Pasta Recepten

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

De bekendste Nederlandse zusjes van Youtube hebben een nieuw kookboek uitgebracht. Met ‘Aan tafel met de Zoete Zusjes’ kun je heel veel bekende gerechten in een makkelijk en bovenal gezonder jasje terugvinden. Wij gingen thuis aan de slag met hun variatie op de Amerikaanse macaroni & kaas ovenschotel, namelijk een gezondere vegetarische Mac ‘n Cheese. En die is thuis door de kids helemaal goedgekeurd!

Over het ‘Aan Tafel met de Zoete Zusjes’ Kookboek

De Zoete Zusjes zijn heel erg geliefd onder schoolgaande kinderen. De Nederlandse zusjes Saar & Janna maken met hun ouders heel erg leuke videos op hun kanaal. Van challenges, knutselen, maar ook bakken, koken en eten. Het kookboek ‘ Aan tafel met de Zoete Zusjes is geschreven door hun moeder Hanneke de Zoete. Vorig jaar werd er al een Zoete Zusjes bakboek uitgebracht voor jonge thuisbakkers. Maar dit jaar komen ze met een lekker kleurrijk nieuw boek dat ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes en toetjes zeker extra leuk gaat maken. Heel fijn is dat er juist veel hoofdgerechten in het boek staan voor elke dag van de week, zoals deze vegetarische mac ‘n cheese, maar ook enchillada’s met kip, loempia pakketjes, en roti voor iedereen. De recepten zijn niet moeilijk en veelal met een gezond(re) twist zodat je hier zeker ook met de kleintjes thuis mee aan de slag kunt gaan.

“Het liefst eten we elke dag iets uit dit kookboek. En papa en mama vinden het nog goed ook, omdat deze recepten lekker en gezond zijn. We weten dat het belangrijk is om elke dag groenten en fruit te eten, maar we willen wel dat het ook lekker is. En dat is helemaal gelukt in dit kookboek.

– Saar en Janna de Zoete

Vegetarische Mac ‘n Cheese met bloemkool en kikkererwten maken

Wij maakten de vegetarische Mac ‘n Cheese met bloemkool en kikkererwten uit dit boek. In het boek maakt men echter gebruik van een ovenschaal om het hele gerecht in de oven te bakken. Ik heb ervoor gekozen dit voor het gemak in mijn vuurvaste en gietijzeren braadpan te doen, want die kan gewoon in de oven. Dat scheelt weer afwas!

Ben jij na dit recept ook helemaal fan geworden van ‘Macaroni & Cheese’ maken? Probeer dan ook eens deze Amerikaanse klassieke uitvoering met hamblokjes en cheddar kaas. Of maak het helemaal luxe door een variant met truffel en geraspte ei te maken.


Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Vegetarische Mac ‘n Cheese

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De bekendste Nederlandse zusjes van Youtube hebben een nieuw kookboek uitgebracht. Met ‘Aan tafel met de Zoete Zusjes’ kun je heel veel bekende gerechten in een makkelijk en bovenal gezonder jasje terugvinden. Een heerlijk eenvoudig boek om kinderen gezonder mee te laten eten. Wij maakten de vegetarische Mac ‘n Cheese met bloemkool, spinazie en kikkererwten uit dit boek.

  • Author: uit Aan Tafel met de Zoete Zusjes kookboek
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Method: oven
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 bloemkool
  • 3 el olijfolie
  • 300 gram volkoren penne pasta
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 100 gram geraspte oude (geiten) kaas
  • 400 gram verse spinazie
  • 1 blik kikkererwten (400 gram), afgegoten
  • peper & zout

Extra:

  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • vuurvaste hapjespan (of gebruik een extra ovenschaal)
  • houten pollepel of spatel

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden celcius (200 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de bloemkool, verwijder het groen en snijd in kleine roosjes. Verdeel over de bakplaat en besprenkel met 2 el olie. Breng op smaak met zout en peper en bak gedurende 20 minuten in de oven.
  2. Kook ondertussen de penne pasta bijna al dente, dus trek 2 minuten af. Bij een normale bereidingstijd van 8 min. kook je ze nu dus slecht 6 minuten. (dit heb ik wel aangepast, want in het boek stond slechts 5 minuten). Giet de pasta daarna af en laat uitlekken tot gebruik.
  3. Verwarm een gietijzeren hapjespan op medium vuur en smelt hierin de boter. Voeg de bloem toe en blijf al roerende verwarmen gedurende 4 minuten. Dit heet overigens een ‘roux’ maken.
  4. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren. Breng dus langzaam aan de kook tot een gladde saus. VOeg dan de nootmuskaat en de helft van de geraspte kaas toe en laat al roerende smelten.
  5. Nu ga je in delen de spinazie toevoegen. Blijf voortdurend roeren want de spinazie smelt in de saus. Zodra er weer plek vrijkomt in de pan, ivm slinken, voeg je weer een nieuwe flinke hand spinazie toe. Breng tot slot de spinazie-kaassaus op smaak met (weinig) zout en peper.
  6. Voeg de gekookte pasta, kikkererwten en geroosterde bloemkool toe en schep het geheel in de pan goed om. Alles dient bedekt te zijn met de saus. Strooi dan tot slot de overgebleven helft van de kaas erover en schuif de pan voor 20 minuten in de oven of tot de kaas helemaal gesmolten is.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze vegetarische Mac ‘n Cheese uit het ‘Aan Tafel met de Zoete Zusjes’ kookboek!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago