Deeg recepten

Hartige Paasstol met tomaten en pesto

Wil je met Pasen eens iets anders op tafel zetten dan standaard ‘zoet’? Maak dan eens deze hartige paasstol met tomaten en pesto. Het is een heerlijk zacht brood dat perfect is voor hartig beleg, maar ook uitstekend bij soepen past.

Hartige Paastol maken met tomaten

Tijdens de paasbrunch mag een paasstollen en zoete baksels niet ontbreken op tafel. Maar deze hartige paasstol met tomaten is een heel leuk alternatief voor de hartige trek! Het heerlijke zachte deeg doet mij eerlijk gezegd meer denken aan brioche brood en dan met een vleugje groene pesto en tomaten. Het smaakt in ieder geval zalig met bijvoorbeeld een kopje soep of gebruik met ander hartig beleg.

Wat eet je bij een hartige paasstol?

Deze hartige paasstol met tomaten en pesto is perfect om te beleggen met een plakje kaas, of (Italiaanse) vleeswaren etc. Je kunt er zelfs voortreffelijke tosti’s mee bakken! En daarnaast is het ook nog eens lekker om bij een kop soep te serveren. Speciaal voor pasen zou ik deze recepten voor erbij willen adviseren:

Geniet dus heerlijk van deze recepten voor Pasen of elke andere dag!


Print

Hartige Paasstol met tomaten en pesto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Recept via Looye Kwekers
  • Prep Time: 25 minuten + 2 uren rijzen
  • Cook Time: 35 minuten
  • Total Time: 3 uren
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 280 gr tarwebloem
  • 7 gr instant gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 75 ml slagroom
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 90 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 el olijfolie
  • 45 gr verse groene pesto
  • 100 gr cherrytomaten (bijvoorbeeld Looye Honingtomaten)
  • 2 el amandelschaafsel

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • bakkwast
  • plasticfolie
  • bakpapier

Instructions

  1. Stop de bloem in de mixerkom. Voeg de gist en suiker toe en roer goed door om gelijkmatig te verdelen. Maak vervolgens een kuiltje in de bloem en breek het ei erboven.
  2. Verwarm de slagroom en 3/4 van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet dit tevens in het kuiltje.
  3. Plaats de deeghaak en mix 1-2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.
  4. Verhoog daarna de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg in 5 minuten tot een zacht en soepel deeg.
  5. Voeg dan pas het zout toe en voeg, al mixend, beetje voor beetje ⅔ van de boter toe. Let op! Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit toevoegen duurt 5-6 minuten.
  6. Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
  7. Bestuif een werkblad lichtjes met bloem en druk hierop het deeg uit tot een ovaal van 1½ cm dikte. Verdeel de pesto over het deeg met de achterkant van een lepel.
  8. Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften, in een hori- zontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor 3⁄4 deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen.
  9. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Smelt de resterende ⅓ van de boter en bestrijk de stol
  10. ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel.
  11. 13. Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je op de onderkant klopt. Laat de hartige paasstol volledig afkoelen op een rooster.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor een hartige paasstol met pesto en tomaten!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago