Binnenkort begint de Ramadan en er is een gerecht dat steevast zijn op tafel staat in heel veel huishoudens, als de zon onder gaat. Harira is een bekende Marokkaanse soep met tomaten, linzen, kikkererwten en een beetje pit. Ik maakte een makkelijke versie met lamsvlees die lekker twee uur heeft staan sudderen op het vuur.

Marokkaanse harira soep met kikkererwten

Harira is voor velen een hartverwarmend gerecht. Hoewel de soep heel het jaar door gegeten wordt, staat hij met name tijdens de Ramadan s’avonds op tafel. Allereerst wordt het vasten gebroken met – veelal een dadel – en daarna wordt de Harira soep opgeschept en met heel de familie gedeeld. Deze Marokkaanse soep is ontzettend smaakvol en heeft een beetje pit. Daarnaast is hij ook lekker voedzaam en vezelrijk door de kikkererwten en linzen. Uiteraard mag een beetje kalfs- of lamsvlees niet ontbreken om bouillon van te trekken. Maar het vlees kun je ook prima achterwege laten en extra peulvruchten toevoegen voor een vegetarische versie. Harira is een verrukkelijk Marokkaanse soep om van te genieten en samen te eten.

Nog meer Marokkaanse gerechten om van te smullen.

Ik maakte hieronder een soort eigen Harira kruidenmelange. Heb jij thuis geen uitgebreide kruidenlade, dan kun je de verschillende specerijen ook vervangen door gelijke delen Ras el Hanout kruidenmix die je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Restjes soep kun je uiteraard in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Maar voor de liefhebben vindt je nog meer Marokkaanse gerechten om van te smullen op de site hoor! Check hier onze recepten uit de veelal Arabische Keuken.

Alvast Ramadan Mubarak!


Print

Recept: Harira Marokkaanse soep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Het overgrote deel aan ingredienten voor deze harira kun je uit de voorraadkast of kruidenlade halen. De soep bestaat uit stukjes lamsvlees of kalfsvlees met een bouillon van tomaten en uien. Daarbij zorgen kikkererwten en linzen voor extra vulling, vezels en eiwitten. Het is dus niet voor niets dat harira een favoriet gerecht is om het vasten te verbreken in de Ramadan maand. Ik maakte hieronder een eigen kruidenmelange. Heb jij thuis geen uitgebreide kruidenlade, dan kun je de verschillende specerijen ook vervangen door gelijke delen Ras el Hanout kruidenmix die je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kunt kopen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Marokkaanse keuken
  • Diet: Halal

Ingredients

Scale
  • 200250 gr lamsvlees (of kalfsvlees)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 ½ liter kokend water (1500 ml)
  • 1 blokje voor rundvleesbouillon
  • 1 blik gepelde tomaten ‘pellati’ (400 gr)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blikje linzen (ca 130 gr -uitlekgewicht)
  • 4 el bloem
  • 1 blikje kikkererwten (130 gr -uitlekgewicht)
  • 3 el vermicelli
  • verse koriander
  • 1 citroen, in partjes gesneden
  • olijfolie

Harira kruiden & specerijen mix:

  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 2 el fijngesneden bladselderij
  • 2 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kardemom

Instructions

  1. Dep het vlees droog met een keukenpapiertje en snijd in blokjes van 1×1 cm. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en bak het vlees met de ui, knoflook en bleekselderij op middelhoog vuur gedurende 3 minuten. Voeg de Harira kruiden en specerijen mix toe en bak dit 3-5 minuten mee.
  2. Voeg het kokende water toe aan de soeppan, samen met rundvleesbouillon blokje. Pureer het blik gepelde tomaten met een staafmixer (of gebruik je handen) en voeg samen met de tomatenpuree ook toe aan de soeppan.
  3. Breng het geheel aan de kook, verlaag daarna het vuur, en laat met de deksel op de pan 60 minuten zachtjes stoven.
  4. Spoel de linzen af en laat uitlekken. Voeg toe aan de soep en laat de harira nog een extra 30 minuten zachtjes stoven zodat de linzen een beetje kapot koken en de soep binden.
  5. Ondertussen roer je de bloem met een dubbele hoeveelheid koud water los in een kommetje tot een klontvrij papje. Dit wordt ook gebruikt om de soep te binden. Spoel de kikkererwten goed af en laat uitlekken. Voeg tot slot het bloempapje met de vermicelli, kikkererwten en koriander toe aan de soep en laat nog een extra 15 minuten zachtjes doorkoken zodat de vermicelli gaar is.
  6. Serveer de harira soep direct. Geef er aan tafel partjes citroen bij om uit te knijpen over de soep.

Besaha! (Eet smakelijk!)

Groetjes Betty

Notes

Je kunt in dit recept ook gedroogde kikkererwten, dan wel linzen gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je deze op tijd laat weken. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze typisch Marokkaanse Ramadan soep genaamd harira wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

17 uur ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

2 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

3 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

4 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago