Print

Recept: Venkelsoep met spek en bonen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je met dit warme weer wat meer behoefte aan lichte recepten? Een soep is altijd een goed idee want zo vul je eventuele vochttekorten ook weer aan. Maar deze Italiaanse venkelsoep met spek en bonen is zo zacht en smaakvol dat dit je nieuwe zomerfavoriet gaat worden! Serveer deze lichte minestrone soep met bijvoorbeeld grissini of een plak boerenbrood. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 125 gram spek blokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stronken witlof (500 gram)
  • 2 venkelknollen (500 gram)
  • 150 gr broccoli
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1,2 liter groente bouillon
  • 400 gram cannellini bonen, uit blik of pot
  • 1 citroen, in partjes
  • olijfolie, voor het bakken

Instructions

  1. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de witlof in de lengte doormidden, snijd de kern er uit en spoel af onder stromende kraan. Snijd de witlof vervolgens in lange parten. Spoel de venkelknollen schoon. Snijd de topjes fijn en bewaar deze voor garnering. Snijd de venkelknollen door de helft en vervolgens in lange parten. Spoel de broccoli schoon en snijd in kleine roosjes.
  2. Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en bak de spek met ui en knoflook glazig. Voeg daarna de witlof, venkel en broccoli toe. Verlaag het vuur naar medium en bak de groenten zacht maar niet te bruin gedurende 10 minuten. Schep dan de Italiaanse kruiden erdoor en schenk de bouillion erbij. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat gedurende 10 minuten zachtjes garen.
  3. Giet de cannellini bonen af, spoel na met water en laat uitlekken. Voeg tot slot de bonen toe aan de soep en verwarm 5 minuten mee. 
  4. Serveer de soep in diepe borden en geef er partjes citroen bij om boven de soep uit de knijpen. Beetje geraspte Parmezaanse kaas kan natuurlijk ook bij deze soep geserveerd worden.

Buon Appetito! Groetjes, Betty

Notes

Geef dit gerecht nog meer diepgang door vooraf de witlof te roosteren in de oven met o.a. balsamico en de spek blokjes. Check hiervoor dit recept voor geroosterde witlof maken. Voeg deze dan pas bij stap toe aan de soep en volg voor de rest gewoon dit recept.