Vlees Recepten

Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaan

Dit is toch wel mijn meest favoriete vlees recept uit de Italiaanse keuken! Deze gestoofde kalfsschenkel in een rijke groente-tomatensaus heet Ossobuco en staat garant voor ware comfortfood!

Traditioneel Italiaans gerecht

Ossobuco is een traditioneel Italiaans gerecht en bestel ik altijd als ik op vakantie in Italie ben! Het is keer op keer hartverwarmend en daarom ook heerlijk tijdens de winterse maanden en kerst! Al bestel ik het ook gerust op een terrasje met 38 graden. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.

Ossobuco op Milanese wijze

De basis van dit recept ligt in Milaan. Vandaar dat het vaak ook Ossobuco alla Milanese genoemd wordt. Het is letterlijk een gestoofde kalfsschenkel met uien, bleekselderij en wortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding.  Dit malse kalfsvlees recept is zo ongelofelijk lekker en is voor persoonlijk echt pure comfort food. Ik moet je er alleen wel bij vertellen dat kalfsvlees in een ‘duurdere’ prijsklasse valt dan bijvoorbeeld runderlappen. Vandaar dat je tegenwoordig ook variatierecepten terugziet met runderlappen of varkenslappen.

Wat maakt ossobucco zo heerlijk?

Wat voor mij de Ossobuco zo heerlijk maakt, is mals en langzaam gestoofd kalfsvlees, dat gewoon uit elkaar valt in je mond. Samen met die heerlijke saus van groenten, wijn en merg, geeft de citroen in de ‘gremolata’ ook nog eens een frisse touch. Probeer dat maar eens te evenaren. Ben jij, net als ik, groot liefhebber van stoofgerechten en suddervlees? Probeer dan ook eens deze Hollandse sukadelappen met hutspot. Daarnaast is ons familierecept voor Goulash met paprika ook een gerecht dat vele harten doet smelten. Maar kip doet het ook uitstekend als stoofvlees bewijst deze Franse Coq au vin! Elke keer weer succes gegarandeerd met deze stoofvlees recepten!

Benieuwd naar de video van dit recept? Je kunt hem hier bekijken.


Print

Recept: Ossobuco – Kalfsschenkel uit Milaan

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 3 reviews

Deze overheerlijke kalfsschenkel is een klassieker in Milaan. Ossobucco is tederzacht gestoofd kalfsvlees in een saus van tomaten, uien en winterwortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 2 hours
  • Total Time: 2 hours 15 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofgerecht met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten ossobuco

  • 1 grote ui
  • 1 kleine winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 kalfsschenkels (ongeveer een kilo)
  • 4 eetlepels bloem
  • olijfolie
  • 200 ml droge witte wijn (bijv. een Chardonnay of Sauvignon Blanc)
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 1 theelepel (gedroogde) tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel maizena

Ingrediënten ‘ gremolata’:

  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 knoflookteen, fijngehakt

Instructions

  1. Pel en snipper de ui. Schil de winterwortel met een dunschiller en snijd hem in blokjes.  Schil de bleekselderij (om de draden te verwijderen) en snijd in smalle boogjes.
  2. Dep de kalfsschenkels droog met keukenpapier en wentel deze daarna door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en schroei de kalfsschenkels aan beide kanten dicht. (Mocht de pan slechts groot genoeg zijn voor 2 schenkels tegelijkertijd, splits het bakken dan ook op in twee porties). Leg ze na het bakken op een bord en bestrooi met zout en peper (aan beide kanten).
  3. Bak in de overgebleven olie de ui, wortel en bleekselderij zachtjes in 2 minuten. Voeg dan de wijn, tomaten, bouillonblokje, tijm en laurierblaadtjes toe.
  4. Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook.  Leg de kalfsschenkels in de saus en laat het vlees op een laag vuurtje gaar stoven, gedurende 1,5 – 2 uur.
  5. Meng de maizena met 2 eetlepels koud water (dit voorkomt klontjes). Schep de kalfsschenkels uit de pan in een warme (oven)schaal. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en roer het maizena mengsel door de saus. Breng daarna de saus op smaak met zout en peper.
  6. Voor de ‘gremolata’:  Pers in een apart kommetje  de knoflookteen uit. Meng de peterselie en citroenschillen met de knoflook.
  7. Eventueel kun je de saus eerst nog een paar minuten laten inkoken om deze dikker te maken. Schep daarna de saus  over de kalfsschenkels en strooi de ‘gremolata’ er overheen. Ossobuco is een gerecht dat niet op zich laat wachten en dient dus direct gegeten te worden.

Buon Appetito!

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor de bekende ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dit gerecht was (is) toppie, ik woon in China en de Chinezen die meeaten, vonden het vurrukkulluk.

    • Ni hao!
      wat leuk om te horen dat het recept zijn weg heeft gevonden naar de andere kant van de wereld! Dit is en blijft ook een van mijn favorieten uit de Italiaanse keuken.

      groetjes, Betty

      • Ik ga het maken volgens jouw recept, lijkt mij lekker
        Wijlen mijn vader kwam ook uit China (Fukien), kortom mijn voorouders kwamen uit China. Maar ben zelf internationaal georiënteerd.

  • Alleen al kijken naar de foto's doet je regelrecht naar de keuken rennen.
    Vandaag ga ik de hete bliksem maken.

    • hahaha, dat vind ik heel leuk om te horen, Marianne
      Veel succes met de hete bliksem!
      Groetjes, Betty

  • Hi Betty,
    Als man heb ik altijd moeite met van die beschrijvingen als, doe dit, doe dat en voeg nu de gefruite uitjes toe. Dan sta ik altijd van "had dat dan even gezegd dat ik de uitjes had moeten snipperen en fruiten".
    Maar dit recept is echt prima opgeschreven, stap voor stap volgen en voilá; heerlijk eten op tafel. En lekker was het! Ik had wat meer "saus" moeten maken zò lekker.
    Ook de layout, met de mooie fotos, maakt het leuk om mee aan de gang te gaan. Ik ga zeker nog even wat verder rond grasduinen in je blog. Hou vol, je maakt er mensen blij mee.
    Succes!

    • Hi Simno,

      dank je wel, want dat vind ik erg leuk om te horen.
      Geniet er heerlijk van, want dat is ook de reden voor mij om lekkere recepten te blijven delen met jullie

      Groetjes!

  • Vandaag deze Ossobuco gemaakt en het smaakt net zo lekker als dat je het recept hebt geschreven.
    Super lekker !!

  • Erg lekker mooi en simpel te bereiden
    Ik doe er altijd nog een kruiden zakje bij met oregano en thijm
    Daarnaast een paar verse tomaten kruislings insnijden die ik even kook
    en schil en harde stukjes verwijderen eventueel zaadjes verwijderen
    Heerlijk !!!!

  • Een heeeeeerlijk gerecht! Een heel lekkere variatie op dit recept: Vervang de kalfsschenkel door ossenstaart, voeg een scheutje madeira en wat verse blaadjes basilicum toe aan de saus. Een goedkopere variant op dit zalige recept. :)

  • Heb dit recept al een aantal keren gebruikt voor de Ossobuco en we houden hem er in! Is iedere keer weer genieten!

  • Ik heb gisteren je recept voorbereid voor vandaag . Het hele huis ruikt er nu naar en het smaakt nu al heerlijk. Vanavond gaan we heerlijk smullen. En deze week zoek ik iets anders uit je blogeen om te maken. Dank het je wel .

    • Hi Anke,
      wat een lief bericht! Uiteraard wens ik jullie een hele smakelijke maaltijd toe. Geniet er van!

  • Mijn man wil graag ossobucco a la milanese eten op zijn verjaardag op 24 november aanstaande. Gelukkig heb ik jouw recept gevonden, dus dat is stap 1. Maar dan nog kalfsschenkele bestellen bij de slager, want die liggen niet voor het oppakken in de supermarkt! Ik hoop dat onze jonge kinderen het lekker vinden. Wordt vervolgd,,,,.

    • Hi Saskia,

      in ieder geval heel veel plezier en eet smakelijk alvast! Ben benieuwd wat iedereen er van vindt!
      Groetjes, Betty

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago