Koekjes recepten

Madeleines met pistache en Ruby chocolade

Binnenkort is het Valentijnsdag, dus bedacht ik een recept voor overheerlijke madeleines met pistache noten en gedecoreerd met Ruby roze chocolade! Ja dit werden echt plaatjes van madeleine koekjes en die wil jij ook proberen!

Zelf madeleines met pistache maken

Het basis recept voor madeleines maken staat inmiddels al weer een paar jaar op de site en wordt nog heel vaak bekeken! Het bekende zachte koekje of eigenlijk cakeje uit de Franse keuken kenmerkt zich door de schelpenvorm aan een zijde en een klein ‘buikje aan de andere zijde! Ik maakte dus een variatie recept hierop door een deel van de bloem te vervangen door pistachenoten. En speciaal voor Valentijns dag moesten ze natuurlijk even gedipt worden in ruby roze chocolade. De mooie gehakte groene pistachenoten en knalrode gevriesdroogde stukjes framboos en aardbei maakt het plaatje echt helemaal af! Alsof je langs een bekende patissier bent gegaan om een schaaltje heerlijkheden in huis te halen voor je Valentijn. Ik durf te wedden dat hij of zij net zo verrast zal zijn als mijn man was!


Nog meer ‘roze’ recepten voor Valentijnsdag

Maar nu heb ik naast deze madeleines met pistache en roze chocolade nog veel meer Valentijns lekkers voor jullie op deze site staan! Wat dacht je van een schitterend kleine hartjes muffin met chocolade? Ideaal voor een Valentijnsdag ontbijt! Heb je het afgelopen jaar een roerig jaar gehad met jouw liefde? Verras hem of haar dan met deze Valentijnsdag Rocky Road die letterlijk een hobbelige weg weerspiegelt. En wist je dat ik 8 jaar geleden deze pittige bonbons met rode peper maakte? Met dit recept is Betty’s Kitchen zelfs ontstaan want deze website was een cadeautje van mijn man. Check hier ook 15x Valentijnsdag recepten om van te smullen met jouw geliefde!


Print

Recept: Madeleines met pistache en Ruby chocolade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Binnenkort is het Valentijnsdag, dus bedacht ik een recept voor overheerlijke madeleines met pistache noten en gedecoreerd met Ruby roze chocolade! Ja dit werden echt plaatjes van madeleine koekjes en die wil jij ook proberen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min + koelen
  • Cook Time: 10 min
  • Total Time: 2.5 uur
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 60 gr roomboter
  • 1 groot ei (L)
  • 75 gr fijne suiker
  • 0.5 tl vanille extract
  • 20 gr pistachenoten
  • 10 gr fijngehakte gevriesdroogde frambozen of aardbeien
  • 70 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Topping:

  • 50 gr Ruby roze chocolade
  • 20 gr fijngehakte gevriesdroogde frambozen of aardbeien
  • 10 gr fijngehakte pistachenoten

Instructions

  1. Smelt de roomboter op middelmatig vuur in een pannetje. Blijf net zo lang verwarmen tot hij een beetje lichtbruin begint te kleuren en een nootachtige geur begint af te geven en haal dan direct van het vuur af. Laat volledig afkoelen. Dit wordt ook wel ‘beurre noisette’ genoemd.
  2. Klop de eieren met de suiker en vanille 5 minuten in de mixer, de hoeveelheid zal verdubbelen en licht van kleur worden.
  3. Maal ondertussen de pistachenoten en gevriesdroogd fruit fijn in een hakmolentje – of stop in een zakje en sla helemaal plat met een deegroller. Meng dit door de bloem en voeg het bakpoeder en snufje zout toe. Schep dit bloemmengsel en de ‘Beurre noisette’ in delen door het luchtige eimengsel.
  4. Dek de kom af met folie en laat het madeleine beslag 2 uur koelen in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet de madeleines bakvorm zeer licht in met boter. Voeg een extra eetlepel bloem toe en schud de vorm heen en weer om licht ‘af te stoffen’. Klop het overtollige bloem uit de vorm.
  6. Lepel het beslag in de madeleine vormpjes. Ongeveer een halve eetlepel per vorm is voldoende, ze zullen dan voor 2/3 gevuld zijn. Bak de madeleines af in de oven gedurende 8-10 minuten. Laat daarna een minuut buiten de oven afkoelen en draai de madeleines om in de vorm, om nog verder af te koelen.
  7. Ondertussen smelt je de Ruby roze chocolade au-bain marie. Haal de afgekoelde madeleines door de chocolade heen. Dit kan zijn helemaal – prik de madeleines dan op een satestokje – of slechts voor de helft. Leg op een stuk bakpapier. Bestrooi direct met de toppings van gehakte pistache of gevriesdroogde frambozen. Laat de chocolade goed opdrogen.

Eet smakelijk en maak er een mooie Valentijnsdag van!

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze madeleines met pistache en ruby chocolade wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago