Bijgerechten

Witlof salade met peer en blauwe kaas

Deze salade maak je met echte winterse smaakmakers en zal het heel goed doen als bijgerecht tijdens het kerstdiner! Maak eens een rauwe witlofsalade met peer en blauwe kaas. Lekker fris, met een bitter en een zuurtje en past bij heel veel kerst recepten!

Een witlofsalade bijgerecht maken

Tijdens de feestdagen zijn mooie en luxe bijgerechten een absolute must op tafel. Omdat witlof een echte winterse seizoensgroente is, besloot ik een witlofsalade als bijgerecht te maken. Zelf kan ik altijd genieten van ‘schuitjes’ van rauwe witlof met blauwe kaas voor bij de borrel. En daar is deze salade ook een beetje op geïnspireerd! Ik serveer deze witlofsalade met stukjes peer en blauwe kaas. Gebakken spek past hier ook uitstekend bij en laten we natuurlijk de walnoten niet vergeten. Al het goede in een zeg maar. En het zorgt er ook meteen voor dat deze salade bij velen in de smaak zal vallen. Ook een aanrader is deze witlof uit de oven met ham en kaas! Dat is werkelijk een witlof recept dat iedereen wel lust!

Ben jij ook zo’n liefhebber van witlof? Check hier maal liefst 10x lekkere recepten met witlof op een rijtje.

Nog meer heerlijke salade recepten

Tijdens de feestdagen zal deze witlofsalade met peer en blauwe kaas het heel goed doen op tafel. Maar uiteraard vind je nog meer heerlijke salade recepten die je als bijgerecht kunt serveren! Wat dacht je van deze salade met burrata en bloedsinaasappel? Maar deze rucola salade met gerilde geitenkaas en vijgen is ook een aanrader voor kerst! Rode bieten doen het ook goed in dit winterse seizoen dus een linzensalade met bietjes en spinazie is een mooie voor de feestdagen. Check hier sowiezo 10 x bijgerechten voor kerst op een rijtje!


Print

Recept: Witlof salade met peer en blauwe kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze salade maak je met echte winterse smaakmakers en zal het heel goed doen als bijgerecht tijdens het kerstdiner! Maak eens een rauwe witlofsalade met peer en blauwe kaas. Laten we de gebakken spek en walnoten zeker niet vergeten want dat is zo’n fijne combinatie hierbij. Deze salade is lekker fris, met een bitter en een zuurtje en past bij heel veel kerst recepten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 1 rode ui
  • 4 el extra virgin olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel honing
  • 2 tl grove mosterd
  • 4 stronken witlof
  • 2 peren
  • 75 gr blauwe kaas
  • 50 gr walnoten, grof gehakt
  • tuinkers
  • peper & zout

Instructions

  1. Bak het ontbijtspek uit in een koekenpan, zonder olie. Draai ze een paar keer om en zorg dat ze lekker krokant bakken. Schep uit de pan op een bord om af te koelen.
  2. Pel de ui, snijd overlangs doormidden en vervolgens in zeer dunne halve ringen. Stop in een kommetje. Meng met de olijfolie, balsamico, honing en mosterd. Roer goed door elkaar en breng op smaak met peper & zout.
  3. Snijd ongeveer 1 cm van de aanzet van de witlof af. Pluk vervolgens alle blaadjes en stapel op elkaar. Halveer de witlof in de lengte en verdee in een waaiervorm over een grote serveerschaal.
  4. Was de peren en snijd de steeltjes en onderkant er af. Snijd vervolgens in 4 kwarten en snijd het klokhuis er af. Snijd de kwarten peer vervolgens in schuine plakken van 1 cm dikte. Leg deze op de blaadjes witlof en steek ze her en der er ook tussen.
  5. Lepel de uien-dressing over de schaal. Verkruimel de kaas met je vingers en verdeel direct over de salade. Hak de gebakken spek in stukjes en verdeel samen met de walnoten en tuinkers over de salade. Serveer direct.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze witlofsalade met peer en blauwe kaas wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago