Zelf jam of marmelade maken is niet alleen makkelijk, maar het is ook een goedkope manier om vruchten te conserveren en een enorme hoeveelheid te maken voor een vriendelijke prijst. Daarnaast vind ik homemade jam ook vaak veel lekkerder dan wat je in de winkels kunt vinden. Stroop die mouwen dus maar even op voor een verrukkelijke sinaasappel marmelade met whiskey die uitstekend past bij versgebakken brood.

Ierse Sinaasappel marmelade met whiskey maken

Wist jij dat het verschil tussen marmelade en jam enkel de fruitsoort is? Jam kun je namelijk van elke fruitsoort maken die je wilt, maar de benaming marmelade behoort enkel tot de citrusvruchten. Naast een heerlijke Italiaanse marmelade van citroen en tijm, heb ik vandaag een heerlijke Ierse marmelade van sinaasappel en whiskey, Ierse whiskey dus. Dat laatste is echter optioneel maar wel een hele lekkere toevoeging and dit zoete broodbeleg.

Verschil Ierse Whiskey vs. Schotse Whisky

Ierse whiskey wordt overigens gespeld met een E, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Schotse whisky. Daarnaast gebruiken de Ieren ook nagenoeg geen turf in hun destilaat waardoor Ierse whiskey een stuk zachter van smaak is en niet zo ‘rokerig’ als bijvoorbeeld Schotse whisky. Ideaal om toe te voegen aan je sinaasappel marmelade.

Nog meer heerlijke recepten voor jam en marmelade

Nu is men in Ierland ook nog eens dol op het bakken van Sodabrood (recept binnenkort online). En hoe lekker is het dan om je (nog warme) brood af te toppen met een lik boter en deze heerlijke sinaasappel marmelade met whiskey? Ja dat is heel lekker dus! Maar probeer ook gerust eens deze andere heerlijke recepten voor jam en marmelade:


Print

Sinaasappel Marmelade met Whiskey

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Recept voor zelf homemade jam maken van citrusfruit. Deze Ierse sinaasappel marmelade met whiskey is heerlijk voor op versgebakken brood en lekker met roomboter. Het is een fris zure en zoete marmelade, met een kleine kick van whiskey die heel goed hiermee samen gaat!

  • Author: Betina Oostveen
  • Category: Jam en marmelade
  • Cuisine: Ierse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo biologische (bloed) sinaasappelen
  • 1 biologische citroen *
  • 2 kilo (gelei) suiker
  • 2 liter water
  • 60 ml. Ierse Whiskey

Instructions

  1. Boen de sinaasappels en citroen goed schoon. Schil met een dunschiller de schil van de sinaasappels en snijd ze daarna in dunne plakken van maximaal 5 mm dikte. Verwijder hier al meteen eventuele pitjes en er mag dus nog een stevige rand aan zitten. Stop de sinaasappels in een ruime (soep)pan.
  2. Pers het sap van de citroen uit. Je hebt dit niet nodig voor het recept, maar je kunt het in een klein flesje in de koelkast bewaren voor recepten bijvoorbeeld. * De schil van de citroen, met wit en al, snijd je in stukjes en voeg je toe aan de sinaasappels. Met name het wit van de citroen bevat pectine ter conservering van de marmelade.
  3. Dan gaat de suiker erbij. Mocht je geleisuiker gebruiken dan bevat deze al pectine en mag je de citroen dus achterwege laten. Bij gebruik van gewone kristalsuiker dus altijd even citroenschil toevoegen.
  4. Schenk daarna het water in de pan, plaatst de deksel en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laag de sinaasappels zachtjes stoven gedurende 2 uren.
  5. Plaats een bolzeef op een schone (kleinere) pan en giet de marmelade af. De vloeistoffen gaan in de nieuwe pan en de sinaasappelstukjes laat je goed uitlekken en afkoelen.
  6. Breng de vloeistof aan de kook, verwijder de deksel en verlaag het vuur om in te laten koken tot je circa 1 liter overhoudt.
  7. Hak de gekonfijte sinaasappels in stukken en voeg toe aan de stoperige vloeistof. Roer goed door en laat nog 30 minuten zachtjes meestoven.
  8. Zet daarna het vuur uit en roer de whiskey goede door de gelei. Liever alcoholvrij? Gebruik dan een beetje extra water. Schenk daarna de sinaasappel marmelade met een brede trechter in gesteriliseerde jampotten of weckpotten. Laat volledig afkoelen op het aanrecht en vacuüm trekken.

Geniet er an!

Notes

In de voorraadkast is een ongeopende pot Sinaasappel marmelade gerust een jaar goed. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast en na 3 weken adviseer ik altijd goed te kijken, ruiken en proeven of deze nog goed is.

serveersuggestie – Sinaasappelcake met marmelade

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Ierse sinaasappel marmelade met whiskey.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Proteine IJskoffie maken

Je kunt vandaag de dag heerlijke voorverpakte proteine drankjes met een shotje koffie kunt vinden…

3 dagen ago

Indonesische kipsate (Sate Ajam)

In Indonesie is sate ajam een heel bekend gerecht van gegrilde kipstukjes. Je maakt het…

5 dagen ago

10x Recepten met Kokos (zoet en hartig)

Het is vandaag 2 September, de dag van de Kokosnoot (World Coconut Day)! En dat…

6 dagen ago

Speculoos Poffertjes

Poffertjes zijn een echte Hollandse traktatie! Niet alleen als snack op de kermis of food…

1 week ago

6x gezonde toppings voor in je yoghurt

Niets lekkerder én gezonder dan een schaaltje (plantaardige) yoghurt. Zuivel is absoluut geen duivel en…

2 weken ago

NEDERLAND Weekmenu

Hoewel een groot deel van het land inmiddels alweer volop aan het werk is, zijn…

2 weken ago