Print

Recept: Zwitserse kaasfondue

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is vandaag, 11 april, Nationale Kaasfondue dag! Daar staan we vandaag dan ook even bij stil en vieren we op deze maandag met een heerlijk recept voor een Zwitserse kaasfondue met brood en rauwkost! Zelf kaas fondue maken is niet moeilijk en staat garant voor een gezellig avondje aan tafel met het gezin of vrienden. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 4 -6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Zwitserse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 flinke teen knoflook
  • 250 ml droge witte wijn *
  • 2 el citroensap *
  • 400 gr Emmentaler kaas, geraspt
  • 300 gr Gruyere kaas, geraspt
  • 1.5 el maizena
  • 2 el kirsch (of water)
  • snuf nootmuskaat
  • gemalen zwarte peper

Instructions

  1. Gebruik je voor dit recept een speciale kaasfondue pan? Wellicht kan deze dan niet op het fornuis, maar wel voorverwarmd worden in de oven. Bereid dan dit recept voor kaasfondue in een gewone pan op het fornuis en schep het geheel over vlak voor het serveren in de kaasfondue pan.
  2. Snijd de knoflook doormidden. Gebruik 1 helft om de bodem van de (fondue)pan even goed in te wrijven voor de smaak. Pers de andere helft knoflook uit en stop in de kookpan.
  3. Voeg de witte wijn en citroensap en breng het geheel aan de kook. Verlaag daarna het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Laat de kaas al roerende smelten, maar NIET KOKEN!
  4. Liever een alcoholvrije kaasfondue? Vervang de witte wijn dan door 250 ml volle melk. Laat de citroensap tijdens het koken en smelten dan achterwege (ivm mogelijke klonten). Je kunt wel helemaal aan het eind een beetje citroensap toevoegen voor de smaak.
  5. Roer de maizena los met de kirsch en voeg toe aan de pan. Laat dit al roerende oplossen en de kaasfondue zal nu ook iets dikker worden. Breng tot slot op smaak met nootmuskaat en zwarte peper.
  6. Eenmaal aan tafel het geheel serveren in een kaasfondue pan. Of hou je pan warm op een rechaud houder met kaarsje of brandbare gel.

Notes

Wat serveer je bij Zwitserse kaasfondue? In de eerste instantie (oud) brood. Snijd deze alvast in grote stukken die je makkelijk op je vorkje kunt prikken. Daarnaast is rauwkost ook altijd heerlijk en gezond. Denk aan kerstomaten, witlofblaadjes, (snack)komkommers, radijsjes, stukken paprika etc. Plakjes of blokjes droge worst doen het ook altijd prima!