Het is vandaag, 11 april, Nationale Kaasfondue dag! Daar staan we vandaag dan ook even bij stil en vieren we op deze maandag met een heerlijk recept voor een Zwitserse kaasfondue met brood en rauwkost! Zelf kaas fondue maken is niet moeilijk en staat garant voor een gezellig avondje aan tafel met het gezin of vrienden. 

Wat is een Kaasfondue?

De kaasfondue is een variatie op de bereidingstechniek ‘fonduen’. Hierbij worden kleine stukken voedingsmiddelen ondergedompeld in een hete of warme vloeistof. Denk aan de Chinese ‘hotpot’ waarbij bijvoorbeeld stukken vlees en groenten in hete bouillon gedoopt worden. Maar hier in Europa is de kaasfondue wellicht de bekendste! Wij Nederlanders zijn natuurlijk echte kaasliefhebbers en pakken elk excuus wel aan om onze favoriete ingrediënten in een kaasfondue te dippen. In veel wintersport gebieden kom je de kaasfondue ook tegen op de menukaarten en nu dit is wel echt DE tijd van het jaar om even terug te blikken op de wintersport vakanties die niet door (konden) gaan. Gelukkig is daar dan de Nationale kaasfondue dag om je weer een beetje goed te stemmen! Ik deel hier dan ook het recept voor een Zwitserse kaasfondue, want ik ben helemaal weg van de Zwitserse kazen Emmentaler en Gruyere. Maar gebruik ook gerust een andere kaassoort als je wilt hoor!

Wat serveer je bij kaasfondue?

In de eerste instantie krijg je altijd stukken brood om te dippen. Het liefst wat ‘harder’ en oud brood want dat blijft lekker stevig tijdens het dippen. Daarnaast is rauwkost ook altijd heerlijk en gezond. Zo kun je echt een complete vegetarische maaltijd samenstellen met je Zwitserse kaasfondue! Denk aan kerstomaten, broccoli roosjes, witlof blaadjes, (snack)komkommers, bloemkool roosjes, radijsjes, hele champignons, stukken paprika etc. Een paar dikke plakjes of blokjes droge worst doen het ook altijd prima voor de liefhebber!


Heb je al een kaas fondue pan in huis?

Elektrisch

Geschikt voor gas, oven en hallogeen:


Nog meer wintersport klassiekers recepten

Onze Nanda ging vorig jaar op vakantie naar Oostenrijk en schreef een complete travelblog over de Oostenrijkse keuken en zijn specialiteiten. Omdat de wintersport gebieden veelal in de Alpen liggen kom je hier een mengeling van Oostenrijkse gerechten, maar dus ook de Franse, Italiaanse keuken en Zwitserse keuken tegen. S’avond wordt in veel restaurants dan ook een kaasfondue geserveerd en deze Zwitserse kaasfondue met Emmentaler en Gruyere kaas is zeker favoriet! Mijn andere wintersport favorieten recepten zijn de Franse Tartiflette met aardappels, kaas en spek. Maar in Oostenrijk genoot ik voor de lunch regelmatig van de gescheurde pannenkoeken “Kaiserschmarrn‘ genaamd!


Print

Recept: Zwitserse kaasfondue

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is vandaag, 11 april, Nationale Kaasfondue dag! Daar staan we vandaag dan ook even bij stil en vieren we op deze maandag met een heerlijk recept voor een Zwitserse kaasfondue met brood en rauwkost! Zelf kaas fondue maken is niet moeilijk en staat garant voor een gezellig avondje aan tafel met het gezin of vrienden. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Zwitserse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 flinke teen knoflook
  • 250 ml droge witte wijn *
  • 2 el citroensap *
  • 400 gr Emmentaler kaas, geraspt
  • 300 gr Gruyere kaas, geraspt
  • 1.5 el maizena
  • 2 el kirsch (of water)
  • snuf nootmuskaat
  • gemalen zwarte peper

Instructions

  1. Gebruik je voor dit recept een speciale kaasfondue pan? Wellicht kan deze dan niet op het fornuis, maar wel voorverwarmd worden in de oven. Bereid dan dit recept voor kaasfondue in een gewone pan op het fornuis en schep het geheel over vlak voor het serveren in de kaasfondue pan.
  2. Snijd de knoflook doormidden. Gebruik 1 helft om de bodem van de (fondue)pan even goed in te wrijven voor de smaak. Pers de andere helft knoflook uit en stop in de kookpan.
  3. Voeg de witte wijn en citroensap en breng het geheel aan de kook. Verlaag daarna het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Laat de kaas al roerende smelten, maar NIET KOKEN!
  4. Liever een alcoholvrije kaasfondue? Vervang de witte wijn dan door 250 ml volle melk. Laat de citroensap tijdens het koken en smelten dan achterwege (ivm mogelijke klonten). Je kunt wel helemaal aan het eind een beetje citroensap toevoegen voor de smaak.
  5. Roer de maizena los met de kirsch en voeg toe aan de pan. Laat dit al roerende oplossen en de kaasfondue zal nu ook iets dikker worden. Breng tot slot op smaak met nootmuskaat en zwarte peper.
  6. Eenmaal aan tafel het geheel serveren in een kaasfondue pan. Of hou je pan warm op een rechaud houder met kaarsje of brandbare gel.

Notes

Wat serveer je bij Zwitserse kaasfondue? In de eerste instantie (oud) brood. Snijd deze alvast in grote stukken die je makkelijk op je vorkje kunt prikken. Daarnaast is rauwkost ook altijd heerlijk en gezond. Denk aan kerstomaten, witlofblaadjes, (snack)komkommers, radijsjes, stukken paprika etc. Plakjes of blokjes droge worst doen het ook altijd prima!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met een Zwitserse kaasfondue maken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Graag wil ik me uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
    Ik kan geen link vinden om dat te doen.
    Wilt u het voor mij doen?

    • Geachte Westerhof,

      op elke email nieuwsbrief die wij versturen (op zaterdag ochtend) staat onderaan de brief altijd een link om u uit te schrijven. Klik hier svp op en daarna dient u de de uitschrijving alleen nog te bevestigen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

7 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago