Vlees Recepten

Lente stamppot met spekjes (video)

De lente is deze week officieel begonnen, dus we gaan lekker een lente stamppot met magere spekreepjes, doperwten en tuinbonen op tafel zetten! Een heerlijke doordeweekse en makkelijke maaltijd!

Vier het voorjaar met een lente stamppot

Een lente stamppot, say what? Jazeker! In plaats van een machtige winterse stamppot, past deze lichte en frisse variant met doperwten juist perfect in het voorjaar. In dit gerecht kun je trouwens prima nog allerlei andere groenten toevoegen, net wat je nog hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan een bosuitje, rucola of bleekselderij. Of gebruik zoete aardappels in plaats van de standaard kruimige. Dat gaat allemaal prima samen bij dit lente stamppot!

Nu kan ik niet zeggen dat ik moeite heb met afscheid nemen van de winter en daarom graag nog een stamppotje wil maken. Ik ben namelijk gek op het voorjaar en al helemaal op de zomer. Maar dat neemt niet weg dat ik een lente stamppot zoals deze graag op het menu heb staan. Het is lekker snel en makkelijk om te maken en de frisse smaken in combinatie met de spekjes bevallen mij prima.

Kookvideo Lente Stamppot

Nog meer variatierecepten voor stamppot

Dat er veel meer variaties zijn op stamppot dan boerenkool en andijvie wist je misschien al wel. Betty maakte eerder ook deze broccoli stamppot en snijbonenstamppot. Aan inspiratie geen gebrek, want kende je deze Italiaanse stamppot met zoete aardappel ook al? Nog zo’n heerlijke variatie van de klassieke stamppot en uitermate geschikt als lente stamppot!


Print

Recept: Lente stamppot met spekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vier het voorjaar met deze lente stamppot met doperwten en spekjes. Hij is een stuk lichter en we brengen hem op smaak met roomkaas ipv roomboter!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram kruimige aardappels,
  • 150 gram biologische spekreepjes,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 300 gram mix van doperwten en tuinbonen,
  • 100 ml. halfvolle melk,
  • 2 el. zuivelspread (naturel),
  • 100 gram groene bladgroente, bijv. spinazie of sla,
  • 2 eetlepels verse kruiden, bijv. peterselie of bieslook,
  • Peper en zout naar smaak.

Benodigdheden:

  • Aardappelstamper

Instructions

  1. Breng een grote pan met water aan de kook voor de aardappels. Voeg een snuf zout toe. Schil de aardappels, snij ze in blokjes en kook ze ongeveer 10-15 minuten totdat ze gaar zijn.
  2. Verwarm ondertussen een koekenpan en bak hierin de spekreepjes uit op middelhoog vuur. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Pel en pers de knoflook uit en bak deze in de laatste minuut mee. Zet apart.
  3. Dubbelcheck de bereidingstijd van je tuinbonen en erwten. Ingeblikt, vers of diepvries kan nogal verschillen qua kooktijd namelijk. Voeg de bonen toe aan de pan met aardappels, zodat ze tegelijk klaar zijn. Draai daarna het vuur uit en schep de doperwten en tuinbonen af met behulp van een spaan en zet apart.
  4. Giet daarna de aardappels af en stop terug in de pan. Voeg de melk en zuivelspread toe en stamp de aardappels grof. Voeg de bladgroente toe en stamp even kort mee. Door de hitte zal het bladgroen slinken.
  5. Vervolgens voeg je de gekookte doperwten, tuinbonen, magere spekreepjes inclusief bakvocht en kruiden toe aan de aardappels. Roer alles goed door elkaar en breng eventueel nog op smaak met een snufje zout en peper. Serveer de lente stamppot direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Nanda 

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago