Bijgerechten

Zoetzuur met komkommer (acar ketimun)

Ik hou wel van een beetje zoet-zuur bij mijn gerechten! Met name bij pittige gerechten is een zoet-zure bite een heerlijke smaakmaker. Dus ik deel dan ook het basisrecept voor zelf zoetzuur met komkommer maken. Acar ketimun mag namelijk nooit ontbreken bij een Indische rijsttafel.

In principe zou je atjar daags van tevoren kunnen maken en gewoonweg kunnen laten wecken in potten. Een beetje zoals bij het fermenteren van groenten of het maken van pickles en kimchi. Dit recept voor zoetzuur met komkommer wordt ook wel Acar Ketimun genoemd. Het is een Indonesisch bijgerecht waarbij komkommer dus in hele dunne plakjes wordt gesneden en met een frisse azijn dressing wordt geserveerd. Het is een soort zoet-zure komkommersalade en de perfecte tegenhanger voor pittige en zeer kruidige gerechten. Tevens is het ook goed voor de spijsvertering. Naast deze versie met komkommer is de ‘gele’ zoetzuur van gemengde groenten (Acar campur) ook heel populair.

Gerechten om atjar bij te serveren

Mijn favoriete gerechten om dit zoetzuur met komkommer bij te serveren zijn dan ook vaak pittige gerechten uit Indonesië of Aziatische keukens. Wat dacht je bijvoorbeeld van Vegan rendang van Jackfruit met een snelle atjar van rode kool? Of dit rijstgerecht met gewokte biefreepjes met dus de zoetzuur met komkommer. En je serveert ze natuurlijk ook bij deze Babi Kecap van varkensvlees in ketjapsaus. Zoetzure groenten smaken overigens ook heerlijk bij deze pinda kip uit de slowcooker ! Wil je overigens wat pedas (pittig) toevoegen aan je gerechten? Ga dan ook eens zelf sambal maken.


Print

Recept: zoetzuur met komkommer (acar ketimun)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Bij Indonesische gerechten mag er nooit een zoetzuur van komkommer aan tafel ontbreken. Deze zoetzure komkommer salade marineer je slechts een uurtje in azijn, zout en suiker en daarna is het een heerlijk fris bijgerecht voor kruidig en pittig eten. Ook zeer geliefd in de Surinaamse keuken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min + marineren
  • Total Time: > 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 sjalotje
  • 1 komkommer
  • 100 ml rijstazijn of witte wijnazijn
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 rode peper, in ringen(optioneel)

Instructions

  1. Pel de sjalot en snijd in flinterdunne halve ringen. Stop in een kommetje of weckpot.
  2. Snijd de komkommer in zeer dunne ronde plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of gebruik simpelweg een kaasschaaf en voeg toe aan de sjalot.
  3. Voeg de azijn, suiker en zout toe en roer het geheel door elkaar. Voeg eventueel een rode peper toe aan de marinade. Dek af en laat minstens 1 uur staan om alle smaken goed in in te laten trekken.
  4. Bewaar de zoetzuur met komkommer maximaal 2 dagen in een afgeloten (weck)potje in de koelkast.

Eet smakelijk!

Notes

Variatietips: stop de marinade in een klein steelpannetje en voeg tevens 2 kruidnagels en 1 blaadje laurier toe. Breng aan de kook en laat daarna direct afkoelen. Voeg daarna de komkommer toe en laat marineren volgens recept.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze zoetzure zoetzuur met komkommer wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

2 dagen ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

3 dagen ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

5 dagen ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

7 dagen ago

Thaise Gele Curry met Vis en Bloemkool

Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…

1 week ago

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Ik heb nog een heerlijk recept dat helemaal past bij een (weekend) avondje borrelen, namelijk…

1 week ago