Print

Recept: Witlof salade met peer en blauwe kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze salade maak je met echte winterse smaakmakers en zal het heel goed doen als bijgerecht tijdens het kerstdiner! Maak eens een rauwe witlofsalade met peer en blauwe kaas. Laten we de gebakken spek en walnoten zeker niet vergeten want dat is zo’n fijne combinatie hierbij. Deze salade is lekker fris, met een bitter en een zuurtje en past bij heel veel kerst recepten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 1 rode ui
  • 4 el extra virgin olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel honing
  • 2 tl grove mosterd
  • 4 stronken witlof
  • 2 peren
  • 75 gr blauwe kaas
  • 50 gr walnoten, grof gehakt
  • tuinkers
  • peper & zout

Instructions

  1. Bak het ontbijtspek uit in een koekenpan, zonder olie. Draai ze een paar keer om en zorg dat ze lekker krokant bakken. Schep uit de pan op een bord om af te koelen.
  2. Pel de ui, snijd overlangs doormidden en vervolgens in zeer dunne halve ringen. Stop in een kommetje. Meng met de olijfolie, balsamico, honing en mosterd. Roer goed door elkaar en breng op smaak met peper & zout.
  3. Snijd ongeveer 1 cm van de aanzet van de witlof af. Pluk vervolgens alle blaadjes en stapel op elkaar. Halveer de witlof in de lengte en verdee in een waaiervorm over een grote serveerschaal.
  4. Was de peren en snijd de steeltjes en onderkant er af. Snijd vervolgens in 4 kwarten en snijd het klokhuis er af. Snijd de kwarten peer vervolgens in schuine plakken van 1 cm dikte. Leg deze op de blaadjes witlof en steek ze her en der er ook tussen.
  5. Lepel de uien-dressing over de schaal. Verkruimel de kaas met je vingers en verdeel direct over de salade. Hak de gebakken spek in stukjes en verdeel samen met de walnoten en tuinkers over de salade. Serveer direct.

Eet smakelijk!