Heb je met dit warme weer wat meer behoefte aan lichte recepten? Een soep is altijd een goed idee want zo vul je eventuele vochttekorten ook weer aan. Maar deze Italiaanse venkelsoep met spek en bonen is zo zacht en smaakvol dat dit je nieuwe zomerfavoriet gaat worden!

Italiaanse venkelsoep met spek maken

Toen ik deze Italiaanse venkelsoep met spek en bonen weer op tafel zette, bedacht ik mij dat deze nog helemaal niet op de website stond. En daar moest gauw verandering in komen, want dit is een soep die jij absoluut ook wilt proeven. Ik heb het recept zelfs ooit overgenomen uit een tijdschrift, maar weet helaas niet meer welke. Feit blijft dat zelfs diegenen die niet eens van loof houden deze soep echt heerlijk vinden. Naast de venkel zit er ook witlof en broccoli in dus lekker gezond. Maar ook spek reepjes voor een zoutige bite en romige cannellinibonen voor extra eiwitten en vezels.

Ben jij ook zo’n liefhebber van witlof? Check hier maal liefst 10x lekkere recepten met witlof op een rijtje.

Nog meer Italiaanse soep recepten om van te smullen.

Deze lichte soep met lekker veel groenten is op en top Italiaans. Een soort ‘blanke’ minestrone zeg maar. Smaakt deze venkelsoep met spek en bonen je naar meer? Probeer dan ook eens deze Minestronesoep met cavolo nero en ravioli pasta. In Italie mag de pasta namelijk gewoon in de soep! Maar deze Tortellini in brodo (bouillon) is ook een favoriet deze dagen! Serveer bij je minestrone en andere soepen lekker wat grissini of ga voor een vers gebakken landbrood zoals dit no-knead bread. Geniet en bedenk maar dat zomermaanden in Nederland zo ineens toch heel Italiaans kunnen aanvoelen! Ciaooo!


Print

Recept: Venkelsoep met spek en bonen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je met dit warme weer wat meer behoefte aan lichte recepten? Een soep is altijd een goed idee want zo vul je eventuele vochttekorten ook weer aan. Maar deze Italiaanse venkelsoep met spek en bonen is zo zacht en smaakvol dat dit je nieuwe zomerfavoriet gaat worden! Serveer deze lichte minestrone soep met bijvoorbeeld grissini of een plak boerenbrood. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 125 gram spek blokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stronken witlof (500 gram)
  • 2 venkelknollen (500 gram)
  • 150 gr broccoli
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1,2 liter groente bouillon
  • 400 gram cannellini bonen, uit blik of pot
  • 1 citroen, in partjes
  • olijfolie, voor het bakken

Instructions

  1. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de witlof in de lengte doormidden, snijd de kern er uit en spoel af onder stromende kraan. Snijd de witlof vervolgens in lange parten. Spoel de venkelknollen schoon. Snijd de topjes fijn en bewaar deze voor garnering. Snijd de venkelknollen door de helft en vervolgens in lange parten. Spoel de broccoli schoon en snijd in kleine roosjes.
  2. Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en bak de spek met ui en knoflook glazig. Voeg daarna de witlof, venkel en broccoli toe. Verlaag het vuur naar medium en bak de groenten zacht maar niet te bruin gedurende 10 minuten. Schep dan de Italiaanse kruiden erdoor en schenk de bouillion erbij. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat gedurende 10 minuten zachtjes garen.
  3. Giet de cannellini bonen af, spoel na met water en laat uitlekken. Voeg tot slot de bonen toe aan de soep en verwarm 5 minuten mee.
  4. Serveer de soep in diepe borden en geef er partjes citroen bij om boven de soep uit de knijpen. Beetje geraspte Parmezaanse kaas kan natuurlijk ook bij deze soep geserveerd worden.

Buon Appetito! Groetjes, Betty

Notes

Geef dit gerecht nog meer diepgang door vooraf de witlof te roosteren in de oven met o.a. balsamico en de spek blokjes. Check hiervoor dit recept voor geroosterde witlof maken. Voeg deze dan pas bij stap toe aan de soep en volg voor de rest gewoon dit recept.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse venkelsoep met spek en bonen wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago