Bijgerechten

Roti met vulling van gele spliterwten (dahl)

Ben jij ook zo dol op het Surinaamse platbrood dat ‘Roti’ heet? Deze soort van hartige pannenkoeken maak je heel eenvoudig zelf en kun je zelfs vullen met nog meer lekkers. Maak ter variatie bijvoorbeeld eens roti met vulling van gele spliterwten of aardappels.

Zelf Roti met vulling van gele spliterwten maken

Een van mijn favoriete comfort food gerechten is roti met masala kip en kousenband. Om die heerlijke masala curry te kunnen opdeppen geef je er roti plaat bij, dat is een soort Surinaams platbrood. Veelal gemaakt van (volkoren) tarwebloem, of een mengeling met kikkererwtenmeel. Maar je kunt de roti plaat ook vullen met een puree van gegookte gele spliterwten. Dit geeft een heerlijke hartige smaak, maar zorgt ook voor extra eiwitten en vezels bij je roti maaltijd.

Je kunt roti niet allen vullen met een puree van gele spliterwten, maar je kunt bijvoorbeeld ook gekookte en fijngestampte aardappels gebruiken. Varieer gerust met ingredienten en smaakmakers.

Nog meer heerlijke Roti gerechten om van te smullen

Roti met masala kip is waarschijnlijk een van de meest bekende gerechten uit de Surinaamse keuken. Het is immers niet voor niets zo geliefd als takeway. Maar wist je dat je ook een simpele ei masala kunt maken? Dat is heerlijk voor de lunch en dan geserveerd met bijvoorbeeld deze roti met vulling van gele spliterwten. Onze Nanda ging op reis naar Sri Lanka en maakte daar kennis met het gerecht Pol Sambol, dat is een zelfgemaakte roti met kokos sambal. Maar deze Koththu Roti met tomaat, kaas en ei is ook een aanrader! En heb jij met dit koude weer meer zin om stamppot te maken? Dan moet je zeker ook eens deze Surinaamse stamppot met zuurkool, tomaat en rode peper maken.


Print

Recept: Roti met vulling van gele spliterwten (dahl)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Serveer je rotiplaat bij je Surinaamse masala gerechten? Deze soort van hartige pannenkoeken maak je heel eenvoudig zelf en kun je zelfs vullen met nog meer lekkers. Maak ter variatie bijvoorbeeld eens roti met vulling van gele spliterwten of aardappels.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 1 uur rusten
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Surinaamse Keuken

Ingredients

Scale

Voor de Roti plaat:

  • 300 gram (volkoren) tarwemeel
  • 1 el. bakpoeder
  • 1 tl. baking soda
  • ½ tl. zout
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • 250 ml. warm water
  • 2 el zonnebloem olie + extra voor het bakken en bestrijken

Voor de vulling:

  • 100 gram gele spliterwten
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • ¼ blokje kippenbouillon

Instructions

  1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg samen en laat 1 uur rusten. Als extra voeg ik hier dus kurkuma toe zodat het deeg een gele kleur krijgt en je eenvoudig verschillende soorten roti uit elkaar kunt houden. (zeker als je meerdere soorten gaat maken) Check voor de complete bereiding van Roti plaat dit recept.
  2. Tijdens het rijzen ga je de vulling maken. Stop spliterwten, kurkuma en verkruimeld bouillonblokje in een kleine kookpan. Voeg net genoeg water toe zodat alles maar net onder staat. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat zachtjes doorkoken gedurende 30 – 40 minuten.
  3. Giet daarna de spliterwten af in een bolzeef en laat compleet uitlekken en afkoelen. Gebruik vervolgens een houten lepel om dit tot een puree te roeren.
  4. Verdeel het deeg in 6 stukken en vorm er bollen van. Bestuif een werkblad met bloem. Elk bolletje rotideeg druk je eerst in je hand een beetje plat. Lepel hier vervolgens een eetlepel spliterwtenpuree in en vouw dicht. Leg het deeg op het werkblad en rol uit tot een platbrood/roti pannenkoek.
  5. Daarna vervolg je de rest van de bereidingswijze voor zelf roti maken. Smeer een koekenpan in met een beetje olie en bak hier een voor een de roti in. Telkens na het omdraaien bestrijk je de bakzijde met wat zonnebloemolie. De olie zorgt ervoor dat de brood pannenkoeken lekker flexibel en zacht blijven.
  6. Bak roti niet te lang of te donker, dan blijven ze ook lekker zacht. Plaats de roti op een ruim bord. Serveer je versgebakken roti warm of afgekoeld.

Eet smakelijk!

Notes

De afgekoelde gele spliterwten vulling kun je gerust een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Ook lekker voor door een curry (bijv. Sambar Curry) , om je Kip masala saus mee in te dikken etc. 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago