Vlees Recepten

Goulash (Stoofschotel van vlees en paprika)

Dit is de lekkerste goulash die je ooit gaat proeven. Deze stoofschotel van vlees en paprika is al jaren een begrip bij ons thuis en het is mijn go-to recept voor koude en regenachtige dagen.

Betty’s Goulash Recept!

Goulash is met name bekend uit de Hongaarse keuken, maar ook in de landen daaromheen wordt het veelal gegeten. Bij mij in de (Joegoslavische) familie is goulash een bekend wintergerecht, die allemaal steeds weer een beetje anders zijn. Dus dit the one and only Betty’s Goulash recept.

Goulash volgens familie recept

Dit goulash recept is zo teder, mals en hartverwarmend met dit koude winterse weer! Serveer goulash met rijst, brood of aardappels (gebakken, gekookt of puree, net wat je lekker vindt), en uiteraard een groente naar keuze. Ben je sowieso grote fan van stoofschotels met vlees? Check hier dan nog meer stoofvlees recepten.

Goulash een dag eerder bereiden

De goulash stoofschotel is ook prima een dag van tevoren te bereiden: de smaken kunnen dan nóg beter in het vlees trekken, en de volgende dag hoef je het alleen weer even op te warmen in de braadpan. En… in onderstaande recept voor goulash vind je ook een snelkookpan versie, waardoor je zelfs op een doordeweekse avond heel eenvoudig goulash kunt maken, zonder uren lang te laten stoven.


Print

Recept: Goulash (stoofschotel met vlees en paprika)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Goulash is een overheerlijke stoofschotel met vlees en paprika.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 3 hours
  • Total Time: 3 hours 15 minutes
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Balkan keuken

Ingredients

Scale
  • 750 gram magere runderlappen,
  • 1 grote ui,
  • 1 rode paprika,
  • 1 bospeen (of stukje winterwortel van 6 cm),
  • boter of olijfolie,
  • 1 theelepel (pikant) paprikapoeder,
  • 1 eetlepel bloem (behalve als je glutenvrij eet),
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram),
  • zout,
  • peper,
  • 500 ml runderbouillon,
  • 1 laurierblad,
  • verse peterselie.

Instructions

  1. Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in dobbelstenen. Pel en snipper de ui. Was de paprika en snijd in blokjes. Schrap de bospeen en snijd in blokjes.
  2. Verhit de boter of olijfolie in een braadpan en bak het vlees, op hoog vuur, rondom bruin. Voeg de ui, paprika en bospeen en paprikapoeder toe en bak 2-3 minuten mee.
  3. Schep de bloem en tomatenpuree erdoor en breng op smaak met zout en peper. Voeg de bouillon en laurier toe en breng aan de kook. Draai nu het vuur laag en laat 2-3 uur stoven, met de deksel op de pan.
  4. Verwijder het laurierblaadje uit de goulash en garneer met verse peterselie. Serveer de goulash in een diep bord, met bijvoorbeeld aardappelpuree en een salade.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Snelkookversie Goulash voor diegenen met een snelkookpan:

Bereid bovenstaande stappen in een snelkookpan. Gebruik alleen 400 ml bouillon. Zet de pan op de hoogste (vlees)stand, en laat 45 minuten koken. Giet daarna de inhoud over in een hapjespan, (het is nog vrij waterig) en breng aan de kook. In 10-15 minuten kook je het vocht in tot een dikke saus. Wel goed blijven roeren, zodat de goulash niet aanbrand!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • In Hongarije is Goulash geen stoofschotel maar een soep. Gulyásleves wordt het daar genoemd. De stoofschotel die in Nederland Goulash of Goelasch genoemd wordt, wordt in Hongarije pörkölt genoemd. Pörkölt is een stoofschotel die zonder tomatenpuree wordt bereid maar met verse tomaten. Kijk eens op Hongaarse kooksites voor een origineel recept van echte Hongaarse Goulash oftewel Gulyásleves en Pörkölt. Natuurlijk is met een Nederlandse versie niets mis, maar Hongaars is het niet. Groetjes uit Hongarije

    • Hi Werel, bedankt voor je reactie. Ik denk niet eens dat dit een nederlandse versie is, maar dan meer een Joegoslavische :-) Daar is goulash ook erg populair, en dit is de versie waar ik mee opgegroeid ben. Maar ook binnen de familie zijn hier meerdere varianten op. De goulash-soep waar je naar verwijst hebben wij ook geproefd tijdens de vakantie in Boedapest, (zie reisblog), en die was ook erg lekker!

  • Mmm ziet er heerlijk uit, die ga ik binnenkort maar eens maken want met dat regenachtige weer krijg ik daar wel zin in!

    Liefs

  • Heb 'm vandaag gemaakt en die komt zeker in mijn receptenboekje, heb er wel nog courgette en champignons bij gedaan,mmmm

    Liefs

  • Wat een heerlijk recept zeg! Met de hele familie van gesmuld. Heb alleen tijdens het koken perrongelijk de pan op mijn houten keukenblad gezet waardoor een een vieze vlek op kwam te zitten.. heb toen een nieuw composiet keukenblad gekocht op [website verwijderd] . Erg mooi en ben er onwijs tevreden mee. Nogmaals een onwijs lekker recept en zeker voor herhaling vatbaar.

  • Heerlijk recept, heb hem vandaag gemaakt alleen iets aangepast qua kruiden marjolijn en komijnzaad wat champignons en fusilli erbij verder was ie echt top!

  • Heel lekker. Als je hem met de snelkookpan maakt, dan de goulash pas op het laatst binden. Bloem in een snelkookpan brand (bij mij) altijd aan. Verder heb ik hem maar 20 minuten in de snelkookpan gedaan. Ik heb het idee, dat het rundvlees van tegenwoordig niet meer zo taai is als vroeger.

  • Eerste recept via Internet en wat is die lekker geworden ! Alleen iets te lang laten staan waardoor het een beetje verbrand is.. maar alsnog lekker ! Volgende keer iets korter stoven denk ik..
    Voor herhaling vatbaar !

    • Oei Das jammer! Mar ik ben blij dat het voor de rest erg gesmaakt heeft!
      Het is in huize Betty een zeer grote favoriet tijdens regenachtige dagen (Hallo Herfst) ;-)

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago