Argentijnse koekjes met dulche de leche karamel genaamd Alfajores!

Wat zijn alfajores koekjes?

Alfajores zijn een typisch Argentijnse lekkernij! Het zijn super zacht maar tegelijk brosse koekjes gemaakt van maizena. Voor de smaak wordt er nog vanille, citroen en cognac aan toegevoegd. Dit deeg hoeft niet gekoeld te worden en kneed je gewoon even snel met de hand samen. Een super snel en makkelijk koekjesdeeg recept dus. Een alfajor bestaat uit twee van deze koekjes met een laag karamel ertussen en geraspte kokos aan de buitenkant. Die karamel kun je ook zelf maken, maar trek dan wel een paar uur langer uit voor de totale bereiding. In Zuid-Amerika is men dol op koekjes met dulche de leche en die voorliefde begrijp ik helemaal!

Maxima’s favoriete koekjes met dulche de leche

Het recept voor deze Zuid-amerikaanse koekjes werd vorig jaar gedeeld op het instagram account van de koninklijke familie. Dit zijn Maxima’s favoriete koekjes met dulche de leche en het recept is immers afkomstig van niemand minder dan haar eigen moeder. Dus je begrijpt dat dochterlief en ik hier zelf al te graag mee aan de slag gingen. Normaliter bak je kleine koekjes van 4-5 cm doorsnede. Dan kun je er met dit recept gerust een stuk of 30 van maken. Maar omdat wij grotere koekjes maken kom ik nu uit op totaal 12 stuks alfajores. Na 1 zo’n koekje zit je dan ook echt vol.. maar het is zo’n bijzonder koekje dat je dit gewoonweg een keertje geproefd moet hebben!

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze alfajores koekjes er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!

Nog meer recepten met dulche de leche

Dulce de Leche is typisch Zuid-Amerikaans en kom je net name veel tegen bij desserts en gebak. Als je het letterlijk vertaald uit het Spaans naar Nederlands dan betekent het ‘Zoet van Melk’. Het is namelijk een soort karamel pasta die is gemaakt van gecondenseerde melk. Niet alleen onmisbaar voor het maken van deze alfajores koekjes met karamel. Maar je maakt er bijvoorbeeld ook verrukkelijk Dulche de Leche ijs mee! Meestal als ik begin aan het inkoken van de blikken gecondenseerde melk dan maak ik er meteen een aantal tegelijk klaar. In de voorraadkast blijven ze namelijk lange tijd goed. Gebruik dit geweldige goedje dus ook als decoratie voor bijvoorbeeld deze chocolade cake met bacon. Stop de karmel in een spuitzak en spuit er je banoffee cupcakes mee in. Of gebruik het om deze millionaires shortbread van te maken!



Print

Recept: Alfajores – Argentijnse karamel koekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 50 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we dan ook vieren met een van haar favoriete koekjes: de Argentijnse koekjes met dulche de leche karamel genaamd Alfajores! Het recept is immers afkomstig van haar moeder!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + rusten
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 1,5 uur
  • Yield: 20 kleine dubbele koekjes / 12 grote dubbele koeken 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Argentijnse keuken

Ingredients

Scale

Voor het alfajores koekjesdeeg:

  • 300 gr maizena
  • 200 gr bloem
  • 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • 1 klein vanillestokje of een snufje vanille poeder
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel cognac

Voor de vulling:

Extra:

  • koekjes uitsteker liefst 4-5 cm (ik gebruikte 8 cm)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng alle droge ingrediënten zoals de maizena, bloem, suiker en baking soda in een kom. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap deze uit. Voeg het merg toe aan de bloem. Rasp tevens de citroen boven de kom en roer het geheel even om te verdelen.
  3. Voeg hier de zachte roomboter, eidooiers en de cognac aan toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg in dat geval dan 2 eetlepel citroensap toe!
  4. Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit van ongeveer 4-5 cm diameter. (Ik gebruikte overigens een koekjes uitsteker van 8 cm, dan krijg je wat grotere koeken.) Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar. Hou er rekening mee dat je steeds 2 koekjes voor 1 alfajore nodig hebt
  5. Bak de koekjes 10-12 minuten in het midden van de oven. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. – Koekjes met een doorsnede van 8-10 cm dien je 12-15 minuten te bakken.
  6. Als de koekjes klaar zijn, laat je deze een paar minuten koelen op de bakplaat buiten de oven. Verplaats daarna naar een rooster en laat volledig afkoelen. Beleg de bakplaat met een nieuwe batch koekjes rondjes en bak deze ook af zoals hierboven.
  7. Om de alfajores te maken besmeer je steeds 1 koekje met een laag dulce de leche. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand en druk er vervolgens (voorzichtig) een koekjes bovenop. Vervolgens wentel je de randen van dit dubbele koekje, al rollend, door de geraspte kokos.

Eet smakelijk! 

Notes

Deze alfajores zijn gerust een paar dagen te bewaren, mits je een luchtdichte trommel of ziplock zakje gebruikt. Gewoon buiten de koelkast, koel en droog bewaren.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Argentijnse karamel koekjes genaamd Alfajores wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago