Pulled Pork is een van de heerlijkste gerechten die wij op de barbecue bereiden! Je moet er wel even een dagje voor uittrekken, maar er gaan dan ook niets boven verse, homemade pulled pork! Samen met mijn man ben ik afgelopen zomer en najaar aan het experimenteren geslagen en dit is het recept voor pulled pork, zoals deze volgens ons zou moeten smaken.

Pulled pork maken

Ben je al bekend met de ‘Sunday Roast’. In veel Engelstalige landen is zondag de dag om een groot stuk vlees langzaam te laten garen. Daarna komt heel de familie bijeen om het lekker samen op te smikkelen. Daarom maken wij dikwijls in het weekend ook stoofvlees gerechten of deze pulled pork klaar: een flink stuk varkensnek (procureur) een middag op laag vuur te laten garen, zodat het vlees daarna makkelijk uit elkaar valt. Je gebruikt daarna letterlijk 2 vorken om het gloeiendhete, gare varkensvlees uit elkaar te trekken. Vandaar ook de naam ‘Pulled Pork’. En zondagavond genieten wij dan ook dikwijls van dit heerlijke gerecht! Leuk om te weten: Dit pulled pork recept heeft zelfs een award in de wacht gesleept!

Voorbereidingen pulled pork maken

De avond van tevoren begint mijn man Dylan al met het inspuiten van het vlees voor deze pulled pork. Voor het slapengaan wordt de varkensnek nog even door een ‘dry rub’ van gedroogde kruiden heen gerold. Deze twee marinades geven tezamen een heerlijke en smokey flavour aan je vlees namelijk. Heb je echter geen barbecue of wil je binnen een paar uur Pulled Pork op tafel kunnen zetten? Neem dan een kijkje bij dit recept voor het maken van procureur in barbecuesaus uit de oven.

Heb je geen barbecue of eet je geen varkensvlees? Dan kun je ook deze Pulled Chicken in de oven bereiden! Check hier nog veel meer lekkere recepten en variaties voor Pulled Pork. maken.

Winter barbecue recepten

Net zoals je broodjes met pulled pork het hele jaar door wel op diverse food festivals tegen komt, kun je pulled pork van de barbecue ook het hele jaar door maken. Momenteel is het een van onze favoriete winter barbecue recepten, want dit zachte, zoete, en deels pittige vlees is ideaal te combineren met stamppotten, zoals hutspot met wortel en, mijn persoonlijke favoriet, hete bliksem met appels! Maar wist je dat pulled pork ook uitstekend te verwerken is in een nachoschotel of zelfs bovenop loaded fries? Speciaal voor de liefhebber heb ik hier in ieder geval nog veel meer barbecue recepten verzameld.


Print

Recept: Pulled Pork van de Barbecue

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.7 from 3 reviews

Pulled Pork is een van de heerlijkste gerechten die wij op de barbecue bereiden! Je moet er wel even een dagje voor uittrekken, maar er gaan dan ook niets boven verse, homemade pulled pork! Hierbij smeer je procureur (varkensnek) in met een BBQ rub en spuit je het vlees in met een marinade. Daarna wordt deze een hele dag op lage temperatuur gegaard op de barbecue. De ‘low & slow’ techniek wordt dit ook wel genoemd. Uiteraard afgemaakt met een heerlijke barbecuesaus met wiskey!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 hours
  • Cook Time: 12 hours
  • Total Time: 24 hours
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Amerikaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 2.53 kilo varkensnek / procureur

Pulled Pork Injectie recept:

  • 100 ml appelsap,
  • 4 eetlepels (appel)azijn,
  • 3 eetlepels honing,
  • 3 eetlepels Worchestirshire saus,
  • 1 eetlepel uienpoeder.

‘Dry Rub’ voor Pulled Pork:

  • 6 eetlepels bruine basterd suiker,
  • 3 eetlepels paprika poeder,
  • 2 eetlepels zout,
  • 2 eetlepels gemalen komijn,
  • 2 eetlepels uienpoeder,
  • 1 eetlepels ‘smoked hot‘ paprikapoeder,
  • 1 eetlepel knoflookpoeder,
  • 1 eetlepel gedroogde tijm,
  • 1 eetlepel gemalen (zwarte) peper.

Pulled Pork BBQ Saus:

  • 40 ml whiskey,
  • 75 ml ketchup,
  • 50 ml barbecuesaus.

Overige:

  • ruime (glazen) ovenschaal,
  • marinade injectiespuit
  • Barbecue,
  • langhoudende briketten,
  • aluminium schaal,
  • 23 chunks rookhout, bijv. appel of kers.
  • 900 ml water of appelsap,
  • zilverfolie,
  • ruime ovenschaal.

Instructions

  1. 24 uur van tevoren/18:00 uur: Meng alle ingrediënten voor de injectie in een kommetje. Verwarm dit kort in een steelpannetje of stop 30 seconden in de magnetron op 600 watt. Leg het varkensvlees in een grote ovenschaal en spuit her en der in met dit mengsel. Dek de schaal af met folie en stop gedurende 4 uren in de koelkast om te marineren.
  2. 20 uur van tevoren/22:00 uur: Meng alle ingrediënten voor de Pulled Pork ‘Dry Rub’ door elkaar in een kommetje. Haal het vlees uit de koelkast en giet het marinadesap af. (Dit heb je niet meer benodigd.) Wrijf de procureur rondom in met de ‘ Dry Rub’. Dek weer af en plaats in de koelkast tot de volgende morgen.
  3. 9 uur van tevoren/09:00 uur: Vorm met de briketten een C langs de wand van de barbecue: deze C is 2 briketten breed, leg daar vervolgens nog een laag van 2 briketten breed bovenop. Dit wordt ook wel de ‘snake method‘  genoemde. Zorg in ieder geval dat je 4-5 briketten overhoud, en steek deze separaat aan. In zo’n 10-20 minuten zullen deze rondom helemaal gaan smeulen en dan leg je deze, met een barbecuetang, aan 1 uiteinde van de ‘snake‘ om deze aan te steken. Op deze manier ga je er namelijk voor zorgen dat je barbecue makkelijk 10 tot 18 uur blijft werken. Boven op de ‘snake‘ lege je 2 of 3 grote chunks rook hout (Appel of Kersen past goed bij varkensvlees).
  4. Breng 900 ml water of appelsap aan de kook en giet dit in een aluminium braadbak die je in het midden van de barbecue plaatst. Probeer de barbecue gedurende de dag stabiel op 120 graden te houden. (Check dit dus elke 45 minuten).
  5. Steek de vleesthermometer in het dikste gedeelte van de varkensnek en plaats deze boven de waterbak in de barbecue. Pulled Pork bereid je namelijk op indirecte hitte, totdat de kern 70 graden heeft bereikt. Dit duurt zo’n 6-8 uur. Je hoeft het vlees tussentijds ook niet te draaien.
  6. Zodra de juiste kerntemperatuur is bereikt, haal je de procureur van het vuur. Wikkel hem in een stuk zilverfolie, sluit de uiteinden, maar houdt de thermometer zichtbaar. Plaats in een ovenschaal en vervolgens terug op de barbecue en laat verder garen, totdat je een kerntemperatuur van 88-90 graden bereikt.
  7. (circa 1 uur van tevoren/17:00 uur🙂 Pak het vlees voorzichtig uit de folie en plaats terug op de barbecue gedurende 30 minuten. Zo krijgt deze een lekker krokant buitenlaagje. Belangrijk: Bewaar de uitgelopen sappen! Giet deze vanuit het folie (en ovenschaal) in een steelpannetje voor later. Laat hierna het vlees wederom een half uurtje rusten in de ovenschaal onder een stuk zilverfolie (losjes verpakt).
  8. (circa 30 minuten van tevoren/17:30 uur:) Verwarm het steelpannetje met de opgevangen sappen op middelmatig vuur. Voeg de whiskey toe, samen met de ketchup en barbecuesaus en kook dit een beetje in, tot een stroperige saus. Let op, dit kan een half uur duren, dus doe dit als het vlees licht te rusten.
  9. Gebruik vervolgens 2 vorken om de procureur uit elkaar te trekken in plukjes. Giet de hete bbq saus hier overheen en meng het geheel goed door. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Tips Pulled Pork maken:

  • De vermelde bereidingstijden en tijdstippen zijn slechts ter indicatie en kunnen per barbecue verschillen. Houdt daarom altijd de kerntemperatuur uur voor de juiste bereiding.
  • Vervang het bakje water in de barbecue, door een liter appelsap voor nog meer intense smaak.
  • Heb je pulled pork over? Laat goed afkoelen, weeg 1-, of 2- persoons porties af en stop in een hersluitbaar diepvrieszakje. Bewaar deze plat in de vriezer. Haal de pulled pork voor gebruik een uurtje van tevoren uit de vriezer en bak op in een koekenpan, met een lepeltje olie. Serveer bijvoorbeeld over risotto, nacho’s, frietjes, of stamppot, zoals hutspot of hete bliksem!
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een super lekker recept, ook de saus was heerlijk! Dank je en mijn kids vinden het zeer lekker en waardeerden het met een 9,5.

    • Hi Paul,

      wat ontzettend leuk om te horen!! Vraag me alleen af waarom niet de 10? De lange bereidingsduur misschien ? :-)

  • Hoi Betty,

    De pulled pork nu twee keer klaargemaakt en wat een smaaksensatie.
    De kida vinden het heerlijk en het is zo makkelijk en leuk om te maken.
    Dankjewel.

    Groetjes Michel Smits.

  • Ik heb al vaker pulled pork gemaakt, maar deze is oprecht het allerlekkerst, we hebben gesmuld!!

  • Goedendag, zou ik dit ook in de slowcooker kunnen maken, ik heb nog 1 kg in de vriezer en zou er Babi pangang van willen maken!

    • jazeker!! Ik ben in een slowcooker alleen iets terughoudender met toevoegen van vocht (lees: saus) omdat het minder verdampt. Zorg dus wel dat het vlees 'onder' staat maar echt minimaal.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago