Het is weer Meatless Monday en voor vandaag heb ik een vegetarische quiche met champignons, prei en blauwe kaas gemaakt. Ik ben namelijk gek op quiches: je kunt eindeloos variëren met de vulling en deze quiche met paddestoelen is echt heel erg lekker!

De zanddeegbodem van een quiche is vrij makkelijk zelf te maken met boter, bloem, ei en zout. Toch vind ik het zelf altijd zo’n gedoe vanwege het kneden en rusten van het deeg in de koelkast. Ik gebruik dus liever kant-en-klare hartige taartdeeg en vind je in het vriesvak van de supermarkt. Zo wordt deze quiche met champignons, prei en blauwe kaas lekker makkelijk en snel te bereiden op een doordeweekse dag en staat binnen een uur op tafel. Als basisvulling van de quiche gebruik ik altijd ei en room en bij een vegetarische quiche ook kaas en nootjes, waardoor het een goede vleesvervanger is. En verder kun je in de quiche vooral toevoegen wat je in de koelkast hebt liggen: ideaal voor kliekjes dus! 

Wees gewaarschuwd, deze quiche met champignons, prei en blauwe kaas is best machtig door de eieren en kaas. Mocht je hem niet in een keer opeten dek hem dan ook goed af want de blauwe kaas ruik je daarna nog best goed 😉 .Mijn advies is om er wel nog een groene salade bij te serveren, dan heb je echt een complete maaltijd met voldoende voedingstoffen. Neem ook gerust eens hier een kijkje voor nog meer Quiche en hartige taart recepten. Eet smakelijk!


Print

Recept: Quiche met champignons, prei en blauwe kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een heerlijk recept voor een vegetarische quiche met champignons, prei en blauwe kaas gemaakt. Heerlijk afgetopt met Provencaalse kruiden en pijnboompitten is dit een quiche om van te smullen. De zanddeeg korst kun je ook zelf maken met slechts een paar extra ingredienten. Serveer er enkel nog een groene salade bij voor een complete maaltijd.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 20 min. +30 min. rusten
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Vegetarische gerechten
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor het quiche deeg:

  • 250 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 125 gr KOUDE roomboter
  • 1 ei
  • 2 el KOUD water

Voor de vulling:

  • 2 rode uien
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gr champignons
  • 4 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram blauwe kaas (ik gebruikte Danish Blue)
  • 1 tl Provençaalse kruiden
  • 3 el. pijnboompitten
  • Olijfolie/bakboter (om in te vetten en te bakken)
  • Peper en zout

Extra:

  • foodproccessor (optioneel)
  • lage quichevorm of springvorm 24 cm doorsnede
  • deegroller

Instructions

  1. Maak als eerste het zanddeeg voor de bodem en rand van de quiche volgens dit recept. Terwijl het deeg staat te rusten in de koelkast ga je onderstaande stappen maken:
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. (180 hetelucht) Vet de quichevorm in (ik gebruik hier boter). Zet apart.
  3. Snij de uien en prei in halve ringen. Pel de knoflook. Snijd de champignons in plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een koeken- of hapjespan en bak de prei en uien op middelhoog vuur gedurende 5 minuten. Voeg ver de champignons toe en bak deze ook 5 minuten mee. Pers de knoflook en voeg deze samen Provençaalse kruiden in de laatste minuut toe. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
  4. Ondertussen rol je het quiche deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de quichevorm. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Verdeel de gebakken groenten over de bodem.
  5. Kluts in een kom de eieren los met de slagroom en breng op smaak met peper en zout. Giet dit evenredig over de groenten in de vorm. Verkruimel de blauwe kaas er overheen en daarna de pijnboompitten.
  6. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak de quiche met champignons, prei en blauwe kaas gedurende 40 minuten in de oven. Laat daarna een paar minuten in de vorm staan alvorens te serveren.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Bewaartip: Gelukkig kun je een quiche makkelijk nog 2-3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Mocht de quiche niet helemaal opgaan, bewaar hem dan vooral voor bijvoorbeeld je lunch de dag erna. Je kunt de quiche dan in een paar minuten opwarmen in de oven, maar ook koud opeten.

BEWAAR DIT ARTIKEL OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze quiche met champignons, prei en blauwe kaas!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago