Laatst deelde ik een heerlijke makkelijke en glutenvrije ricotta cheesecake van Italiaanse oorsprong. Deze zoete kaas taart is een zeer geliefd dessert of voor bij een kopje koffie en is om van te smullen. Uiteraard kon een variant met stukjes choco niet uitblijven, dus bij deze het recept voor een ricotta taart met chocolade!

Italiaanse ricotta taart met chocolade maken.

Tijdens vakanties in Italie at ik echt de lekkerste zoete kaas taarten als dessert. Sommigen worden gemaakt met een soort zanddeeg korst. Anderen hadden helemaal geen korst en lenen zich uitstekend als glutenvrij taartje, zoals deze. Dat is wel als je geen bloem in het beslag gebruikt maar bijvoorbeeld uitwijkt naar maizena of aardappel zetmeel. Het resultaat is een fijne maar luchtige cheesecake met chocolate chips. Deze ricotta taart met chocolade is in ieder geval heerlijk voor bij een kopje koffie of thee. Variatietip: je kunt ook 1x recept zanddeeg maken en hier de bodem en rand van de springvorm mee bekleden. Hier stort je vervolgens de ricotta vulling op uit en bak hem af volgens het recept hieronder. Je krijgt dan een echte taart met stevige koekbodem, maar let op, dan is hij niet meer glutenvrij.

Wat is ricotta kaas?

Voor diegenen die het nog niet kennen: Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van schapen- of koeienmelk. Voor het maken van deze kaas wordt wordt eerst melk verwarmd met een stremsel. De wei die boven komt drijven wordt gebruikt om bijvoorbeeld mozzarella van te maken. De overgebleven melk wordt ‘opnieuw gekookt’ en geeft tot slot een kaasje met fijn korrelig structuur. Ricotta is daarom laag in vetgehalte, maar heeft een zachte en beetje zoete smaak en is dus ideaal voor het maken van zoete kaas taarten. Oh die Italianen weten er wel weer een feestje van te maken he?!

Nog meer recepten met ricotta

Deze zachte ricotta kaas is niet alleen geschikt als (mager) broodbeleg of voor het maken van deze ricotta taart met chocolade! Je maakt gerust nog veel meer lekkere recepten met ricotta! Wist je namelijk dat je er ook prima ravioli met spinazie en ricotta van kunt maken? Of gebruik ricotta en citroen lekker op een zomerse pizza! Ook lekker: maak eens deze Italiaanse kaastaart met sinaasappel en zachte deegkorst! Of gebruik de kaas voor het maken van deze croissants met lemon curd! Oeh la la dat wordt genieten van ricotta!! Check hier overigens 20x Italiaanse dolci recepten op een rijtje.


Print

Recept: Ricotta Taart met Chocolade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een makkelijke en glutenvrije ricotta cheesecake van Italiaanse oorsprong. Deze zoete kaas taart is een zeer geliefd dessert of voor bij een kopje koffie en is om van te smullen. Uiteraard kon een variant met stukjes choco niet uitblijven, dus bij deze het recept voor een ricotta taart met chocolade! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 45 min
  • Total Time: 50 minurwn
  • Yield: 10 puntjes 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gr ricotta kaas
  • 175 gr fijne suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 50 gr aardappel zetmeel
  • 100 gr pure chocolate chips

Extra:

  • garde
  • springvorm 24 cm
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht) en plaats een bakje water onderin de oven. Vet de springvorm in (met roomboter of bakspray) en bekleed met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop de ricotta, fijne suiker, vanille extract en vanille extract in een kom. Kluts dit kort maar krachtig door elkaar. Voeg nu een voor een de eieren toe en kluts weer goed door elkaar. Tot slot voeg je aardappelzetmeel toe en kluts tot een egaal en klontvrij beslag.
  3. Spatel als laatste de chocolate chips door het mengsel en schep in de springvorm. Bak de ricotta taart met chocolade gedurende 40-45 minuten. De bovenkant dient lichtbruin te zijn en hij hoort nog een beetje wiebelig te zijn. Laat vervolgens 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens de springvorm te verwijderen. Snijd in punten en serveer direct of laat compleet afkoelen en serveer vanuit de koelkast.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze ricotta taart met chocolade stukjes!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago