Vlees Recepten

Risi e Bisi (rijst met doperwten)

Dit smaakvolle gerecht van rijst met doperwten heet ‘Risi e Bisi’ in het Italiaans. Het lijkt veel op risotto maar dan met doperwten. Soms wordt er ook vlees aan toegevoegd, denk aan stukjes pancetta of bijvoorbeeld magere spekreepjes of zelfs salami. Het is inmiddels een klassieker en grote favoriet ook bij kids.

Risi e bisi een heerlijk ‘zompig’ gerecht met erwten

Het was afgelopen week weer lekker frisjes, dus het werd weer tijd voor een hartverwarmend gerecht. Risi e Bisi is een heerlijk ‘zompig’ gerecht dat ideaal is voor tuinerwten, doperwten of zelfs tuinbonen uit de diepvries. Je geeft dit gerecht wat extra pit door heerlijke zoute pancetta toe te voegen, en het rode pepertje doet je smaakpapillen ook er goed. Je kunt deze Italiaanse rijst met doperwten als vegetarische maaltijd serveren of als bijgerecht. Maar smullen wordt het zeker!

Nog meer heerlijk comfort food recepten uit Italië

Nu staat Italië met zijn pasta, pizza en risotto natuurlijk bekend om het ultieme comfort food. En dat is ook de reden dat je zoveel recepten uit de Italiaanse keuken hier op de site zult aantreffen. Het mooiste is dat veel gerechten niet moeilijk zijn om te maken, waardoor het vele liefhebbers heeft. Daarom wil ik je ook de volgende recepten graag aanbevelen! Wat dacht je van deze polpette di ricotta balletjes? Of maak eens Fritelle di Spaghetti koekjes om van te blijven eten. Ook lekker is deze pizza met mortadella. Of ga eens voor de kleine bolletjes pasta genaamd Fregula met courgette.


Recept voor Risi e bisi (Risotto met doperwtjes en spek):

(hoofdgerecht voor 2-3 personen / voor- of bijgerecht voor 4 personen):

Ingrediënten:

  • 100 gram pancetta
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 300 gram arborio rijst (met ronde korrel)
  • 1200 ml. (groente)bouillon
  • 300 gram diepvries erwtjes
  • 25 gram (room)boter
  • 60 gram  geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas
  • versgemalen peper
  • olijfolie

Bereidingstijd: 10+ 30 minuten.

Bereidingswijze:

  1. Snijd de pancetta in blokjes en bak deze in een soeppan.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes. Verwijder het groen en de zaadjes van het pepertje, en snijd vervolgens in dunne ringetjes.
  3. Voeg een klein scheutje olie toe aan de pancetta, voeg de ui, bleekselderij en pepertje toe, en bak op middelhoog vuur, in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee. De rijst (=Risi) dient mooi glazig en wit te worden.
  4. Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met bouillon toe. Blijf goed roeren todat de bouillon volledig is opgenomen door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Dit proces duurt ongeveer 20-25 minuten,  om alle bouillon op deze manier te verwerken
  5. Let op! Na 10 minuten garen voeg je de bevroren erwtjes toe, en ga je stapsgewijs weer door met de  bouillon toevoegen.
  6. Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer het geheel even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
    Schep de risi e bisi in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper. Serveer de Risi e Bisi direct direct!

Buon Appetito! (Eet smakelijk!) Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

3 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

4 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

7 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

2 weken ago