De maand Januari staat natuurlijk bol van de goed voornemens en immers ook bij mij zelf. In een poging weer gezonder te eten besloot ik om een gezonde groente lasagne met courgette en aubergine te maken. Het resultaat is een overheerlijke vegetarische lasagne geworden die iedereen eigenlijk wel lekker vind. Ondanks de overdosis aan groente.

Lasagne met courgette ipv pasta

We weten het allemaal: in 2016 zouden we minder vlees en juist meer groente moeten eten. Dat is gewoonweg beter voor je. Dus als ik zin heb in lasagne en er achter kom dat er geen lasagne velletje meer in huis te bekennen is,  want hallo glutengevoelig buikje.. Dan besluit ik maar om simpelweg plakken courgette en aubergine te gebruiken in plaats van een lasagnevel. Deze groente lasagne met courgette en aubergine is dus simpelweg een opeenstapeling van gegrilde plakken courgette en aubergine, afgewisseld met een tomatensaus en mozzarella kaas, om de smaken bij elkaar te binden. En de kaas geeft tevens die heerlijke ‘chewy‘  smaak, zoals je bij een lasagne mag verwachten.

Glutenvrije en Vegetarische Lasagne

Dat deze groente lasagne met courgette vervolgens bestempeld kan worden als vegetarisch hoofdgerecht, glutenvrij en voedselzandloper proof, is alleen maar mooi mee genomen. Wat is het toch lekker als een goed voornemen zo heerlijk uitpakt! En mocht je echt niet zonder een stukje vlees kunnen? Bak dan ongeveer 150 gram (runder)gehakt rul, met de ui en knoflook. Je krijgt dan ook een extra vullende groente lasagne en dan is het gerecht ook meteen goed geschikt voor een Low Carbs dieet.

Print

Review: Groente lasagne met courgette en aubergine recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 3 reviews

De maand Januari staat natuurlijk bol van de goed voornemens en immers ook bij mij zelf. In een poging weer gezonder te eten besloot ik om een gezonde groente lasagne met courgette en aubergine te maken. Het resultaat is een overheerlijke vegetarische lasagne geworden die iedereen eigenlijk wel lekker vind. Ondanks de overdosis aan groente.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1 courgette,
  • 1 aubergine,
  • 1 grote ui,
  • 1 teentje knoflook,
  • 1/2 rode paprika,
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram),
  • 1 eetlepel tomatenpuree,
  • 200 gram verse spinazie,
  • 1 theelepel gedroogde italiaanse kruiden,
  • 1/8 theelepel gedroogde chilli’s
  • 200 gram mozzarella, in stukjes gescheurd.
  • Peper & zout,
  • olijfolie.

Extra:

  • Oven,
  • bakplaat met bakpapier.
  • Ovenschaal 20/30 cm
  • grote braadpan of hapjespan.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden (175 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwijder de steel van de aubergine en courgette en snijd deze in de lengte in plakken van max 0.5 cm dik. Verdeel de plakken courgette en aubergine over de bakplaat en kwast deze in met een beetje olijfolie. Rooster de plakken gedurende 10 minuten in de oven en laat daarna een beetje afkoelen.
  2. Ondertussen pel en snipper je de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijst en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de ui en knoflook glazig, voeg de paprika toe en laat 1 minuut meebakken. Giet de tomaten uit blik erbij en stamp eventueel een beetje kapot met een pureestamper. Tot slot nog de tomatenpuree en Italiaanse kruiden toevoegen en breng de tomatensaus al roerende aan de kook. Laat de saus zo’n 15 minuten doorkoken.
  3. Voeg de verse spinazie toe en roerbak deze mee in de saus. Door de warmte zal de spinazie vanzelf slinken. Breng de tomatensaus enkel nog op smaak met peper en zout.
  4. Nu ga je de groente lasagne met courgette bouwen: Vet de ovenschaal lichtjes in met olie en verdeel een lepel saus over de bodem. Verdeel hier wat plakken courgette of aubergine overheen, vervolgens 2-3 lepels saus en top af met mozzarella. Dit dek je vervolgens af met nog een laag plakken courgette aubergine, vervolgens weer de saus en daarna de mozzarella. Ga zo door tot je alles verbruikt hebt en sluit af met een laatste beetje mozzarella bovenop.
  5. Stop de lasagne met courgette in de oven en bak af in circa 30 minuten. Laat de lasagne een paar minuten koelen alvorens je deze gaat aansnijden en serveren.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

BEWAARTIP: Heb je lasagne met courgette over? Laat deze helemaal afkoelen op het aanrecht en bewaar nog max. 2 dagen in de koelkast. Stop de schaal gewoon weer terug in de oven om de afgekoelde lasagne op te warmen.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Sorry, maar dit is géén lasagna!

    Lasagna is de naam van de pasta bladeren, niet een ovengerecht wat uit laagjes bestaat. Hier gebruik je de bladen niet, dus is het geen lasagna. Jammer dat de anti-vlees/koolhydraten maffia steeds meer keukentermen kaapt zonder precies te weten waar de culinaire naamgeving vandaan komt. Kipstuckjes anyone?

    Niks tegen je gerecht trouwens, ik maak een vrijwel identieke lasagna (MET lasagna bladeren), en die is heerlijk. Al vind ik persoonlijk mozzarella te laf voor dit soort gerechten, en kies ik liever voor een kaas die wat meer smaak aan het gerecht geeft, zoals een rijpe Cheddar met daar bij wat Parmezaanse kaas.

  • Heb vanochtend alle ingrediënten gekocht en ga het zometeen bereiden. De smaken en de combi er van lusten we alle vier denk ik wel, waar ik als "maakster" van het gerecht een beetje tegen aan zie is, hoe bindt de lasagna zich? Ik denk dat ik voor de zekerheid, tussen de laagjes door nog wat paneermeel strooi, wil ook niet dat er straks een soort van soep opgeschept moet worden. (ik kook in een ander gezin, dan mijn eigen) Laat het zeker weten!

    • Hi Sonja,

      helaas, als je pasta weg gaat laten, dan mis je inderdaad een 'bind' middel die al het vocht uit de groente opzuigt.
      Je kunt de groente vooraf grillen en de saus goed in laten koken, het scheelt maar neemt het nooit 100% weg zoals de pasta wel zou doen.

    • Uiteraard! Dit soort ovenschotels op het aanrecht laten afkoelen en eventueel savonds opnieuw opwarmen. Voor de volgende dag zou ik hem wel tussentijds in de koelkast bewaren na afkoelen.

  • Heerlijk! Met mijn keto etende zoon vandaag gegeten! Ik had wel beetje gehakt mee gebakken bij de ui.
    De hoeveelheden waren bij ons voor 2 personen. Wij aten er beetje linzen pasta bij maar lijkt me ook met brood lekker.

  • Dit gerecht al vele malen geprobeerd, echt heerlijk. Lasagne met pastabladen vinden we niet eens meer lekker. Ook lekker met 300 gr. gehakt😋

    Kan dit ook in de slowcooker?

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago