Ontbijt Recepten

Glutenvrije Rabarber Crumble met Havermout

Momenteel is de rabarber helemaal in het seizoen. Deze voorjaars groente leent zicht uitstekend voor het maken van deze glutenvrije rabarber crumble met havermout.

Roze rabarber stengels

Deze week zie ik de wereld zowieso een beetje door een roze bril. Dat heeft natuurlijk te maken met een heerlijk radioprogramma waar ik afgelopen week bij te gast was. En tot overmaat van ramp kwam ik ook nog eens thuis met roze stokjes rabarber.  Aangezien mijn gedachten alleen maar uitgaan naar eten, heb ik het hier natuurlijk over roze rabarber stengels.

De rabarber is op dit moment vol op te verkrijgen, en aangezien ik graag met de seizoenen mee kook, kon natuurlijk een recept met rabarber niet uit blijven. Deze glutenvrije rabarber crumble met havermout en amandelmeel wacht smachtend op je, en kun je gelukkig ‘sinner-free‘ opeten. Check hier sowiezo nog veel meer lekkere rabarber recepten op een rijtje.

Glutenvrije rabarber crumble maken

Speciaal voor de gevoelige buikjes, of mensen die een voedselzandloper lifestyle hebben, is dit recept voor rabarber crumble dus ook nog eens glutenvrij. En zo gebruik je die havermout ook weer eens voor wat anders als enkel een ontbijtsmoothie of havermoutpap.

Daarnaast gebruik kokosbloesemsuiker in dit recept, omdat je suikerspiegel hier aanzienlijk een stuk minder van zal stijgen, vergeleken met gewone suiker. Maar heb je geen kokosbloesemsuiker in huis, dan kun je dit ook vervangen door (licht)bruine basterd suiker. Maar dan is de rabarber crumble ook niet meer zo vrij van zonden..


Print

Recept: Glutenvrije Rabarber Crumble met Havermout

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Havermout uit de oven is altijd een goed begin van de dag. Deze glutenvrije rabarber crumble kun je dan ook als ontbijt eten, maar is ook een overheerlijk voorjaars dessert!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

 

Ingrediënten:

  • 400 gram rabarber (2-3 flinke stengels),
  • 4 eetlepels water,
  • 40 gram (kokosbloesem) suiker,
  • 1/2 theelepel gemberpoeder.

 

Ingrediënten kruimel-deeg:

  • 100 gram zachte(!) roomboter,
  • 65 gram (kokosbloesem) suiker,
  • snufje zout,
  • 75 gram havermout,
  • 75 gram amandelmeel.

 

Extra:

  • Oven,
  • ovenschaaltje,
  • olie of boter om in te vetten.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden / 165 hete lucht. Vet een kleine ovenschaal in met wat olie.
  2. Was de rabarber en snijd in stukken van 7-10 cm. Mijn stengels waren zo dik en lang dat deze eerst in de lengte doormidden sneed, en vervolgens elk in 4 stukken. Rangschik de stengels over de bodem van de ingevette ovenschaal. Het liefst strak tegen elkaar, en zo min mogelijk stapelen. Besprekel de rabarber met het water, en strooi hier de kokosbloesemsuiker overheen.
  3. Plaats de rabarber in de oven en bak gedurende 10 minuten.  Bestrooi hiernaa met het gemberpoeder en zet een paar minuten apart om af te koelen.
  4. Maak ondertussen het kruimeldeeg: Wrijf de boter met 1 hand zacht en smeuïg. Voeg hier de suiker en zout toe en wrijf het geheel goed door. Voeg hier de havermout en amandelmeel aan toe, en wrijf het geheel tot een korrelig deeg.

    Verdeel het kruimeldeeg over de (afgekoelde) rabarber stukjes. Plaats de rabarber crumble in de oven, en bak nog eens 35 minuten. De suiker zal haast een karamelsaus zijn over die licht zure rabarber, en het kruimeldeeg zorgt voor een heerlijke crunch.

  5. Serveer deze glutenvrije rabarber crumble het liefst lauwwarm. De liefhebber kan er zelfs nog een schepje zure room bovenop doen, voor het smaakcontrast.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Er staat een klein tikfoutje in de ingrediëntenlijst (2× havermout). ;-)
    Kan ik ook havermeel gebruiken in plaats van amandelmeel?
    Dit recept likkt me zooo heerlijk, dankjewel om het te delen, ga ik zeker uittesten!

    • Hi Nine,

      dank je wel, het is bij deze aangepast. (ik was blijkbaar nog niet helemaal wakker vanmorgen)
      Uiteraard kun je ook havermeel gebruiken. Misschien moet er dan wel een klein beetje meer boter bij in het deeg, want amandelmeel is natuurlijk iets 'vettiger'
      Expirimenteer gerust, en laat mij even weten of het gelukt is.
      Groetjes,
      Betty

  • Rabarberis altijd goed!! In de delicious. stond laatst een recept waar ze een beetje tijm toevoegden aan het crumbledeeg, dat gaf ook een verrassende smaak. Maar jouw recept ga ik ook gauw proberen nu ze zelfs die suiker en dat amandelmeel bij de AH verkopen.

  • Leuk optreden op radio 6! Op dit moment is rabarber natuurlijk helemaal op zijn best. En dat gecombineerd met een crumble lijkt me heerlijk!

  • Heerlijk, die crumble! Wij zijn verzot op rabarber... en ik zocht al een poosje naar een leuk alternatief voor mijn met tarwe en geraffineerde suikers vergeven recept van een Zweedse rabarbertaart, maar die hebben we dus nu gevonden, waarvoor dank!
    Persoonlijk snijd ik de rabarber simpelweg in kleine stukjes, ik doe er geen extra suikertjes over en ik zet m ook niet eerst tien minuten in de oven... die zure smaak combineert echt prachtig met je havermout crumble!
    En als extra traktatie hadden wij er nog slagroom bij! (rauwmelkse slagroom, van de bioboer, jawel!) met een klein beetje palmsuiker en een paar theelepels vanille essence er door. Want voor mijn vanillesaus zoek ik ook nog een alternatief :-)

    Leuke website, mooie recepten! Ik deel ze graag (met vermelding van je website) op mijn pagina!

    • Hi Sanda,
      dank je wel, en geniet er lekker van!
      Het recept mag uiteraard gedeeld worden, mits er terug gelinkt wordt naar mijn pagina.
      Onderaan het recept staan diverse 'sharing' buttons, waardoor je de post op bijvoorbeeld Facebook kunt plaatsen.

      Groetjes, Betty

  • Mmm dit recept lijkt me heerlijk! Binnenkort maar eens uitproberen :-)
    Leuk je te ontmoeten vandaag bij Keizer Culinair! En wat een mooie blog heb je! :-D

    • Hi Vera, dank je wel, en uiteraard ook leuk jou ontmoet te hebben deze morgen. Ik ga nu eerst even je blog afstruinen :-)
      Groetjes, Betty

  • Ter info: kokosbloesemsuiker is suiker, net zoals bietensuiker. Het is niet omdat dit uit de bloem van de kokospalm komt dat dit gezonder zou zijn. Het bestaat zoals alle suikers voor het merendeel uit...suiker (sucrose, glucose, fructose, sacharose). Je betaalt alleen meer voor de illusie dat het gezonder is. Of je in dit recept dus bietensuiker doet of andere suiker maakt niet uit. Het gebruik van niet geraffineerde suiker zal het iets mineraalrijker maken, maar voor de rest even ongezond.
    Maak je gebruik van een sukervervanger dan heb je het probleem niet...maar het zal niet zo lekker zijn.
    Mijn advies: gebruik "gewone" suiker (de niet geraffineerde soort, smaakt naar mijn gevoel "aardser" en geeft een mooiere kleur) en eet maar de helft van wat je zou willen eten...Dat is met crumble natuurlijk een hele uitdaging :)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago